Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αυριανό ξεκλείδωμα του δεύτερου σταδίου της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης

Το πιο σημαντικό βήμα για το restart, με σύμμαχο τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνει αύριο η χώρα μας αφού επαναδραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Υπουργείο Υγείας και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, με στόχο να μην έρθει αντιμέτωπη η Κύπρος με νέα έξαρση κρουσμάτων και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Το ξεκλείδωμα του δεύτερου σταδίου της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συνέχεια και είναι γι’ αυτό το λόγο που οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των χώρων εργασίας. Παράλληλα θα συνεχιστούν τα χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ώστε να εντοπίζονται και να περιορίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά.

Από αύριο ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και πρακτορεία στοιχημάτων. Επιστρέφουν ακόμη στα θρανία, μαθητές δημοτικών σχολείων και αυτοί της Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών.

Επιπρόσθετα αυξάνεται σε τέσσερις, ο αριθμός ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν οικίες, ανεξαρτήτως συγγένειας, ενώ ανοίγουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με τη Θεία Λειτουργία να τελείται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα.

Σ’ ότι αφορά στον πολιτισμό, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία κλειστών θεάτρων και των κινηματογράφων, με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.

Στο αθλητισμό εξάλλου, αποφασίστηκε όπως επιτραπεί από αύριο η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, περιλαμβανομένου και του προπονητή. Εξαιρούνται τα γήπεδα ποδοσφαίρων, όπου επιτρέπεται η προπόνηση μέχρι τριών ξεχωριστών ομάδων των πέντε ατόμων.

«Η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν, προκειμένου να μην υπάρχει πισωγύρισμα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό επαναλαμβάνω την έκκληση προς τους πολίτες, τους εργοδότες και εργαζομένους, με την επιστροφή τους στους χώρους εργασίας να τηρούν τα πρωτόκολλα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην φθάσουμε σε σημείο που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επαναφορά περιοριστικών μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.


Οι επιστήμονες σε συνεργασία με τη διυπουργική Τεχνική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου, άρχισαν ήδη να συζητούν τον οδικό χάρτη της δεύτερης φάσης αποκλιμάκωσης, που τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι οι χαλαρώσεις που δόθηκαν ισχύουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στη ζωή μας, για ακόμα λίγο διάστημα τα sms καθώς και άλλοι περιορισμοί στις διακινήσεις, όπως το κέρφιου και οι διακινήσεις στα σπίτια. Κι αυτό με στόχο να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να θωρακιστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το δεύτερο στάδιο της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης, που ξεκινά από αύριο να παραταθεί για ακόμα λίγο διάστημα, προκειμένου να διαφανεί η επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν πάντως να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω και των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού, επαναλαμβάνοντας πως η αποκλιμάκωση πρέπει να γίνει με αργούς ρυθμούς.   


Όπως εκτιμάται τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, όταν θα ανοίξει ο καιρός και εφόσον προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εμβολιασμοί, η χώρα μας θα είναι έτοιμη να αρχίσει να κάνει βήματα προς την κανονικότητα, με ξεκλείδωμα περισσότερων επιχειρήσεων και άρση περιορισμών.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιαστικού μας προγράμματος, που ανεβάζει σημαντικά ρυθμούς από την ερχόμενη εβδομάδα, οπόταν και θα φτάσουν 7,200 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που αποφασίστηκε όπως χορηγείται χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να φτάσουν συνολικά 69,403 δόσεις του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής εταιρείας και γύρω στις 100 χιλιάδες το Μάρτιο. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.

Ο στόχος Φεβρουαρίου, είναι να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας. Κατόπιν εισήγησης της ad hoc επιτροπής που έχει συσταθεί για τον καθορισμό της ιεράρχησης των ευάλωτων ομάδων, θα αρχίσει σταδιακά και ο εμβολιασμός ατόμων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται πως θα εμβολιαστούν περίπου 100 χιλιάδες άτομα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2021, έγιναν συνολικά 32,837 εμβολιασμοί. Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβαν συνολικά 22,813 άτομα που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έλαβαν μέχρι στιγμής και τη δεύτερη δόση και συνεπώς ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, ανέρχεται σε 10,024.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες είναι διαθέσιμα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού 10,058 νέα ραντεβού. Πρόσβαση έχουν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, τα οποία δεν έχουν διευθετήσει ραντεβού τις προηγούμενες εβδομάδες ή δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα ραντεβού αφορούν την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου


https://www.reporter.com.cy/local-news/article/775322/restart-me-afstira-protokolla-kai-chiliades-test-oi-skepseis-ga-tin-epomeni-fasiΑνεβάζουν ρολά από αύριο τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, από αύριο Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων τίθεται σε εφαρμογή η:

 

Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων (Malls) είναι κλειστά από τις 11 Δεκεμβρίου και λειτουργούν μόνον με διαδικτυακές πωλήσεις. Επίσης κλειστά είναι και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανεμπορίου, πλην εξαιρέσεων, από τις 10 Ιανουαρίου.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι βάσει των χαλαρώσεων των περιοριστικών μέτρων,  για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών αυξάνεται από 25% σε 50% το ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.

 

Το στοίχημα για τους καταστηματάρχες, όπως αναφέρουν εκπροσώποι του ΚΕΒΕ στο Economy Today, είναι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους να επιφέρει ταυτόχρονα και ενίσχυση ρευστότητας. Οι περίπου δύο μήνες  αδράνειας, κατά τους οποίους οι επιχειρήσεις είχαν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους και «επιβίωναν» εν πολλοίς με τα σχέδια στήριξης του κράτους, είχαν παράλληλα και ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση σημαντικού αδιάθετου στοκ προϊόντων. Σημειώνεται πως ειδικά για τα εμπορικά κέντρα, το λουκέτο ίσχυε και τις πιο προσοδοφόρες μέρες του έτους που δεν είναι άλλες από τις μέρες των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς.

 

Ακριβώς λοιπόν για την διάθεση του στοκ αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας,  «θα βοηθήσουν και οι εκπτώσεις οι οποίες σε αρκετά μαγαζιά θα φτάσουν το 50%».

 

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αρχικά οι περίπου 33.000 εργαζόμενοι που επιστρέφουν αύριο στις δουλείες τους, πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό αρνητικού rapid test. Υπογραμμίζεται πως οι καταστηματάρχες είναι υπεύθυνοι για την διενέργεια rapid test του 20% τουλάχιστον του προσωπικού της επιχείρησης, σε εβδομαδιαία βάση.

 

Για τα εμπορικά κέντρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Nicosia Mall, υπάρχουν οι προβλέψεις και θα γίνονται:

 

Απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων διακίνησης επισκεπτών/εργαζομένων.

Εντατικοποίηση της συντήρησης και απολύμανση των συστημάτων κλιματισμού/αερισμού.

Συνεχής απολύμανση όλων των συστημάτων ύδρευσης και εργαστηριακοί έλεγχοι νερού.

Μικροβιολογικοί έλεγχοι όλων των κοινόχρηστων χώρων διακίνησης επισκεπτών/εργαζομένων.

Τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στο πάτωμα για να τηρείται η επιτρεπόμενη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών

Τοποθέτηση σημάνσεων για καθοδήγηση των επισκεπτών ως προς την επιτρεπόμενη πορεία διακίνησης τους εντός των κοινόχρηστων χώρων.

Τοποθέτηση σημάνσεων σε όλους τους χώρους υγιεινής.

Συνεχής καταμέτρηση των επισκεπτών και επιβεβαίωση της τήρησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου.

Θερμομέτρηση όλων των επισκεπτών και εργαζομένων

Τοποθέτηση σημείων απολύμανσης και προστατευτικά γάντια σε όλες τις εισόδους αλλά και σε πολλά άλλα σημεία εντός των χώρων διακίνησης των επισκεπτών και εργαζομένων.

Συνεχής υπενθύμιση και παρότρυνση των επισκεπτών μέσω σημάνσεων και ηχητικών αναγγελιών όπως τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγείας

Εντατικοποίηση της καθαριότητας των χώρων διακίνησης επισκεπτών και συνεχής απολύμανση σημείων συχνής επαφής, από εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού και απολύμανσης.

Μόνιμη παρουσία συνεργείου καθαρισμού και απολύμανσης στους χώρους υγιεινής (WC).

Συνεχόμενη ροή φρέσκου αέρα.

Αύξηση του προσωπικού ασφαλείας και συνεχής παρακολούθηση και επιβεβαίωση της τήρησης των οδηγιών και συστάσεων των αρμοδίων αρχών.

Επιπλέον λόγω των περιορισμών που ισχύουν ακόμη, τα εστιατόρια και οι καφετέριες εντός των εμπορικών κέντρων θα λειτουργούν μόνο για take away και delivery. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Κλειστοί επίσης θα παραμείνουν και οι χώροι ψυχαγωγίας εντός των Malls, όπως παιδότοποι και Bowling κλπ. Σημειώνεται τέλος ότι για την επίσκεψη καταναλωτών στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, είναι απαρέτηττη η αποστολή μηνύματος sms στο 8998 ή συμπλήρωση σχετικού εντύπου, με την αιτιολογία 2 «Μετάβαση σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ή υπηρεσία εστίασης για αγορά ή προμήθεια αγαθών, περιλαμβανομένου και του take away».

 

Το ΚΕΒΕ εξάλλου σε ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή επιχειρήσεων, καταναλωτών και εργαζομένων προκειμένου να «να διασφαλίσουν ότι με την υπεύθυνη συμπεριφορά όλων θα συμβάλουμε στο να παραμείνει σε λειτουργία το σύνολο των κλάδων και επαγγελμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις να επαναλειτουργήσουν και άλλοι τομείς της οικονομίας».

 

«Το ΚΕΒΕ επισημαίνει όπως ούτε η οικονομία, ούτε οι επιχειρήσεις αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι αντέχουν ξανά μια τέτοια εξέλιξη.  Δεν πρέπει κατά συνέπεια από μόνοι μας να καταστρέψουμε ενδεχομένως σε λίγες μέρες αυτά που με θυσίες και στέρηση χρειάστηκε 3 εβδομάδες να πετύχουμε. Απευθύνουμε τέλος θερμή έκκληση για συστηματική προσέλευση των πολιτών στα σημεία δειγματοληψίας προκειμένου να υπάρχει ένα ψηλό ποσοστό ιχνηλάτισης ανάμεσα στην κοινότητα που επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων, απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


https://economytoday.sigmalive.com/epiheiriseis/emporio/34046_anoigoyn-ayrio-me-ekptoseis-kai-periorismoys-malls-lianemporio


φώτο αρχειο


Δεν υπάρχουν σχόλια: