Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπέγραψαν Ινστιτούτο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ



Επέκταση του Μνημονίου Συνεργασίας τους υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο οργανισμών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Η συμφωνία αφορά στην κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα σε Κύπρο και εξωτερικό, την προώθηση κοινών πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, την παροχή συμβουλευτικών επιστημονικών υπηρεσιών και μελετών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς, καθώς και την προώθηση τοποθέτησης φοιτητών σε εργασιακούς χώρους.

Το Μνημόνιο υπεγράφη στις 19 Δεκεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα, στην παρουσία του Προέδρου του ΙΚυ, Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, και του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτού.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου ήταν επίσης ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Κρίστης Χρυσοστόμου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Θεόδωρος Ζαχαριάδης, ακαδημαϊκό και υψηλόβαθμο διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι ένα απ’ τα σημαντικότερα θέματα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανανέωσης του Μνημονίου, είναι η συνεργασία των δυο ευρωπαϊκών χορηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων TEAMINGS σε θέματα Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του «Ορίζοντας 2020» - μέσω των οποίων εγκαθιδρύονται και δημιουργούνται Κέντρα Αριστείας στα δυο ιδρύματα. Τα εν λόγω TEAMINGS διευθύνονται από τον Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητή Jean Sciare, και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, Διόφαντο Χατζημιτσή, αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο Καθηγητής Παπανικόλας ανακοίνωσε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα υπάρξει αντίστοιχη συνάντηση στη Λεμεσό, η οποία θα αποτελέσει παράρτημα στην συμφωνία που υπογράφτηκε ήδη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των TEAMINGS των δυο ιδρυμάτων.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας, βούληση και πρόσφορο έδαφος, ειδικά στην συμφωνία που αφορά τα TEAMNIGS. Όπως τόνισε, η επερχόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη για την Κύπρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυπριακή Δημοκρατίας αναμένουν τα έξι προγράμματα TEAMINGS που έχουν χρηματοδοτηθεί στην Κύπρο, να αποδώσουν καρπούς και απτά αποτελέσματα. Ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω συνεργασία

αποτελεί πολύ σημαντική πρόκληση, την οποία πιστεύει ότι θα φέρουν εις πέρας τα δυο ιδρύματα.

Τέλος, ο Καθηγητής Παπανικόλας και ο Καθηγητής Αναγιωτός, αντάλλαξαν θερμές ευχαριστίες για την συνεργασία, τονίζοντας ακόμη μια φορά τις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζονται, αλλά και την μεγάλη πρόκληση που έχουν αναλάβει και την οποία πρέπει να διεκπεραιώσουν με επιτυχία.