Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Αυτός είναι ο τρομοκράτης του Παρισιού


Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι από την επίθεση με μαχαίρι ενός τζιχαντιστή που σκότωσε έναν 29χρονο και τραυματίσε άλλα τρία άτομα στην οδό Μονσινί κοντά στο κτήριο της Όπερας της γαλλικής πρωτεύουσας

Ο νεαρός τζιχαντιστής, τον οποίο το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή στο προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq, αναγνώρισε ως «στρατιώτη» του, φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγαλός» ενώ έκανε την επίθεση λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου.
Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!». Οι αστυνομικοί αρχικά επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν χρησιμοποιώντας taser και τελικά υποχρεώθηκαν να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν προκειμένου να τον σταματήσουν.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας δεδομένου του τρόπου που λειτούργησε ο δράστης.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του δράστη, οι τελευταίες πληροφορίες από γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν 21χρονο Γάλλο υπήκοος που γεννήθηκε στην Τσετσενία, μια χώρα στην οποία κυριαρχεί ο ακραίος ισλαμισμός. Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν, μάλιστα, και ανακρίνουν τους γονείς του ενώ αναζητούν τυχόν συνεργάτες του.

Εντωμεταξύ μια φωτογραφία η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, και φέρεται να τον απεικονίζει, δείχνει έναν γυμνόστηθο νεαρό άνδρα με γένια, ο οποίος φορά ένα μαύρο παντελόνι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ οι τέσσερις τραυματίες είναι εκτός κινδύνου. Μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες, ο κ. Κολόμπ δήλωσε ότι «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Μας είπαν να μπούμε γρήγορα σε ένα μπαρ. Είχα περιέργεια και βγήκα ξανά έξω και είδα ένα άτομο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από μένα. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο έφτασε», δήλωσε μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι από το 2015 μετρά πάνω από 240 νεκρούς σε επιθέσεις τζιχαντιστών.