Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

7η Φεβρουαρίου 2021 - Μέρα Ίσης αμοιβής Ανδρών και Γυναικών

Η καθιέρωση της 7η Φεβρουαρίου 2021 ως η Μέρα Ίσης αμοιβής Ανδρών και Γυναικών θυμίζει σε όλους μας πως παρά τα βήματα βελτίωσης που έχουν γίνει, εξακολουθεί το χάσμα να υφίσταται τόσο στην αμοιβή μεταξύ των δύο φύλων για ίδιας μορφής εργασία, όσο και στην μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων.

Η ΕΔΕΚ έχει εντάξει στις προτεραιότητές της την ανάληψη δράσεων που στοχεύουν στην άμβλυνση και εν τέλει εξάλειψη αυτού του χάσματος. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ανάμεσα στις προτάσεις που η ΕΔΕΚ κατέθεσε στην κυβέρνηση ήταν η επιδότηση εργαζόμενων μητέρων για φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφοκομικούς σταθμούς.
Με δεδομένο πως ο αγώνας μας για ίση αμοιβή των γυναικών με τους άντρες για την προσφορά ίδιας εργασίας και για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, συνεχίζεται, εμμένουμε στην διεκδίκηση των πιο κάτω:
1. Καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους γονείς.
2. Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε ωράριο και δράσεις που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας.
3. Προσαρμογή των ωραρίων των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γονιών.
4. Να εξεταστεί από την πολιτεία η δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων να τυγχάνουν ασφαλούς φύλαξης.
5. Παραχώρηση κινήτρων στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για υιοθέτηση φιλικών πρακτικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, γονικές άδειες και άλλα με πλήρη ωφελήματα για τους εργαζόμενους.

Ηλίας Μυριάνθους
Βουλευτής ΕΔΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: