Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Η ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

 

Το Σάββατο 24 Αυγούστου με πλήθος κόσμου και μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής Σκοπέλου με επικεφαλή Δήμαρχο κ. Σταμάτη Περίσση.

Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησαν οι:
κ. Κώστας  Μαραβέγιας Βουλευτής της ΝΔ Μαγνησίας, κ. Τριαντόπουλος Χρήστος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και κ. Σάκης Ζλατούδης, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Σποράδων.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Σταμάτη Περίσση ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος προετοιμασίας που διήρκησε τρεις μήνες από την ημέρα της διενέργειας των Δημοτικών εκλογών. Μέσα σε αυτό το διάστημα δεν πήγε ούτε μια μέρα χαμένη, καθώς από την πρώτη στιγμή έγιναν συναντήσεις, κινήσεις, ενέργειες και δράσεις, για τις οποίες φρόντιζε να ενημερώνει τους πολίτες του νησιού μας, μέσα από την αποστολή Δελτίων Τύπων στα Μ.Μ.Ε.
Στο πρώτο τμήμα της ομιλίας του, υπενθύμισε μερικές από τις ενέργειες που πραγματοποίησε μέσα σε αυτό το διάστημα, όπως για παράδειγμα:
1.    Η προετοιμασία που έγινε για να μπουν στην διαβούλευση του Δ.Σ τα πιθανά έργα του προγράμματος Ο.Χ.Ε.
2.    Η συνάντηση με τις νέες Δημοτικές Αρχές των νησιών μας, ώστε να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν από κοινού δυο μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της ενιαίας Τουριστικής προβολής και προώθησης των νησιών μας, καθώς και το μείζον πρόβλημα της συγκοινωνίας.
3.    Η συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, έτσι ώστε να προχωρήσει σύντομα η έγκριση των Master Plan των λιμανιών Λουτρακίου – Σκοπέλου και της Β’ Φάσης του Τουριστικού καταφυγίου Ν. Κλήματος.
4.    Η δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό, η οποία έχει κάνει σημαντική δουλειά και προτάσεις της θα εισηγηθούν στην νέα Τουριστική Επιτροπή του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε επαρκώς για το 2020.
5.    Η δημιουργία Ομάδας Εναλλακτικού Τουρισμού στον τομέα των μονοπατιών και των ορεινών ποδηλατοδρόμων που έχει να παρουσιάσει ικανοποιητικές προτάσεις.
6.    Έγιναν επανειλημμένες συζητήσεις για το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους.
Γενικά εργάστηκαν όλοι σκληρά και καθημερινά, πάνω σε μια σειρά και από άλλους τομείς και έκαναν το καλύτερο δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος που παραλαμβάνει:
1.    Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί χάρις των ατομικών και προσωπικών προσπαθειών των υπευθύνων και των υπαλλήλων χωρίς καμία πολιτική και διοικητική καθοδήγηση.
2.    Όλες σχεδόν οι δομές της (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση) παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
3.    Οι βασικές υποδομές όπως ο ΧΥΤΑ και ο Βιολογικός του Αγνώντα είναι τελείως κατεστραμμένες και χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις και έργα.
4.    Ο μεγαλύτερος οργανισμός του Δήμους μας, η ΔΕΥΑΣ βρίσκεται σε δεινή κατάσταση τόσο οικονομικά όσο και τεχνολογικά (μηχανήματα – υποδομές).
Ο Δήμος μας μπαίνει σε μια νέα εποχή και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του, όπως είχε τονίσει και προεκλογικά πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της διοίκησης του Δήμου, να υπάρχει άρτια στελέχωση του και να επανακαθοριστούν η δομή και η χωροταξία των υπαλλήλων, για τους παρακάτω λόγους:
1.  Την καλύτερη και ανθρωπινότερη εργασιακή συνθήκη των υπαλλήλων μας.
2.    Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
3. Την εξοικονόμηση πόρων για να διατεθούν για άλλους σκοπούς.
4.    Την καλύτερη διασύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους.
5. Την καλύτερη πολιτική και διοικητική διεύθυνση των υπηρεσιών
Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των υπαλλήλων και της διοίκησης, με σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων.
Στο τρίτο μέρος της ομιλίας του ο Δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής τα οποία έχουν δυο στόχους:
·         Την εξυπηρέτηση και την ποιότητα των πολιτών και
·    την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην βασική οικονομική δραστηριότητα που είναι ο τουρισμός.
Αυτά θα είναι:
1.    Τα λιμάνια της Σκοπέλου και Γλώσσας με τα τουριστικά τους καταφύγια και τα υδατοδρόμια.
2.    Η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου.
3.    ΒΙΟΚΑ  Γλώσσας – Αγνώντας και βελτίωση των άλλων υποδομών της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
4.    Ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών.
5.    Βελτίωση της μορφής του οικισμού, αναπλάσεις αυτών καθώς και μια σειρά άλλων έργων.
6.    Ενίσχυση κοινωνικών δομών του Δήμου.
7. Τουρισμός - Συγκοινωνίες και εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης, τόνισε ότι για να γίνουν όλα τα παραπάνω κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου με όρους πολιτικού πολιτισμού, δηλαδή:
·         Η συνεργασία και συνέργεια στα ζητήματα που υπάρχει σύμφωνη γνώμη.
·         Η κατάθεση προτάσεων που θα τυγχάνουν συζήτησης.
·         Η έκφραση αντίθετης γνώμης χωρίς να διαταράσσονται οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ μας και τέλος
·         Η καλόπιστη κριτική από όλες τις πλευρές.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οικοδομηθεί ένα υγειές κλίμα λειτουργία όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και γενικά όλου του Δήμου.
Για ακόμα μια φορά ζήτησε την συνεργασία όλων των φορέων του νησιού μας καθώς και την ενεργό στήριξη των πολιτών ώστε να γίνει η Σκόπελος ένα νησί πρότυπο.
Τέλος, ανακοίνωσε την πολιτική δομή της διοίκησης του Δήμου μας που ορίζεται από τον Δήμαρχο και μόνο κατά τον Νόμο:
Ø  Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν ο κ. Νίκος Βαφίνης και ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης.
Ø  Ο αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Βούλγαρης θα αναλάβει και την Προεδρεία της ΔΕΥΑΣ.
Ø  Για Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε ο κ. Άγγελος Ξηντάρης, ο οποίος θα είναι και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
Ø  Ορίστηκαν οι εντεταλμένοι σύμβουλοι τους:
Ευσταθίου Ιωάννα
Κουκουρίνη Σταματούλα
Σάββα Μαρία και
Σοφικίτου Μαρία

Τα καθήκοντα και υποχρεώσεις των Αντιδημάρχων και των εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων θα ανακοινωθούν με ειδικές αποφάσεις του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση.
Όσον αφορά την υπόλοιπη πολιτική δομή του Δήμου μας αυτή θα ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά νόμου.

Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για την παρουσία τους στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του με την ΔΕΥΑΣ, θα είναι ανοικτός για τους πολίτες κάθε μέρα από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και μετά.