Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Εκτέλεσαν 37χρονο Έλληνα στο Τορόντο



Στο απόλυτο σκοτάδι βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές του Καναδά σε ό,τι αφορά στη διαλεύκανση της άγριας δολοφονίας του 37χρονου Έλληνα επιχειρηματία Ματθαίου Στάικου τη Δευτέρα 28 Μαΐου στη συνοικία Γιόρκβιλ του Τορόντο.
Ο Στάικος περιγράφεται σαν ένας αγαπητός από τον περίγυρό του άνθρωπος, χωρίς ύποπτες δραστηριότητες ή οτιδήποτε σκοτεινό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εν ψυχρώ εκτέλεσή του -και δη εν μέση οδώ. Μάλιστα, τοπικός παράγοντας του Τορόντο δήλωσε ότι «ελπίζω να ήταν μια στοχευμένη επίθεση, ειδικά για τον Στάικο. Ειδάλλως έχουμε να κάνουμε με μια ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας στην πόλη μας».

Βάσει βιντεοσκοπημένου υλικού από κάμερες ασφαλείας, η αστυνομία καταζητεί έναν μαύρο άνδρα, ύψους περίπου 1.80, σχετικά λεπτής σωματοδομής. Αυτός φέρεται να είναι ο δολοφόνος του Στάικου, τον οποίον εξετέλεσε με δύο σφαίρες, μία στο κεφάλι και μία στην πλάτη. Διέφυγε με όχημα που φαίνεται να είναι μια τετράθυρη Μερσεντές, γκρι ή ασημί χρώματος. 

Τα κίνητρα του φονιά είναι τόσο απροσδιόριστα και ακατανόητα ώστε φίλοι του θύματος μιλούν ακόμη και για σφάλμα: «Τίποτα δεν βγάζει νόημα. Ο Ματθαίος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γιώργος ήταν δύο πανέξυπνα παιδιά που ξεκίνησαν την Torch Mobile το 2003 και το 2009 την πούλησαν στην Research In Motion, σε μια φάση αναγέννησης της αρχικής εταιρείας. Ήταν μυαλωμένοι, ωραίοι, άξιοι, εργατικοί και όλοι τους αγαπούσαν» είπε ένας φίλος των αδελφών Στάικου στην εφημερίδα Toronto Sun. Ένας εργαζόμενος στην Research In Motion πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το φονικό. Ο Μάθιου ήταν όμορφος, γλυκός, οι γυναίκες τον λάτρευαν, δηλαδή όλοι τον αγαπούσαν. Όλοι έχουμε πάθει σοκ. Δεν ήταν τζογαδόρος. Δεν έκανε ναρκωτικά. Ήταν ήπιος χαρακτήρας, ένα πραγματικά καλό παιδί. Μήπως έκαναν λάθος και σκότωσαν αυτόν αντί για κάποιον άλλον; Πώς αλλιώς να το εξηγήσει κανείς;»

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες στο Τορόντο και πριν από τη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα κρούσματα ένοπλης βίας. Συγκεκριμένα, τα αρχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι από την αρχή του 2018 έως την προηγούμενη Κυριακή έχουν συμβεί 162 επιθέσεις, με 215 θύματα, γεγονός που συνιστά αύξηση των κρουσμάτων κατά 11% σε σχέση με το ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς. 

Οι οικείοι του δολοφονηθέντος την Τετάρτη εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Η οικογένειά μας θρηνεί τον αιφνίδιο χαμό του πολυαγαπημένου μας Ματθαίου. Παρακαλούμε όλους να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας, καθώς προσπαθούμε να αντεπεξέρθουμε αυτή την τραγωδία».



Ποιος ήταν ο Ματθαίος Στάικος

Στο twitter ο Στάικος αυτοσυστηνόταν σαν «εθισμένος στην τεχνολογία, επιχειρηματίας, επενδυτής και ταξιδευτής». Σύμφωνα με το προφίλ του στο Linkedin το τελευταίο διάστημα, από το 2015, ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Vleepo Inc., μια εταιρεία εφαρμογών λογισμικού, η οποία ειδικεύεται στην ομαδική επικοινωνία (chat) με καινοτόμους μεθόδους ως προς την ανταλλαγή των μηνυμάτων.

Ο Στάικος είχε γεννηθεί το 1980 και πατέρας του στο Μπέλβιλ του Τορόντο. Ο πατέρας του, Νίκος, ασχολείται είναι επιτυχημένος εργολάβος και κατασκευαστής. Ο Ματθαίος φοίτησε μηχανολογία υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της πόλης και ήδη πριν πάρει το πτυχίο του είχε ιδρύσει την Torch Mobile, με παραρτήματα ακόμη και στο Πεκίνο. Το 2009 και ύστερα από έξι χρόνια δραστηριότητας, η Torch Mobile πουλήθηκε στην μητρική εταιρεία της BlackBerry, την Research in Motion. Σε αυτήν ο Στάικος εντάχθηκε σαν τεχνικός διευθυντής διαδικτυακών τεχνολογικών εφαρμογών, θέση την οποίαν εγκατέλειψε τον Ιούλιο του 2013.



Για τον Ματθαίο κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ. Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που θέλησαν να προβάλουν την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ενώ πλήθος άρθρων αναφέρονται «στον Έλληνα που έκανε τα κινητά τηλέφωνα ακόμη πιο έξυπνα».

Παρόλο που δεν είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα, ο Ματθαίος Στάικος δεν έχασε ποτέ την επαφή με τις ρίζες του. Όπως έχει γραφτεί σε δημοσιεύματα «αν και δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, επεδίωξε να γνωρίσει την ελληνική γλώσσα και για τον λόγο αυτόν, μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ήρθε στην Ελλάδα για έναν χρόνο πριν επιστρέψει στον Καναδά. Η ελληνική γλώσσα παρέμενε στη ζωή του, καθώς προσπαθούσε, όποτε ο χρόνος του το επέτρεπε, να διαβάζει ελληνικά βιβλία, να ακούει ελληνική μουσική και να παρακολουθεί ελληνικά προγράμματα στην τηλεόραση». 

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του, στο Facebook αναρτήθηκαν μηνύματα φίλων και γνωστών που εκφράζουν την έκπληξη και την οδύνη τους, εκφράζοντας συλλυπητήριά στην οικογένειά του. Συγκινητικό είναι επίσης το μήνυμα του Έλληνα πρέσβη στον Καναδά, Δημήτρη Αζεμόπουλου ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον εκλιπόντα: «Ο 37χρονος Ματθαίος Στάικος, περήφανος Έλληνας και επιτυχημένος Καναδός πολίτης, μας έκανε όλους περήφανους για την χωρίς όρια αγάπη του στη Μητέρα Πατρίδα και τα μεγάλα επιτεύγματά του στον Καναδά. Σήμερα το βράδυ λοιπόν μου είναι ειλικρινά τόσο μα τόσο δύσκολο να πιστέψω την είδηση της απώλειάς του. Τον γνώρισα την εποχή που προσπαθούσε να καταξιωθεί. Και αμέσως κατάλαβα ότι θα τα κατάφερνε και ότι θα έφτανε ψηλά. Ποτέ μου όμως δεν φαντάστηκα ότι θα έφευγε από κοντά μας τόσο γρήγορα, τόσο άδικα, τόσο βίαια. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση στα καναδικά ΜΜΕ και δεν θέλω να αποδεχτώ ότι αυτός ο υπέροχος Άνθρωπος και Φίλος δεν θα είναι πια ανάμεσά μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι η ψυχή του έχει βρει ήδη τη θέση της κάτω από το αιώνιο φως του Θεού στον οποίο και ο ίδιος πίστευε. Τα πλέον θερμά και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Μερικές φορές είναι αδύνατο να εκφράσουμε την οδύνη της ψυχής μας. Μια από αυτές τις φορές είναι λοιπόν και αυτή για μένα σήμερα το βράδυ γράφοντας αυτές τις γραμμές για τον φίλο μου τον Ματθαίο».


https://www.protothema.gr/greece/article/792167/ainigma-i-ektelesi-tou-37hronou-ellina-sto-torodo/