Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Δείτε γιατί 47χρονη κατέληξε 8 χρόνια στο κελί

Συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μέγιστη αυτή της φυλάκισης των οκτώ χρόνων, επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 47χρονη από τη Ρωσία, η οποία είχε κριθεί ένοχη σε 9 κατηγορίες κλοπής υπό αντιπροσώπου και σε μία κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η κατηγορούμενη Ιρίνα Κουμπαρή, κατά τον επίδικο χρόνο προσέφερε, έναντι αμοιβής, διοικητικές υπηρεσίες στην εταιρεία ERILIN HOLDINGS LTD. Ειδικότερα, προσέφερε, μέσω της εταιρείας της, υπηρεσίες διευθυντού, μετόχου, εγγεγραμμένου γραφείου, καθώς και διαχείρισης του λογαριασμού που διατηρούσε η ERILIN στη ΣΠΕ Καϊμακλίου.
Κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου του 2012 και Νοεμβρίου του 2012, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ενεργώντας δόλια και με πρόθεση, χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση του πραγματικού ιδιοκτήτη της ERILIN, οικειοποιήθηκε το συνολικό ποσό του €1.975.000 που ήταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό στη ΣΠΕ Καϊμακλίου. Ειδικότερα, έδωσε οδηγίες στη ΣΠΕ Καϊμακλίου, με την ιδιότητά της ως του μόνου εξουσιοδοτημένου προσώπου, να υπογράφει για τον υπό αναφορά λογαριασμό, με βάση τις οποίες μεταφέρθηκε σε εταιρεία δικών της συμφερόντων το αναφερθέν ποσό του €1.975.000.
Το Δικαστήριο σημειώνει στην απόφασή του ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει η Κατηγορούμενη είναι αδιαμφισβήτητη. Τόσο το αδίκημα της κλοπής υπό αντιπροσώπου όσο και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια.
«Θεωρούμε την παρούσα υπόθεση πολύ σοβαρή, τόσο λόγω του μεγάλου ποσού (σχεδόν €2 εκ.) που οικειοποιήθηκε η Κατηγορούμενη όσο και λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα. Υποδεικνύουμε δε πως ουδέν ποσό επιστράφηκε στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, χωρίς να υπάρχει βάσιμη προοπτική να τους επιστραφεί οποιοδήποτε ποσό», αναφέρεται στην απόφαση.
«Εν όψει των ανωτέρω, αλλά και της ανάγκης για επιβολή αποτρεπτικής ποινής, λόγω της ανησυχητικής έκτασης που έχει προσλάβει το οικονομικό έγκλημα στον τόπο μας, η ποινή θα πρέπει να είναι αυστηρή…», προστίθεται.
Παρά τη διαπιστωθείσα ανάγκη για επιβολή αυστηρής τιμωρίας, το Δικαστήριο προσμέτρησε προς όφελος της Κατηγορούμενης το λευκό της μητρώο και τον πρότερο έντιμο βίο της. «Λαμβάνουμε, επίσης, υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές της συνθήκες…και ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ηλικίας 15 και 7 ετών και ενός ενήλικου, ηλικίας 20 ετών, το οποίο έχει υιοθετήσει».
Το Δικαστήριο επέβαλε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης από 4 έως 8 χρόνια. «Η έκτισή τους να αρχίζει από σήμερα, αλλά να μειωθεί κατά το διάστημα που η Κατηγορούμενη τελεί υπό κράτηση, δηλαδή από τις 30/04/2018», καταλήγει η απόφαση.
Πηγή: ΚΥΠΕ