Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Τα rapid tests στην Πάφο

 

Σε έξι ( 6) σημεία θα βρίσκονται σήμερα Τρίτη οι μονάδες δειγματοληψίας για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου και ελέγχου των εργαζομένων με rapid tests στην Επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, για την επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων. Ο αυξημένος αριθμός τεστ στην κοινότητα συμβάλλει σημαντικά στη στρατηγική για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση.
Στην Επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν σήμερα Τρίτη 5 σημεία, στην Εκκλησία Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, Πάφος 8.30 π.μ.-5.30 μ.μ., στην Πρώην Οικία Επάρχου, Πάφος (Οδός Γρίβα Διγενή)8.30 π.μ.-5.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο στάθμευσης ERA KORIVOS (Λεωφόρος Δημοκρατίας 2, παρά το Παφιακό Στάδιο) 8.30 π.μ.-5.30 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Έμπας 8.30 π.μ.-5.30 μ.μ., στην Εκκλησία Χλώρακας (αίθουσα εκδηλώσεων) 8.30 π.μ.-5.30 μ.μ.
Επιπρόσθετα, χτες διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος σε 804 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου .
Αναφορικά με τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που πραγματοποιήθηκαν χτες στην Πάφο εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα από σύνολο 2.738 τεστ που διενεργήθηκαν με ποσοστό θετικότητας 0,04%.
Σημειώνεται επίσης πως με στόχο την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τα Διατάγματα, οι εργοδότες στις επιχειρήσεις, καθώς και οι Προϊστάμενοι στα Τμήματα/Υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ευθύνη να συντονίζουν όπως οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε rapid test, ώστε να διασφαλίζεται η υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση με rapid test αντιγόνου του προσωπικού, προστίθεται.
Συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους ενώ σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 11 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίζει ο εργοδότης/προϊστάμενος.
Στο μεταξύ χτες ξεκίνησε ο εμβολιασμός της πρώτης δόσης κατά του Covid - 19 των ιδιωτών οδοντιάτρων, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πάφου και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου Ελένη Αττίκη. Η κ. Αττίκη είπε πως ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πάφου είναι πανέτοιμος για τον εμβολιασμό των Οδοντιάτρων της Πάφου και εξέφρασε την ικανοποίηση της για το ποσοστό προσέλευσης.
Ενδεικτικά ανέφερε πως από τους 118 οδοντιάτρους της Επαρχίας Πάφου δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν γύρω στους 65.
Επιπρόσθετα, η κ. Αττίκη ανακοίνωσε πως η διεξαγωγή του εμβολιασμού θα γίνει και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος για τους ιδιώτες οδοντιάτρους της Επαρχίας Πάφου μετά από σχετικό συντονισμό του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πάφου με το Υπουργείο Υγείας. Οι οδοντίατροι που θα εμβολιαστούν, συνέχισε η κ. Αττίκη, πρέπει να φέρουν μαζί τους και την πολιτική τους ταυτότητα.
Διευκρίνισε ωστόσο πως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούν για να εμβολιαστούν υπό τη μορφή του επείγοντος στο κέντρο εμβολιασμού του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου.
Επιπρόσθετα η κ. Αττίκη ανέφερε πως επανήλθαν σε κανονική λειτουργία τόσο οι ιδιώτες Οδοντίατροι, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας .
Η κ. Αττίκη είπε πως εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η προσέλευση των ασθενών στα Οδοντιατρεία, πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού.
Σημείωσε δε, ότι σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών απαιτείται τηλεφωνική συνεννόηση με τον Οδοντίατρο πριν τη μετάβαση στο Οδοντιατρείο.
Οι ασθενείς προτρέπονται να προσέρχονται στα Οδοντιατρεία χωρίς συνοδό, εκτός εάν αυτό είναι αναγκαίο (π.χ. ανήλικα άτομα, άτομα με κινητικά προβλήματα, κοκ), οπότε και θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή, κατέληξε.



κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: