Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Συνετρίβη σε διώροφο κτίριο αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες



Επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της Bek Air με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του σε διώροφο κτίριο κοντά στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 35 να τραυματιστούν - 22 εκ των οποίων σοβαρά - ανακοίνωσαν το διεθνές αεροδρόμιο της Αλμάτι και το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών του Καζακστάν. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το αεροπλάνο κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της. Νωρίτερα, οι υπηρεσίες του αεροδρομίου ανακοίνωσαν πως υπάρχουν επιζώντες και ότι επιτόπου επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Το Fokker-100, που παρήγαγε η ομώνυμη γερμανική κατασκευάστρια αεροσκαφών ως την πτώχευσή της, έχασε ύψος αμέσως μετά την απογείωση, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας. Θα εκτελούσε πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι πτήσεις με αεροσκάφη Fokker-100 μετά το δυστύχημα.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος.

Συστήθηκε ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν, πρόσθεσε ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα, «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».



Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος Fokker-100 με 100 επιβαίνοντες που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν.



https://www.protothema.gr/world/article/959080/aeroporiki-tragodia-sto-kazakstan-sunetrivi-aeroskafos-me-100-epivates/