Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού


Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού εισέρχεται σε μια νέα δυναμική και ιδιαίτερα ξεχωριστή περίοδο της μακρόχρονης ζωής του.

Πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονες υποδομές, σήμερα το θέατρο μας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις τεχνικές και καλλιτεχνικές απαιτήσεις της εποχής μας.

Το Παττίχειο Λεμεσού φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες, τόσο του κοινού όσο και της καλλιτεχνικής κοινότητας της Κύπρου, παρέχοντας τη δυνατότητα και τις συνθήκες για άρτια οργανωμένες και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.
Αυτό έχει επιτευχθεί μετά από σκληρή εργασία των μελετητών, των επιβλέποντων μηχανικών και όλων των συντελεστών του έργου, με τη στήριξη που είχαμε από όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς και τη δυνατότητα, που αξιοποιήσαμε πλήρως, για άντληση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαιτέρες ευχαριστίες οφείλονται στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη δημοτική υπηρεσία, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λτδ και στη διεύθυνση του Θεάτρου.
Είμαστε βέβαιοι, ότι το Παττίχειο Θέατρο θα αποτελέσει μια νέα, ξεχωριστή σε σημασία κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη μας, ανοικτή και φιλόξενη σε όλους, κοινό και καλλιτέχνες.

Τους τελευταίους 3 μήνες έχει γίνει σημαντική δουλειά στο θέατρο, ξεκινώντας από τη στελέχωση του, τον έλεγχο του εξοπλισμού και της λειτουργικότητας, καθώς και της ασφάλειας. Ετοιμάσαμε και λειτουργήσαμε την ιστοσελίδα του θεάτρου, η οποία ήδη παρουσιάζει αξιοζήλευτη επισκεψιμότητα, λειτουργήσαμε και στελεχώσαμε το ταμείο μας στο οποίο εδώ και ένα μήνα γίνονται κανονικά πωλήσεις εισιτηρίων, στήσαμε ομάδα ταξιθετριών, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στο θέατρο έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, καθώς και από σεμινάριο ασφάλειας και υγείας. Η τεχνική μας ομάδα διαθέτει υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε τεχνική πρόκληση, ενώ ήδη σχεδιάζουμε το πρόγραμμα του 2017.

Η ετοιμότητα του θεάτρου, καθώς και η ομαλή λειτουργία του, έχει επιτευχθεί στη βάση της άψογης συνεργασίας μεταξύ της διεύθυνσης και του ΔΣ του Παττιχείου, μια συνεργασία που είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων χωρίζονται σε δύο μέρη. Στις 25 Νοεμβρίου έχουμε την επίσημη τελετή έναρξης στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα τελέσει τα εγκαίνια του θεάτρου. Η βραδιά συμπληρώνεται με μια εμβληματική παράσταση που φέρει τον τίτλο «ΜΑΖΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ».

Πρόκειται για ένα συναπάντημα των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης της Λεμεσού πάνω στη σκηνή του θεάτρου μας, η οποία φιλοδοξεί να παρουσιάσει και να θυμίσει στο κοινό το δημιουργικό πλούτο αυτής της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η παράσταση «ΜΑΖΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» θα καταστεί ετήσιος θεσμός και θα αποτελεί κάθε χρόνο ένα είδος «αναφοράς» των καλλιτεχνών ενώπιον του κοινού.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων ολοκληρώνονται με δύο ιστορικές για μας συναυλίες που θα δώσει ο Σταύρος Ξαρχάκος, διευθύνοντας μια δεκαμελή ορχήστρα από Κύπριους μουσικούς, ανταποκρινόμενος έτσι στην πρόταση του Παττιχείου σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου και με ερμηνευτές δύο σημαντικούς τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη.

 Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού θα είναι ένα ανοικτό και φιλόξενο θέατρο, ένας δημιουργικός και προσιτός πολιτιστικός οργανισμός, έτσι όπως τον ανέμεναν τόσα χρόνια οι φίλοι του πολιτισμού, οι οργανωμένοι πολιτιστικοί φορείς, οι ιδιώτες παραγωγοί και ολόκληρη η καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου.


Θα είμαστε καθημερινά σε μια ανοικτή και συνεχή επικοινωνία με όλους τους πιο πάνω, θα ανταλλάσουμε ιδέες και θα δεχόμαστε τις προτάσεις και εισηγήσεις τους για νέες ενδιαφέρουσες παραγωγές και συνεργασίες.