Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Εντυπωσίασε η πρεμιέρα της όπερας του Verdi “Macbeth στο 21ο Pafos Aphrodite Festival



Eνα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα με εκπληκτικές ερμηνείες καταξιωμένων καλλιτεχνών του Ακαδημαϊκού Εθνικού Θεάτρου, Όπερας και Μπαλέτου Bolshoi της Λευκορωσίας απόλαυσε το κοινό στην πρεμιέρα του 21ου Pafos Aphrodite Festival, που άνοιξε χθες αυλαία με την αριστουργηματική όπερα του Giuseppe Verdi, “Macbeth”.


Η μαγευτική ατμόσφαιρα του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, τα θεαματικά σκηνικά, τα εντυπωσιακά κοστούμια, οι υποβλητικοί φωτισμοί και οι αψεγάδιαστες φωνητικές εξάρσεις των πρωταγωνιστών καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του θεσμού.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η καθιέρωση, επί είκοσι ένα χρόνια της καθ’ ομολογία επιτυχημένης και δημιουργικής διοργάνωσης του Pafos Aphrodite Festival, αναντίλεκτα συνέβαλε στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης και δράσης που σημειώνει η Πάφος τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας παράλληλα έναν ξεχωριστό πρεσβευτή της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας της πατρίδος μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω της ομιλίας που ανέγνωσε ο κ. Χαμπιαούρης. Την ίδια στιγμή σημείωσε, ως μέρος των πολλαπλών θετικών του αποτελεσμάτων, το μέγεθος και το επίπεδο του εν λόγω θεσμού αποκαλύπτει την κρυμμένη δυναμική του τόπου μας όσον αφορά την ανάληψη και παρουσίαση ποικίλου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαδραματίζοντας επίσης καθοριστικό ρόλο στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας, στον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού μας προϊόντος και στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες.

Η επιβίωση, η καθιέρωση και η άνθιση του θεσμού του “Pafos Aphrodite Festival” οφείλει πολλά στη διαχρονική στήριξη του Κράτους από το 1998 μέχρι σήμερα τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Εδώ και 21 συνεχόμενα χρόνια είπε ο κ. Φαίδωνος, σ’ αυτόν τον εμβληματικό χώρο που για 2.300 και πλέον χρόνια αποτελεί κόμβο συνάντησης και διακίνησης ανθρώπων, αγαθών και ιδεών, επιβεβαιώνεται μέσα από μια κορυφαία έκφραση της τέχνης, ότι μια μικρή αλλά με μεγάλο πολιτιστικό εκτόπισμα πόλη μπορεί να κτίσει και να καθιερώσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό με φήμη και κύρος που υπερβαίνουν τα όρια της χώρας στην οποία ανήκει. Επιβεβαιώνεται όμως πρόσθεσε, και μια διαχρονική αλήθεια που στην ταραγμένη εποχή μας αναδεικνύεται ολοένα και πιο έντονα, ότι δηλαδή ο Πολιτισμός είναι η μόνη ενοποιός δύναμη αλληλοκατανόησης, προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και συνόλων με διαφορετικά φυλετικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό, το “Pafos Aphrodite Festival” είναι μια γιορτή του Πολιτισμού χωρίς σύνορα και απόδειξη της επιρροής του στη ζωή των ανθρώπων και των λαών, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Πάφου.


Στην πρεμιέρα του Pafos Aphrodite Festival παρέστησαν η πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη, υπουργοί, βουλευτές, δημοτικές αρχές, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Οι παραστάσεις του συγκλονιστικού αριστουργήματος “Macbeth, θα συνεχιστούν απόψε Σάββατο και αύριο Κυριακή στις 8 το βράδυ, ενώ η μετάφραση θα δίδεται ταυτόχρονα στην ελληνική, αγγλική και ρωσική μέσω υποτίτλων.