Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Με τον τίτλο του Διοικητή του Τάγματος του Αστεριού της Ιταλίας τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας



Tον τιμητικό τίτλο του Διοικητή του Τάγματος του Αστεριού της Ιταλίας (Commendatore Ordine Della Stella D’ Italia) απένειμε στον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, κ. Andrea Cavallari, για την πολύτιμη συμβολή του στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου σε θέματα επιστημών και τεχνολογίας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρεσβεία τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, στην παρουσία ακαδημαϊκών, επιστημόνων αλλά και Ιταλών ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Διοικητή του Τάγματος, απονέμεται με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Ιταλίας, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών, και έπειτα από διαβούλευση με το αρμόδιο Συμβούλιο του Τάγματος. Το Τάγμα του Αστεριού της Ιταλίας εγκαθιδρύθηκε από το 1914 και είναι μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Ιταλίας που λαμβάνουν αξιωματούχοι ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι συμβάλουν στην ενίσχυση και προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και άλλων χωρών.

Κατά την ομιλία του ο Πρέσβης της Ιταλίας, υπέδειξε ότι ο Καθηγητής Παπανικόλας έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με σημαίνοντα θεσμικά όργανα της Ιταλίας, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του αντίστοιχου Ιταλικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (CNR), της Ιταλικής Εθνικής Υπηρεσίας Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Αειφόρου Οικονομικής Ανάπτυξης (ENEA), του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και του CINEA (μιας κοινοπραξίας με το ισχυρότερο Υπερυπολογιστή για επιστημονική έρευνα στην Ιταλία). Τόνισε επίσης ότι έχει συμβάλει στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στο ΙΚυ και περισσότερα από 10 ιταλικά πανεπιστήμια, προωθώντας κοινά πτυχία, προγράμματα Erasmus και άλλα ερευνητικά προγράμματα.

Επιπλέον, χάρη των ισχυρών προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων του Καθηγητή Παπανικόλα, πολλοί Ιταλοί επιστήμονες ανήκουν πλέον στο δυναμικό του Ινστιτούτου Κύπρου, συμβάλλοντας στην προσέλκυση Ιταλών φοιτητών στο νησί μας. Αξιοσημείωτες είναι και οι διμερείς συνεργασίες Ιταλίας-Κύπρου τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον ερευνητικό τομέα, ενώ αξιόλογοι Ιταλοί επιστήμονες έχουν προσκληθεί στο Ινστιτούτο Κύπρου για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων, που συχνά συνδιοργανώνονται με την στήριξη της ιταλικής πρεσβείας.

Λαμβάνοντας την τιμητική διάκριση ο καθηγητής Κώστας Παπανικόλας εξέφρασε την υπερηφάνεια του, λέγοντας ότι αποτελεί προνόμιο και τεράστια χαρά να μπορεί κανείς να συμβάλει στην προώθηση των Ιταλο-Κυπριακών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Επ’ ευκαιρία της βράβευσής του, ανακοίνωσε μάλιστα ότι  προγραμματίζονται διάφορες συνέργειες για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας, Κύπρου και Ιταλίας.