Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Διαμαρτυρία μητέρας γιατί την χωρίζουν από το παιδί της

Με απόφαση οικογενειακού δικαστηρίου ένα παιδάκι μικρότερο από πέντε χρονών θα πρέπει να αποχωριστεί από την μητέρα του. Η μητέρα καλείται να παραδώσει το παιδί έως τις 10 Φεβρουαρίου και να πληρώσει τόσο τα έξοδα του ταξιδιού όσο και τα δικαστικά έξοδα.
Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας της νεαρής μητέρας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου και διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του οικογενειακού δικαστηρίου. Παρούσα ήταν η μητέρα του παιδιού, φίλοι και συγγενείς της οικογένειας αλλά και η Αργεντούλα Ιωάννου πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων.

Η κ. Ιωάννου ανέφερε πως ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονιών συμπαραστέκονται στη Γεωργία η οποία υφίσταται αυτή την απαράδεκτη μεταχείριση από τις αρχές της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η Γεωργία βρίσκεται στην Κύπρο με το παιδάκι της εδώ και τριάμισι περίπου χρόνια .
Το παιδί σημείωσε, “έχει αποκτήσει τόπο διαμονής στην Κύπρο όπως και η Γεωργία " προσθέτοντας πως, " είναι γνωστές επίσης οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η Γεωργία έχει έρθει στην Κύπρο μετά από σοβαρή ενδοοικογενειακή βία που υφίστατο τόσο αυτή όσο και το παιδάκι της που ήταν παρών σε αυτή την κατάσταση “.
Eπιπρόσθετα η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονοικών Οικογενειών και Φίλων εκτίμησε πως όλες οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβανομένων και των δικαστικών αρχών οφείλουν να προστατέψουν την Γεωργία και το ανήλικο παιδάκι αλλά και να διασφαλίσουν, όπως είπε, ότι η Γεωργία και το ανήλικο παιδάκι της θα διαμείνουν στην Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας αφού ήδη έχει δημιουργηθεί νέος τόπος διαμονής του ανήλικου όπου χαίρει άκρας υγείας, φροντίδας και ψυχικής ισορροπίας.
Θεωρούμε απαράδεκτο συνέχισε, "να μην συνυπολογίζονται οι συνθήκες βίας στις οποίες ξανα-παραπέμπετε το ανήλικο παιδάκι με την Γεωργία , αλλά και απαράδεκτο τα δικαιώματα της μάνας να ζήσει ευτυχισμένη σε κάποιο τόπο να μην έχουν συνυπολογιστεί σε αυτή την υπόθεση", κατέληξε .
Η μητέρα του παιδιού σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου Γεωργία Κοντογιώργη αναφέρθηκε στο οικογενειακό δράμα του βιώνει, σημειώνοντας ότι τον Οκτώβρη του 2017 κατάφερε διαφύγει από το σπίτι της στην Αμερική όπου περνούσαν ενδοικογενειακή βία όταν το παιδάκι ήταν μόλις 12 μηνών.
Όπως η ίδια αφηγείται, κατάφεραν να διαφύγουν και να μεταβούν στην Κύπρο περνώντας μέσα από Καταφύγιο Προστασίας Γυναικών και τελικά έφτασε στον τόπο της , σημειώνοντας πως εδώ και 3 ½ χρόνια βρίσκονται εδώ στην Κύπρο και "ρίζωσαν" κατά την έκφραση της .
Δυστυχώς συνέχισε, με βάση απόφασης Δικαστηρίου σε δύο ημέρες θα πρέπει το παιδάκι να επιστρέψει στην Αμερική σε έναν άγνωστο πατέρα μετά από τόσο μακρά περίοδο που έχει να τον δει, όπως είπε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το παιδί δεν έπρεπε να επιστραφεί στον πατέρα, γιατί η συνήθης διαμονή του ήταν στην Κύπρο, ενώ κατηγόρησε τον σύζυγό της ως ακατάλληλο για τη φύλαξη παιδιού, και το περιβάλλον στη Νέα Υόρκη ως μη ασφαλές.
Η μητέρα του παιδιού απηύθυνε έκκληση για αναστολή της απόφασης γιατί η οικογένεια της , όπως είπε, προχωρά σε έφεση, και δεν επιθυμεί το παιδί της να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα ψυχολογικά.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνεται πως ο Αμερικάνος πατέρας του παιδιού κατήγγειλε την Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Πάφο ότι απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο. Η μητέρα υποστηρίζει ότι ο πατέρας του παιδιού την κακοποιούσε συστηματικά και γι’αυτό αναγκάσθηκε να τον εγκαταλείψει το 2017 μαζί με το παιδάκι.
Οι ισχυρισμοί της δεν έπεισαν το δικαστήριο, σε αντίθεση με τη μαρτυρία του πατέρα η οποία κρίθηκε ως αξιόπιστη. Το ζευγάρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και από τον γάμο τους το 2016 απέκτησαν ένα παιδί. Η Κύπρια μητέρα ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας και κατέφυγε στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για προστασία.
Ταυτόχρονα ήρθε σε επαφή και με το προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη επιτυγχάνοντας την απόδοση κυπριακής υπηκοότητας και κυπριακού διαβατηρίου στο παιδί. Χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση του πατέρα επέστρεψε στην Κύπρο και ζούσε έκτοτε στην Πάφο.
Ο πατέρας του παιδιού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της μητέρας και έπεισε το δικαστήριο. Ανέφερε πως ο ίδιος όταν αντιλήφθηκε ότι η σύζυγός του εγκατέλειψε το σπίτι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι έφυγε από τις ΗΠΑ, καθώς το παιδί δεν είχε διαβατήριο και ήταν Αμερικανός υπήκοος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: