Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Πάνε για απεργιακά μέτρα οι κυβερνητικοί γιατροί



Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δυναμικά και δραστικά μέτρα.


Η ΠΑΣΥΚΙ πραγματοποίησε τοπική συνέλευση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στην οποία το ΔΣ ενημέρωσε για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας για τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας, την απαραίτητη αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων προ της αυτονόμησης, τη στελέχωση / δομή των νοσηλευτηρίων, την παροχή κινήτρων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους ιατρούς, τα εργασιακά θέματα σε περιβάλλον αυτονόμησης και τα προτεινόμενα νομοσχέδια για την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ, τις σχέσεις με την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ τόνισαν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών και εάν δεν καρποφορήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε η συντεχνία να προχωρήσει σε πιο δυναμικά και δραστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα τόνισαν τη στήριξη τους προς την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου και την έναρξη μαθημάτων με τρόπο που η Ιατρική σχολή να ενσωματώνεται στα κρατικά νοσηλευτήρια, με αλληλοσεβασμό προς τους ιατρούς και όχι με την κατάληψη των νοσοκομείων με αυταρχικό τρόπο, με την απαξίωση των νοσοκομειακών ιατρών, ενέργειες που σίγουρα θα προκαλέσουν προβλήματα στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Η συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα αναφορικά με τη συνεργασία Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου Υγείας.

Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι κυβερνητικοί ιατροί χαρακτηρίζουν το Συμφωνητικό Συνεργασίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Υγείας απαράδεκτο, παράνομο και αντισυνταγματικό. Τόνισαν ότι κανένας δεν δικαιούται μονομερώς να συντάσσει κανόνες λειτουργίας που αλλάζουν την δομή και την λειτουργία των κλινικών των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Επίσης ότι «το συμφωνητικό, το οποίο υπεγράφη στις 28.07.2016, πρέπει άμεσα να παγοποιηθεί προσωρινά, ούτως ώστε να δοθεί μεταβατικός χρόνος στα ενδιαφερόμενα μέρη (Υπουργείο Υγείας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνδικαλιστικές οργανώσεις) να διαμορφώσουν και να συνομολογήσουν έγκαιρα, σχετικά νομοσχέδια και κανονισμούς στη βάση των τελευταίων, με χρονικό ορίζοντα κατάθεσής τους στη Βουλή των αντιπροσώπων για ψήφιση, πριν το τέλος του χρόνου».



κυπε