Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Έπεσε ελικόπτερο στο Πόρο. Επέβαιναν τρία άτομα


Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης μετά από πτώση ελικοπτέρου στη θάλασσα ανάμεσα σε Γαλατά και Πόρο.

Το ελικόπτερο που είχε απογειωθεί στις 15:40 έπεσε στη θάλασσα στη θέση ανάμεσα στην περιοχή Σταύρος και Μπούγια αφού πρώτα προσέκρουσε σε καλώδια που συνδέουν την Πελοποννησο καιτον Πόρο.

Κατά πληροφορίες μετά την πρόσκρουση στα καλώδια ακολούθησε έκρηξη και τελικά η πτώση του ελικοπτέρου στο νερό.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρία άτομα, δύο Ρώσοι και ένας Έλληνας.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ λένε ότι το ελικόπτερο είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από το Κρανίδι με ενδιάμεση στάση στο Γαλατά για ένα άτομαο και τελικό προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ναυτικός που βρισκόταν στο σημείο είπε στην ΕΡΤ  «πήγαινα να από τη νότια μπούκα του λιμανιού του Γαλατά όταν είδα το ελικόπτερο να κάνει μια περιστροφή στα 50 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, να ακολουθεί έκρηξη και τελικά το ελικόπτερο έπεσε στο νερό».

Στην περιοχή, στη νότια είσοδο του Γαλατά όπου έπεσε το ελικόπτερο, έχουν σπεύσει και δυνάμεις του Λιμενικού.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο protothema.gr είπε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μια φορές από το ελικόδρόμιο. Όταν τα κατάφερε, ακούστηκε μια έκρηξη μετά την οποία άρχισαν να βγαίνουν καπνοί.

Κατά τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα στη συνέχεια ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και ήταν τότε που χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. 



--------------------------------------------------------------------------------

Πτώση ελικοπτέρου σε θαλάσσια περιοχή του Πόρου σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ελικόπτερο είναι ιδιωτικό, τύπου Agusta 109 και έπεσε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Πόρου και Γαλατά Τροιζηνίας.
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη η οποία οδήγησε στην απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ μεταξύ Πόρου και Γαλατά και εν συνεχεία να καταπέσει στη θάλασσα προκαλώντας γενικευμένο μπλακ άουτ στον Πόρο.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος του νησιού, ενημέρωσε πως ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη προσπαθεί για την επαναφορά του ρεύματος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γεννητριών προκειμένου το νησί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του.
 
Το ελικόπτερο φαίνεται πως έχει βυθιστεί.
 
Στο σχέδιο πτήσης περιλαμβάνεται μόνο ένας Ελληνας πιλότος ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης και δύο Ρώσοι. 
 
Μάλιστα το ελικόπτερο φαίνεται πως μετέφερε τουρίστες για λογαριασμό γνωστού ξενοδοχείου.
 
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγεία τους καθώς οι έρευνες εντοπισμού είναι σε εξέλιξη.
 
Όπως αναφέρει μάρτυρας του συμβάν στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το ελικόπτερο προσέκρουσε στα καλώδια, έπιασε φωτιά και αφού στροβιλίστηκε βυθίστηκε στη θάλασσα.
 
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ερευνά το περιστατικό ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει 6 σκάφη του λιμενικού, κλιμάκιο της μονάδας υποβρύχιων αποστολών, ιδιωτικά σκάφη και 3 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας  τα οποία συμμετέχουν στην έρευνα διάσωσης.
 
Αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον στρατό, προκειμένου να αποσταλούν άμεσα στον Πόρο γεννήτριες, υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όπως έγινε γνωστό, από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί η βλάβη στο νησί σήμερα.