Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Όλες οι λεπτομέρειες για το σκάφος με 128 μετανάστες στο Λατσί



Tην ετοιμότητα τους αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο τους επέδειξαν για ακόμη μια φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΔ.


Μια ακόμη επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης (128 μεταναστών) ολοκληρώθηκε στις 22:45 χθες.

Στην συνέχεια, ανελήφθησαν ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, Αστυνομία, Τμ. Μετανάστευσης, Ιατρικές Υπηρεσίες, Πολιτική Άμυνα, η Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Σχέδιο ‘’ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ’’ που αφορά στη διαχείριση και αρωγή ατόμων που χρήζουν βοήθειας και προστασίας,σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣΕΔ.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του,  ήταν  12:44, όταν το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε πληροφορία που αφορούσε μικρό αλιευτικό σκάφος με 120 - 150 άτομα και που πιθανόν να βρισκόταν σε κίνδυνο βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς.

Μετά από εντατικές έρευνες του ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης και χρήσης των θερμικών καμερών που διαθέτει το ΚΣΕΔ, το μικρό σκάφος εντοπίστηκε 10 ναυτικά μίλια  βορειοδυτικά του χωριού Πωμού.

Ως εκ τούτου, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας ένα επιπλέον ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης και ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Λατσιού τα οποία έσπευσαν στο σημείο και ανέλαβαν την επιχείρηση διάσωσης. 

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και η Πολιτική Άμυνα για παροχή φροντίδας στους διασωθέντες στο αλιευτικό καταφύγιο Λατσιού, όπου αποβιβάστηκαν οι διασωθέντες.

Κατά την επιχείρηση διασώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες στο μικρό σκάφος,συνολικά 128 άτομα, ανάμεσα τους 50 παιδιά και 20 γυναίκες, χωρίς οποιοδήποτε τραυματισμό και άπαντες είναι καλά στην υγεία τους.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε πως οι 128 μετανάστες διανυκτέρευσαν στην Πόλη Χρυσοχούς ,τους προσφέρθηκαν τροφή,  νερό και γάλατα για τα μωρά  αφού ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν και 50 παιδιά .

Ακολούθως μεταφέρθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για  καταγραφή και ταυτοποίηση τους. 

Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνουν όλες οι διαδικασίες για την μεταφορά τους στο χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά



κυπε