Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

O σφοδρός τυφώνας Μάθιου απειλεί την Αϊτή και την Τζαμάικα



O σφοδρός τυφώνας Μάθιου, που σαρώνει την Καραϊβική, απειλεί άμεσα την Αϊτή και την Τζαμάικα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην Κούβα, με τους μετεωρολόγους του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης τυφώνων (NHC) να προειδοποιούν για υψηλό κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων καταστροφών.


Προς το παρόν ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα, και παραμένει στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Saffir-Simpson. Το φαινόμενο κινείται με μόλις 7 χιλιόμετρα την ώρα προς την Τζαμάικα και την Αϊτή τις οποίες θα πλήξει το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ανατολικές ακτές της Κούβας θα πληγούν περισσότερο την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις. Όπως επισημαίνεται στο επίσημο δελτίο που εκδόθηκε χθες, ο Μάθιου βρίσκεται σε απόσταση 535 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του Πορτ ο Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής, και σε απόσταση 475 χιλιομέτρων νότια νοτιοανατολικά του Κίνγκστον, της πρωτεύουσας της Τζαμάικας.

Η Τζαμάικα όπως επίσης οι νότιες ακτές της Αϊτής και οι ανατολικές επαρχίες της Κούβας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να σαρώσουν τις περιοχές αυτές θυελλώδεις άνεμοι και να σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η Αϊτή η φτωχότερη χώρας της περιοχής αύξησε χθες το βράδυ το επίπεδο συναγερμού από το πορτοκαλί στο κόκκινο, το ανώτερο, αφού προχώρησε σε προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων στα νότια, την ζώνη που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν το προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο και τις οικογένειές τους από την στρατιωτική βάση και την αμφιλεγόμενη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Αναφορικά με τους 61 κρατουμένους του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" βρίσκονται στις ειδικές εγκαταστάσεις των φυλακών που τους προστατεύουν από τέτοιου είδους φαινόμενα, επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο μετέβη στο Σαντιάγκο, την περιοχή που απειλείται περισσότερο, για να επιβλέπει ο ίδιος τις προετοιμασίες. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν τον τυφώνα σα να ήταν δύο φορές ισχυρότερος από τον Σάντι", δήλωσε ο Κάστρο.

Οι αρχές της Τζαμάικας αναμένουν έναν τυφώνα τόσο βίαιο όσο η καταιγίδα Gilbert που είχε πλήξει την χώρα την 12η Σεπτεμβρίου του 1988 και είχε στοιχίσει την ζωή σε 40 ανθρώπους. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Άντριου Χόλνες περιηγήθηκε στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο και διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι "περισσότερο προετοιμασμένη" σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, καθώς πολλά εξ αυτών λειτουργούν ως καταφύγια.



κυπε