Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τεράστια επιτυχία για το Ινστιτούτο Κύπρου

 

Τεράστια επιτυχία για το Ινστιτούτο Κύπρου

Εξασφάλισε τη χρηματοδότηση 4 Ερευνητικών Προγραμμάτων της ΕΕ

 

Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, επιτυγχάνοντας αυτή τη φορά τη χρηματοδότηση 4 ερευνητικών προτάσεων, στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020», και πιο συγκεκριμένα στη δράση «Marie Skłodowska-Curie» (MSCA), στην κατηγορία «Ατομικές υποτροφίες» (IF).

 

Η δράση MSCA εξασφαλίζει χρηματοδότηση από την ΕΕ σε πολλά υποσχόμενους ερευνητές στο πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους, με βάση αποκλειστικά την ποιότητα των προτάσεων, των εποπτικών διαδικασιών και των υποδομών των ερευνητικών οργανισμών υποδοχής τους. Οι επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εξασφαλίσει την εν λόγω χρηματοδότηση, είναι διεθνείς ερευνητές που έχουν επιλέξει το Ινστιτούτο Κύπρου, ως τον καταλληλότερο οργανισμό για να υλοποιήσουν το έργο τους.

 

Τα ερευνητικά προγράμματα του που εξασφάλισαν χρηματοδότηση είναι:

 

SACHROFICS (Sacrificial food in Classical, Hellenistic and Roman Cyprus): Φαγητό Θυσίας στην Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο στην Κύπρο - Μια Διεπιστημονική Διαχρονική Προσέγγιση σε ένα Νησιώτικο Εργαστήριο

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα SACHROFICS θα πραγματοποιήσει μια διεπιστημονική μελέτη των φαγητών που προσφέρονταν ως θυσία στην Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο στην Κύπρο, προκειμένου να καλύψει τα κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τη θυσία των ζώων, ένα σημαντικό θεσμό παραγωγής και διανομής κρέατος στις κλασικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές κοινωνίες. Επικεφαλής του προγράμματος και χρηματοδοτούμενος ερευνητής από τη δράση MSCA είναι ο Δρ. Άγγελος Χατζηκούμης, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (UK), ο οποίος θα συνεργαστεί με την Επίκουρη Καθηγήτρια του ΙΚυ, Εύη Μαργαρίτη.

 

AIRLOOM: Μια Νέα Βιοαρχαιολογική Προσέγγιση στην Αρχαία Κλωστοϋφαντουργία

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα AIRLOOM θα συνδυάσει προσεγγίσεις από τη βιοαρχαιολογία, τη μελέτη αρχαιολογικών υλικών, την εθνοαρχαιολογία, την περιβαλλοντική επιστήμη και πειραματική αρχαιολογία, για να διερευνήσει την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην αρχαιότητα και τον αντίκτυπό τους στην υγεία, με σημαντικές επιπτώσεις στην εξάσκηση της παραδοσιακής κλωστοϋφαντουργίας σήμερα. Επικεφαλής του έργου και χρηματοδοτούμενη ερευνήτρια από τη δράση MSCA είναι η Δρ. Anita Radini από το Πανεπιστήμιο του York (UK) και στο Ινστιτούτο Κύπρου θα εργάζεται υπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Ευθυμίας Νικήτα.

 

METALS:  Μεταλλουργικές Παραδόσεις στη Δυτική Αφρικανική Τεχνολογία, Παραγωγή και Ανταλλαγή Σιδήρου και Χαλκού στη Νιγηρία από το 700 π.Χ. έως το 1800 μ.Χ.

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα METALS διερευνά την πρώιμη μεταλλουργία στη Δυτική Αφρική με έμφαση στην τεχνολογία, καθώς και την παραγωγή και την ανταλλαγή χαλκού στη Νιγηρία. Το εν λόγω πρόγραμμα θα επιλέξει υλικά από συλλογές σε μουσεία σ τη Νιγηρία

 

όσο και στην Ευρώπη, για μια εις βάθος μελέτη της μεταλλουργικής παραγωγής και ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Κύπρου. Επικεφαλής του έργου και χρηματοδοτούμενος ερευνητής από τη δράση MSCA είναι ο Δρ. Abididi Babalola, από το Πανεπιστήμιο Cambridge, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του ΙΚυ, Thilo Rehren.

 

NANOMEC - Μηχανικές Ιδιότητες Πολυμερών Νανοσύνθετων μέσω Μοντελοποίησης Πολλαπλών Κλιμάκων: Προς Μη κλασικές Ιδιότητες

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα NANOMEC αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στην ανάπτυξη νανοσύνθετων πολυμερών (PNCs) προτείνοντας μια υπολογιστική μεθοδολογία πολλαπλών κλιμάκων για την πρόβλεψη των μηχανικών ιδιοτήτων των PNC, η οποία περιλαμβάνει μικροσκοπικές προσομοιώσεις, προσεγγίσεις ομογενοποίησης και συνεχόμενα μοντέλα. Επικεφαλής του προγράμματος και χρηματοδοτούμενος ερευνητής από τη δράση MSCA είναι ο Δρ. Hilal Reda από το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου στη Βηρυτό, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον επικεφαλής του προγράμματος ERA, Καθηγητή του ΙΚυ, Βαγγέλη Χαρμαντάρη.

 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τέσσερις ερευνητικές προτάσεις της δράσης MSCA IF, αποτελεί τεράστια επιτυχία για το Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά και απόδειξη της ποιότητας και της ιδιότητας του ως ερευνητικού και εκπαιδευτικού οργανισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό το επίτευγμα είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά σημαντικών επιτυχιών σε θέματα εξασφάλισης χρηματοδότησης από την ΕΕ για το ΙΚυ τα τελευταία χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χριστοφίδης.

 

Εξαιρετικά σημαντική για την ολοκλήρωση και την υποβολή αυτών των ερευνητικών προτάσεων ήταν η συμβολή του Γραφείου Διαχείρισης Έρευνας και Καινοτομίας και Υποστήριξης του Ινστιτούτου Κύπρου, με επικεφαλής τον Δρα. Βασίλη Τσάκαλο, με την πολύτιμη αρωγή του Δρος. Μιχάλη Παπαδόπουλου.

 

Όπως ανέφερε ο Δρ Τσάκαλος, διακεκριμένοι ερευνητές από αναγνωρισμένα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο επέλεξαν το Ινστιτούτο Κύπρου ως τον ερευνητικό οργανισμό υποδοχής. Μάλιστα υπέδειξε ότι οι ίδιοι επιλέχθηκαν μέσα από μια πολύ ανταγωνιστική διαδικασία για να έρθουν στην Κύπρο και να υλοποιήσουν το έργο τους, διευρύνοντας έτσι το ερευνητικό τους πεδίο. Καταλήγοντας ο Δρ Τσάκαλος τόνισε ότι το ΙΚυ και το προσωπικό του προσδοκεί στην επερχόμενη αυτή ερευνητική συνεργασία, η οποία εν τέλει αναμένεται να ωφελήσει την ίδια την κοινωνία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: