Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Aυλαία αύριο του 21ου Pafos Aphrodite Festival



Με μια από τις συναρπαστικότερες όπερες του Giuseppe Verdi , τον “Μacbeth”, ανοίγει η αυλαία του 21ου Pafos Aphrodite Festival, την Παρασκευή.


Στις 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, κορυφαίοι καλλιτέχνες και σολίστες του Ακαδημαϊκού Εθνικού Θεάτρου, Όπερας και Μπαλέτου Bolshoi της Λευκορωσίας θα παρασύρουν το κοινό σε ένα οπερατικό θρίλερ, βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό έργο του William Shakespeare.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου σήμερα στην παρουσία των συντελεστών της παραγωγής, της Έλενας Θεοδούλου Ανώτερης Λειτουργού των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Προέδρου του ΔΣ της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και της Διευθύντριας του Pafos Aphrodite Festival Στέλλας Σιέπη, στο συγκλονιστικό αριστούργημα “Μacbeth” , ο Verdi υπερβαίνει τα συμβατικά πλαίσια της εποχής.
Ο Προέδρος του ΔΣ της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ξεχωριστή ατμόσφαιρα του χώρου, τα εντυπωσιακά σκηνικά και οι ταλαντούχοι συντελεστές του Θεάτρου Bolshoi, θα προσφέρουν ένα εξαιρετικό πολιτιστικό προϊόν στο κοινό, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του θεσμού.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε, ότι η παρουσία στην σκηνή της φετινής διοργάνωσης του Εθνικού Θεάτρου Bolshoi της Λευκορωσίας, πέρα από το αναμφίβολο καλλιτεχνικό κύρος του, ενισχύει και εμπλουτίζει, όπως είπε, ταυτόχρονα τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ της Λευκορωσίας και της Κύπρου και δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο χωρών στον τομέα της Τέχνης αλλά και ευρύτερα.

Πρόσθεσε επίσης πως η διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival αναγνωρίζεται πλέον ως μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη στην Κύπρο.

Απόψε πραγματοποιείται η Γενική Δοκιμή και αύριο ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ.
Τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσώπησε στην διάσκεψη Tύπου η Έλενα Θεοδούλου Ανώτερη Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου. Όπως ανέφερε η κ. Θεοδούλου το ΥΠΠ είναι θεσμικός χορηγός του φεστιβάλ από το 1998, προσθέτοντας πως η συνεργασία των διοργανωτών του φεστιβάλ με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού , υπήρξε πάντοτε γόνιμη και παραγωγική σε όλα τα επίπεδα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί είπε, ότι το Φεστιβάλ Αφροδίτη Πάφου , διαδραματίζει σπουδαίο καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό ρόλο, αφού συμβάλλει στην καλλιέργεια κουλτούρας δημιουργικότητας και αναπτύσσει το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο του τόπου. Παράλληλα συνέχισε, κατά τρόπο ουσιαστικό, συμβάλει επίσης στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης.

Επιπρόσθετα η κ. Θεοδούλου ανέφερε πως από ιδρύσεως του, το Φεστιβάλ Αφροδίτη Πάφου, επιλέγει παραγωγές του με κριτήρια ποιοτικά όπως η παγκόσμια φήμη και η εγνωσμένη αξιοπιστία διεθνών καλλιτεχνικών οργανισμών και οίκων όπερας.

Στην διάσκεψη τύπου αναφέρθηκε επίσης πως την καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής ανέλαβε ο Vladimir Gridiushko, Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Bolshoi της Λευκορωσίας ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, ότι την ορχήστρα διευθύνει ο κορυφαίος μαέστρος Victor Ploskina και τη χορωδία η Nina Lomanovic και την παράσταση σκηνοθετεί ο καταξιωμένος Mikhail Pandzhavidze
Τον ρόλο του Macbeth ερμηνεύουν οι βαρύτονοι Stanislav Trifonov και Vladimir Gromov , τη Lady Macbeth οι σοπράνο Ekaterina Golovlebva και Nina Scharubina. Μαζί τους στην σκηνή ο Andrei Valentii μπάσος στο ρόλο του Banquo , ο Aleksey Mikutel τενόρος στο ρόλο του Macduff και οι Ihar Matskevich , Ivan Sa venkov και Dzmitry Shemet ως Witch.

H Nina Lomanovich της Διεύθυνση Χορωδίας ανέφερε από τη πλευρά της πως αισθάνεται πολύ χαρούμενη που θα παρουσιάσει τους ταλαντούχους μουσικούς και τραγουδιστές.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Mikhail Pandzhavidze ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο που η Αφροδίτη γεννήθηκε ακριβώς εδώ . Μόλις πατάς ανέφερε στην γη της Κύπρου νιώθεις αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την ξεχωριστή φιλοξενία.

Αναφερόμενος στην όπερα ο κ. Pandzhavidze ευχαρίστησε για την πρόκληση και την υποστήριξη να παρουσιάσουν την όπερα στην Πάφο. Είναι είπε, μεγάλη τιμή μας να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους φεστιβάλ και ευχήθηκε να τους αρέσει. Η όπερα “Μacbeth” σημείωσε είναι αγαπημένη τόσο στην Ρωσία αλλά και σε πολλές χώρες που έχει παρουσιαστεί, και εκτίμησε πως θα είναι αγαπητή και στην Κύπρο. Αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Κάστρο της Κάτω Πάφου , η νύχτα και η θάλασσα.

Τέλος στην συνέντευξη τύπου μίλησε και ο Διευθυντής της Ορχήστρας Victor Ploskina . Ο κ. Ploskina χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην όπερα και στο έργο.

Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου η δεξιοτεχνική ενορχήστρωση αποδίδει με πολύ εύστοχες ηχοχρωματικές και ρυθμομελωδικές εναλλαγές τις ιδιαιτερότητες του εμβλητικού έργου, το οποίο συνιστά, ύψιστη πρόκληση για τους ερμηνευτές των βασικών χαρακτήρων, λόγω των τεράστιων φωνητικών και υποκριτικών απαιτήσεων τους.

Στην διάσκεψη τύπου οι καλλιτέχνες για πρώτη φορά τραγούδησαν “acapella” δίδοντας μια άλλη ατμόσφαιρα στην διάσκεψη.

Tο έργο εκτυλίσσεται στην Σκωτία τον 11ο αιώνα και αφορά την αναρρίχηση του στρατηγού Macbeth στο θρόνο της Σκωτίας , αφού φονεύσει το βασιλιά Duncan και το στρατηγό Banquo. Συνεργός και υποκινητής των εγκληματικών πράξεων , είναι η σύζυγος του , Lady Macbeth. Στην συνέχεια εκείνη αυτοκτονεί υπό το βάρος των τύψεων κι εκείνος σκοτώνεται σε μάχη, από τον ευγενή Macduff ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα στο θρόνο του Malcolm γιου του Duncan.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των παραστάσεων και μεταξύ των ωρών 6.00 το απόγευμα με 8.30 το βράδυ θα απαγορεύεται η διακίνηση οχημάτων στους μη κατόχους εισιτηρίων όπερας στην λεωφόρο Αποστόλου Παύλου στο ύψος Παφίας Αφροδίτης, στην οδό Λήδας, στην οδό Αλκμήνης στο ύψος της Εκκλησίας Θεοσκέπαστης, στην οδό Αρτέμιδος, στην οδό Διονύσου και στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της οδού Ιάσωνος.

Καλούνται επίσης οι κάτοχοι εισιτηρίων της όπερας, για δική τους διευκόλυνση, όπως κατευθύνονται από τον κυκλικό κόμβο του Παφιακού Σταδίου προς τις λεωφόρους Δημοκρατίας και Ποσειδώνος ακολουθώντας την διαμορφούμενη σήμανση.

kype