Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Δείτε τι λέγει ο Αρχηγός της αστυνομίας για το διπλό φονικό

Η υπόθεση της διπλής δολοφονίας της 19ης Απριλίου του 2018, στον Στρόβολο, οδεύει προς πλήρη εξιχνίαση και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου,
οποίος άδραξε την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που εκ της θέσεως τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, να είναι πολύ προσεκτικοί.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας θεωρεί «χωρίς περιστροφές» ότι το περιστατικό αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους σε ότι αφορά τον τρόπο που διεξάγονται ο δημόσιος διάλογος και η ενημέρωση, για να προσθέσει ότι «μόλις λίγες μέρες πριν, διαπιστώνοντας εδώ και καιρό ότι υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πληροφορίας, με πρωτοβουλία μας συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς, Ημερίδα με θέμα Βία και Εγκληματικότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας – Η Επίδραση των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Η αλληλοεπίρριψη ευθυνών δεν συμβάλλει στην αυτοβελτίωση», είπε, «και ο κάθε θεσμός και το κάθε μέσο ενημέρωσης, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Θεωρώ ότι η αξία της λιτής πλην, όμως, υπεύθυνης επίσημης πληροφόρησης από την Αστυνομία έχει αναγνωριστεί».
Ωστόσο, σημειώνει ότι η Αστυνομία δεν διεκδικεί το αλάθητο, για να προσθέσει πως αναγνωρίζοντας ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έχει δώσει σχετικές οδηγίες έτσι ώστε, σε ανάλογα περιστατικά, η Αστυνομία να εφαρμόζει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο πληροφόρησης των δημοσιογράφων για το οποίο θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο ενημέρωση.
Επίσης, εκφράζει και δημόσια τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του προς τους αστυνομικούς ανακριτές και άλλα μέλη μας, καθώς και στις Υπηρεσίες και Λειτουργούς του Δημοσίου και άλλες υπηρεσίες, που συνεισφέρουν στην εξιχνίαση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε χρόνων, αναφέρει ότι «δεν δείχνουν αύξηση του εγκλήματος, αλλά μείωση», σημειώνοντας ότι «είναι αυτά τα στοιχεία που κατατάσσουν τη χώρα μας ως μια από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο, είναι αυτά που συνδράμουν στην αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας».

«Συνεπώς, η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα και η ενίσχυση της φοβίας του εγκλήματος ή του αισθήματος ανασφάλειας στην κοινωνία, είναι ανεδαφική και επιζήμια. Η διεθνής εγκληματολογική έρευνα καταδεικνύει ότι τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία το φαινόμενο της εγκληματικής συμπεριφοράς», είπε.
Ανέφερε, μάλιστα, συμβαίνει «γιατί αυτά επικεντρώνονται στο σύμπτωμα και όχι στα αίτια που την προκαλούν», συμπληρώνοντας ότι σε πρόσφατη συμμετοχή του στο Συμβούλιο των Αρχηγών Αστυνομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε εκτενής αναφορά σε αυτή τη διαπίστωση, στο ότι δηλαδή η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας βρίσκεται στη διαχείριση των αιτιών που την προκαλούν.
Όπως είπε «ήδη στην Ουαλία υιοθετείται μια άλλη προσέγγιση, αυτή της έγκαιρης κρατικής προληπτικής παρέμβασης, μέσα από την ουσιαστική στήριξη από πολύ νωρίς, των οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μ’ αυτή την προσέγγιση φαίνεται ότι η όποια νεανική παραβατικότητα ή δυσχέρεια θα έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώνεται ως εγκληματική συμπεριφορά στην ενηλικίωση, σημειώνοντας ότι αυτή την προσέγγιση γνωστοποίησε γραπτώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο την εξετάζει και επί τούτου ετοιμάζεται σχετική μελέτη.

Επιπλέον, ευχαρίστησε όλους εκείνους του λειτουργούς των ΜΜΕ που διαχειρίστηκαν την υπόθεση με σοβαρότητα και επαγγελματισμό παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, ενώ κάλεσε τους συμπολίτες του να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την αστυνομία.

«Ας συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του εγκλήματος. Εμείς θα εντείνουμε την προσπάθειά μας, για την πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας. Δεν εφησυχάζουμε. Απτή απόδειξη οι πρόσφατες αποφάσεις για την σταδιακή εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών και τη δημιουργία από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ομάδων δικυκλιστών τύπου ΔΙΑΣ, σε όλες τις πόλεις, για την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος στις αστικές περιοχές», κατέληξε.

κυπε