Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Διαβάστε όλα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο για το διπλό φονικό του Στροβόλου

Στις 13 Ιουνίου αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων, για την υπόθεση του διπλού φονικού του ζεύγους Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου, στον Στρόβολο.
Η υπόθεση καταχωρήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο δικαστήριο, μετά τη διαβίβαση του φακέλου στη Νομική Υπηρεσία από τους ανακριτές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το ανακριτικό έργο.

Ο Δικαστής, Νικόλας Γεωργιάδης, παρέπεμψε σε απευθείας δίκη το Λοΐζο Τζιωνή 33 χρόνων και φερόμενο ως δολοφόνο του ζεύγους, τη Σάρα Σιάμς 21 χρόνων και συμβία του Λοΐζου Τζιωνή, τον Λευτέρη Σολωμού 23 χρόνων και ετεροθαλή αδελφό του Τζιωνή και τον Μάριο Χατζηξενοφώντος 22 χρόνων και φίλο των τριών άλλων υπόπτων. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 14 κατηγορίες για αδικήματα, μεταξύ των οποίων και το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, το οποίο επισύρει την ποινή της δια βίου φυλάκισης.
Επίσης, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το αδίκημα της συνωμοσίας για φόνο, συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, ληστεία, νυχτερινή διάρρηξη και κλοπή, είσοδος ενόπλου με σκοπό την κλοπή, είσοδο στην οικία με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος, απαγωγή και απαγωγή με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων και επιθετικών οργάνων και αυτουργία.
Το φρικτό έγκλημα είχε ως κίνητρο τη ληστεία, με τους τέσσερις κατηγορούμενους να έχουν ήδη παραδεχθεί την εμπλοκή τους.



Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Σάρα Σιάνς, Σώτος Αργυρού, ζήτησε όπως η πελάτισσα του απομακρυνθεί από τον κατηγορούμενο, Λοΐζο Τζιωνή, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αίτημα το οποίο το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε. Επίσης έκανε λόγο για «υποσχέσεις» της κατηγορούσας Αρχής προς την πελάτισσα του, καλώντας την εκπρόσωπο της εισαγγελίας, Έλενα Κληρίδου, «να θυμηθεί τι υποσχέθηκε στην πελάτισσα του».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής υποστήριξε ότι ως Νομική Υπηρεσία δεν έχουν υποσχεθεί κάτι.
Ακολούθως, η διαδικασία διακόπηκε, αφού ο δικηγόρος της 21χρονης ζήτησε χρόνο να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό. Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο κ. Αργυρού ανέφερε στο δικαστήριο ότι επιφυλάσσει τα δικαιώματα της πελάτισσας του. Στη συνέχεια επικαλέστηκε κατάθεση του 3ου κατηγορούμενου, ετεροθαλή αδελφού του Λοΐζου Τζιωνή, που ανέφερε ότι η 21χρονη φοβόταν τον 33χρονο. Επιπλέον υποστήριξε ότι και ο 23χρονος φοβόταν τον Λοΐζο Τζιωνή, καθώς σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό, όπως είπε «δεν του άρεσε να του λένε όχι».
Ανέφερε ακόμα ότι η 21χρονη δεν γνώριζε για τον φόνο και αυτό που γνώριζε είναι ότι σκοπός του Τζιωνή ήταν η ληστεία, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι η κατηγορούσα Αρχή προσπαθεί να την συνδέσει με αδικήματα, που δεν διέπραξε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η εισαγγελία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της τις καταθέσεις, που έδωσε στις ανακριτικές αρχές.
Επικαλέστηκε ακόμα κατάθεση της νεαρής, στην οποία όπως είπε «κατάλαβε πως θα έμπαιναν σε σπίτι για να κλέψουν, αλλά όχι ότι θα έκαναν κακό σε κάποιον».
Η κατηγορούσα Αρχή αντέκρουσε τον συνήγορο της Σάρας Σιάμς, λέγοντας στο δικαστήριο ότι κατέχει κατάθεση της η 2η κατηγορούμενη, η οποία αναφέρει πως τους άκουσε να λένε «πως θα έμπαιναν στο σπίτι και ότι θα σκότωναν αν χρειαζόταν».



Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, ο 33χρονος παραδέχθηκε την εμπλοκή του στα αδικήματα, υπέδειξε πού ήταν το φονικό όπλο, ενώ συνδέθηκε από τις επιστημονικές εξετάσεις DNA με το ξίφος, το ρόπαλο, το φονικό μαχαίρι και τα κορδόνια των παπουτσιών που βρέθηκαν στη σκηνή.
Στο μεταξύ, το DNA της 21χρονης εντοπίστηκε σε ακουστικά, που βρέθηκαν στη σκηνή, στα κορδόνια των παπουτσιών του 33χρονου Λοΐζου Τζιωνή και στο ξίφος που εντοπίστηκαν στη σκηνή του φόνου. Παραδέχθηκε, επίσης, σε γραπτή κατάθεσή της ότι η ληστεία σχεδιάστηκε και οργανώθηκε στην παρουσία της. Σημειώνεται ότι το βράδυ που σχεδιαζόταν η ληστεία άκουσε τον Τζιωνή να λέει ότι αν χρειαζόταν να τους σκοτώσει θα το έκανε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως η 21χρονη υπέδειξε καθρέφτη, στον οποίο ο 33χρονος και ο 22χρονος έκαναν χρήση κοκαΐνης, πριν μπουν στην οικία των θυμάτων.

Σε σχέση με τον ετεροθαλή αδελφό του Τζιωνή αναφέρθηκε πως ήταν αυτός που βοήθησε τον Τζιωνή να κρύψει τα ρούχα και το φονικό μαχαίρι. Όσον αφορά το ρόλο του αναφέρθηκε ότι μαζί με τη 2η κατηγορούμενη θα μετέφεραν όταν τους ειδοποιούσαν τα κλοπιμαία.

Για τον 4ο κατηγορούμενο αναφέρθηκε ότι συνδέθηκε από εξετάσεις DNA που έγιναν με το ρόπαλο που βρέθηκε στη σκηνή του φόνου, ενώ τον εμπλέκει και η 21χρονη με κατάθεσή της, στην οποία αναφέρει ότι του έδωσε το βράδυ του φόνου ένα σάλι του Bob Marley, ώστε να καλύψει το πρόσωπό του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 1ου, του 3ου και 4ου κατηγορούμενου δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους, ενώ ο δικηγόρος της 2ης κατηγορούμενης επεφύλαξε τα δικαιώματα της πελάτισσας του ενώπιον Κακουργιοδικείου όταν αρχίσει η υπόθεση.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, στις 09:00.


κυπε