Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Σημαντική πρωτοβουλία του CFA για προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Σε θεσμό καθίσταται η πρωτοβουλία του Κυπριακού Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus) για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα 2/3 των ενηλίκων παγκοσμίως είναι οικονομικά αναλφάβητοι.

Συγκεκριμένα, οι ραγδαίες αλλαγές αλλά και η αυτοματοποίηση που παρουσιάζουν ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέας επιβάλλουν την ενημέρωση και ανάπτυξη κριτικής σκέψης σε θέματα προσωπικού χρηματοοικονομικού προγραμματισμού από νεαρή ηλικία, ώστε στη συνέχεια ως ενήλικες, να μπορούν να αποφασίζουν και να αυτοματοποιούν πολλές χρηματοοικονομικές επιλογές και διαδικασίες με δική τους ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία του CFAγια τη χρονιά 2020-2021 επικεντρώνεται κυρίως στην επιμόρφωση μαθητών δημόσιων σχολείων, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με τις βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες σε συνδυασμό με τις αρχές της ορθολογικής διαχείρισης χρημάτων και οικονομικού προγραμματισμού.

Λόγω της εξέλιξης της πανδημίας αλλά και των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, οι παρουσιάσεις αυτές θα διεξάγονται φέτος διαδικτυακά, μέσα από μια σειρά βίντεο που ετοίμασε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το πρώτο βίντεο με τίτλο «Η έννοια του ανατοκισμού» στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://fb.watch/3oQPjNetgv/, στη σελίδα του CFA στο Facebook.

Όπως δήλωσε η Επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Στέλλα Ηλιάδου, ακόμα και στις δύσκολες αυτές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε την πρωτοβουλία αυτή, για επιμόρφωση των μαθητών, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου δεν περιλαμβάνει καμιά πρόνοια για εκπαίδευση των ανηλίκων, πάνω σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus) είναι ο τοπικός σύνδεσμος του Ινστιτούτου CFA, το οποίο εδρεύει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και αριθμεί πάνω από 160.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

Πρωταρχικός στόχος του CFA είναι η ανάδειξη της αξίας του χρηματοοικονομικού συμβούλου σε θέματα που αφορούν στον ορθό οικονομικό προγραμματισμό σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης τεχνογνωσία, με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας των Ρυθμιστικών Αρχών και της Κυβέρνησης.

Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν όλες τις μεγάλες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες της Κύπροu, ως πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές από το Ινστιτούτο CFA. Θεωρούνται τα πλέον καταρτισμένα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, για να αναλύουν θέματα σχετικά με την Χρηματοοικονομική Επιστήμη και ειδικότερα τις επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: