Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Τι είπε ο Ευγένιος Χόρν Εθνομουσικολόγος για τον συνθέτη Α. Αρτέμη


Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Α.ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ…

Το καλοκαίρι που διανύουν οι Έλληνες είναι θεϊκό. Ο φετινός Αύγουστος στην καρδιά της Κρήτης, πλούσιος πάντα από καλλιτεχνικές –πολιτιστικές εκδηλώσεις ετησίως, μας απογείωσε. Δεν ήταν μόνο με τις εκδηλώσεις για τον «Ερωτόκριτο» αφού το 2019 έχει χαρακτηριστεί ως η χρονιά του… 
Ο Κύπριος συνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης (που τον θαυμάζουν κι εκεί), άφησε το δικό του στίγμα όπως πάντα συμβαίνει στο συνθετικό κι ερμηνευτικό του πέρασμα,(στο Ηράκλειο,εδώ και μια δεκαετία), με δυναμικής ισχύος στοιχεία. 
Οι Ηρακλειώτες κι όσοι παρακολούθησαν την «Άπτερο Σκυτάλη» του, σίγουρα θα τον θυμούνται για καιρό! Πρώτο στοιχείο: κι είναι αδιάψευστο, πρόκειται για τον άνθρωπο ορχήστρα,που δεν διστάζει να εμπλέκει τις περισσότερες φορές και συνεργάτες του, (γυναίκες αυτή τη φορά).Ως Έλληνας Κύπριος μιλά στις παραστάσεις του για όλα όσα εκφράζουν την Ελληνικότητα της καταγωγής του,μέσα από καλοστημένες πολυμορφικές διαστάσεις ηχητικού κι ερμηνευτικού ταπεραμέντου,

«Η ιστορία δεν είναι η επιστήμη των διαδοχών, αλλά η επιστήμη των μετασχηματισμών».
Υπάρχει η προδιάθεση του ανθρώπου για την αρχετυπική ενότητα, για την οποία μιλούν διάφορες πνευματικές στάσεις, τα ίδια τα «αρχέτυπα» της ελληνικής σκέψης, οι έννοιες «Ιδέα-Μουσική -Λόγος», τα μυθικοθρησκευτικά πρότυπα, οι κοσμολογικές και ψυχολογικές θεωρίες. Ο συνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης ως homo universalis μας έφερε κοντά ουσιαστικά σε τέσσερις γυναικείες μορφές που όλες έχουν κοινό σημεία….Η ενότητα αυτή μοιάζει με «Χαλί» υφασμένο από ένα διάκοσμο μουσικοποιητικών καθαρών γνώσεων αλλά και από σκιές, διαψευσμένες προοπτικές, ακαθόριστες μορφές, εμβλήματα διαπλεκόμενα, γεγονότα ανακατεμένα, τα οποία μας έχουν μυστηριωδώς σφραγίσει τους δημιουργούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η λογοτεχνία πάντα στρωματοποιείται στο υποκείμενο αποτελώντας τη δύναμη της μνήμης. Απ’ αυτή την κατάσταση του υποκειμένου ξεκινά η συγκριτική μελέτη: από τη σκέψη ότι στη συνείδηση, στη μνήμη συναντώνται κουλτούρα, ιστορία και φύση, αρχές, γεγονότα και επιθυμίες.Η Κύπρος και Κρήτη έχουν κοινή Ιστορία. 

Η παράσταση του καθήλωσε με το συνθετικό κι ερμηνευτικό του ένστικτο τους θεατές του. Στην ενετική πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου από νωρίς ο κόσμος είχε πάρει θέσεις. Στις 9.30 ακριβώς το βράδυ της 3ης Αυγούστου, και για 1 ώρα και 40 λεπτά, σε απόλυτη σιωπή κι ακινησία, το μεγάλο ακροατήριο μαγεμένο ,εμπράκτως έδειξε εμφανώς τον ενθουσιασμό του… 

Η νέα παράσταση του συνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη, μας χάρισε εμφανώς μουσικές μαγικομυθικές αλησμόνητες στιγμές .Μια κατεξοχήν δυναμική σύλληψη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του συνθέτη. Το ιστορικό αντικείμενο δεν είναι το έργο… είναι εκείνα τα στοιχεία που διαπερνούν τα έργα και συνιστούν: «μουσικοποιητικούς μετασχηματισμούς πανδαισίας»!

Ευγένιος Χόρν
Εθνομουσικολόγος