Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Αυτές είναι οι 5 αιτίες που δεν βλέπουμε καλά τη νύχτα

Νυκταλωπία (nyctalopia), δηλαδή, η ανικανότητα να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δεν είναι μια ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θεραπεύσιμη, σε άλλες δεν είναι, εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέροντας τις πέντε αιτίες για τις οποίες μπορεί να έχετε μείωση της όρασης την νύχτα:

Μυωπία, υπερμετρωπία η/και αστιγματισμός: ο πιο συχνός λόγος. Μπορεί να είναι δύσκολο να δει κανείς το βράδυ, ιδιαίτερα αν δεν έχει τα σωστά γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, μια νέα συνταγή από τον οφθαλμίατρό σας θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να διορθώσει το πρόβλημά σας.
Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα με τη νυχτερινή όραση. Κάποια φάρμακα μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος της κόρης των ματιών σας, το οποίο καθιστά δύσκολη την όραση τη νύχτα. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που επιβραδύνουν την ικανότητα του ματιού να προσαρμοστεί από συνθήκες έντονου φωτισμού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό προκαλεί μια προσωρινή αδυναμία του να βλέπει κάποιος στο σκοτάδι μέχρι τα μάτια να είναι σε θέση να προσαρμοστούν. Συζητήστε με τον γιατρό σας πώς τα φάρμακά σας επηρεάζουν την όραση σας.
Καταρράκτης, η φυσική θόλωση του φακού του ματιού – εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του φακού του ματιού. Ο καταρράκτης αφήνει λιγότερο φως να εισέλθει στο μάτι, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί περισσότερο φως για να δει. Τα άτομα με καταρράκτη συχνά παραπονιούνται για δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Διατροφικές ελλείψεις μπορεί επίσης να μειώσουν την ικανότητά σας να βλέπετε στο σκοτάδι. Η αναπλήρωση των συγκεκριμένων διατροφικών ελλείψεων μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της νυχτερινής όρασης σας.
Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία δυστυχώς σοβαρή, από τις πολλές κληρονομικές ασθένειες, που προκαλούν μείωση της νυχτερινής όρασης. Δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση είναι γενετική, μπορεί να επηρεάσει ενήλικες καθώς και τα παιδιά τους. Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει ως αποτέλεσμα την εκφύλιση των κυττάρων, φωτοδεκτών του αμφιβληστροειδούς, τα οποία μπορούν να ανιχνεύουν το φως. Επηρεάζεται συνήθως κυρίως η περιφερική όραση αλλά μπορεί σε προχωρημένα στάδια να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα σε κανονικές συνθήκες φωτισμού.
Τα διαθέσιμα μέσα μέχρι τώρα αν και πολλά υποσχόμενα για το μέλλον δεν μπορούν να δώσουν άμεση λύση τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας έτσι ώστε να διευκολύνετε την κατάστασή σας. Δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε τη νύχτα, οπότε θα χρειαστεί να βρείτε εναλλακτική λύση μεταφοράς.

Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας μια πηγή φωτός, όπως ένα φακό, έτσι ώστε να μπορείτε να προσφέρετε το δικό σας φως όταν το χρειάζεστε.
Τέλος, πολλές παθήσεις των ματιών δεν έχουν άμεσα ανιληπτά συμπτώματα, για αυτό χρήζει ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε χρόνο είτε έχετε κάποιο πρόβλημα είτε όχι».

Πηγή: iatronet.gr
http://ikypros.com/?p=126556#sthash.81oo7VM5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: