Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

Απάτη μέσω διαδικτύου διερευνά η Αστυνομία στην Πάφο

Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης μέσω τιμολογίων διερευνά η Αστυνομία. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία χθες, από διευθυντή εταιρίας στην Πάφο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο παραπονούμενος κατήγγειλε ότι προέβη στις 27 Ιανουαρίου 2021 σε παραγγελία διαφόρων εξαρτημάτων από εταιρία στο εξωτερικό.

Μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των δύο εταιριών, η εταιρία του παραπονούμενου, προχώρησε σε πληρωμή του οφειλόμενου ποσού, ύψους €27.227, στην εταιρία του εξωτερικού, μέσω τραπεζικής εντολής.
Προστίθεται ότι, όπως διαπίστωσε στη συνέχεια ο παραπονούμενος, το χρηματικό ποσό δεν αποστάλθηκε στην εν λόγω εταιρία στο εξωτερικό, αλλά σε άγνωστα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είχαν παρέμβει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρίας του.
Το ΤΑΕ Πάφου διερευνά την υπόθεση.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επονομαζόμενη απάτη μέσω τιμολογίων, αποτελεί μια συχνή μορφή διαδικτυακής απάτης. Σε αυτή, ο απατεώνας προσεγγίζει μια επιχείρηση και προσποιούμενος κάποιον προμηθευτή, ζητά να τροποποιηθούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του και οι όποιες νέες πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Φυσικά, ο νέος προτεινόμενος λογαριασμός, που δίδει στην επιχείρηση/ θύμα, ανήκει στον απατεώνα.
Με αφορμή και αυτή την υπόθεση, η Αστυνομία καλεί το κοινό και ιδιαίτερα τους εμπορευόμενους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.
Συστήνεται ιδιαίτερα όπως το κοινό εφαρμόσει την διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνει. Όταν ζητείται η καταβολή χρημάτων σε διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που χρησιμοποιείται συνήθως, να γίνεται επαλήθευση του αιτήματος, μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή, προστίθεται.
Επίσης συστήνεται να μην γίνεται χρήση των στοιχείων επικοινωνίας που περιλαμβάνονται στην επιστολή/fax/e-mail στο οποίο ζητείται η αλλαγή στοιχείων, αντίθετα, το κοινό να χρησιμοποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας από την προηγούμενη αλληλογραφία του με τον προμηθευτή και να καθορίσει μοναδικά σημεία επικοινωνίας με επιχειρήσεις, στις οποίες πραγματοποιεί πληρωμές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ακόμη να γίνεται συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να χρησιμοποιούνται τεχνικές αυθεντικοποίησης δύο βημάτων (two step verification) για είσοδό στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Επιπρόσθετα, η Αστυνομία καλεί το κοινό να χρησιμοποιούνται προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, τόσο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όσο και στις φορητές συσκευές, τα οποία να ενημερώνονται τακτικά.
Ακόμη, να μην ανοίγονται σύνδεσμοι που εμπεριέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου από αγνώστους, καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
Συστήνει επίσης να γίνεται τακτικός έλεγχος στις ρυθμίσεις των φίλτρων ανακατεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενεργό τέτοιο φίλτρο ανακατεύθυνσης σε άλλο άγνωστο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τότε να διαγράφεται τέτοια ρύθμιση και να ενημερώνεται η Αστυνομία.
Ακόμη να γίνεται τακτικός έλεγχος του ιστορικού πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όταν παρατηρείται άγνωστη σύνδεση να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα.
Η Αστυνομία καλεί τέλος το κοινό για σχετικές πληροφορίες ή/ και καταγγελίες, να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.cy .


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: