Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Κύπρος και οι «νέες πραγματικότητες»

Το ξενοκίνητο ΠΡΙΟ Νορβηγίας πάει… Brookings για… λύση
Αφού απέτυχαν για 42 χρόνια να «επανενώσουν» την Κύπρο με την τουρκική διαιρετική διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μιλούν τώρα για… τελευταία ευκαιρία.


Το ξενοκίνητο γνωστό ΠΡΙΟ Νορβηγίας, με παράρτημα και στη Λευκωσία, πέραν των δραστηριοτήτων του στην Κύπρο να μας κάνει πλύση εγκεφάλου και να λύσει το «δικοινοτικό» μας πρόβλημα υπέρ της Τουρκίας, αφού πάσκισε και απέτυχε να προωθήσει το έκτρωμα Ανάν το 2004, χρηματοδοτούμενο από ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων Βρετανίας, ΗΠΑ, Τουρκίας, Ε.Ε. κ.λπ, την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, διοργανώνει συζήτηση για το Κυπριακό στο Brookings Institute στην Washington DC, με τίτλο «Λύεται το Κυπριακό; Ανάγκη για νέεςπραγματικότητες» (Solving Cyprus? The need for new realities).

Η πρόσκληση αναφέρει ότι οι ομιλητές θα συζητήσουν νέες προσεγγίσεις για λύση της «κυπριακής διένεξης» (Cyprus conflict), όπου ο Harry Tzimitras, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ΠΡΙΟ Κύπρου, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα μιας νέας τους μελέτης.

Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις από την Diana Chigas, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tuffs, ειδική, γράφει η ανακοίνωση, για επίλυση διαφορών, και από τον Andrew Novo, από το National Defence University, που θα προσφέρει προοπτικές.
Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Kemal Kirisci, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Τουρκικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο Brookings Institute, TUSIAD, το οποίο είναι ο σύνδεσμος Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών. Στη συνέχεια θα δεχθούν ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Προσπάθησαν για λύση, αλλά…


Η ανακοίνωση επισημαίνει πως για δεκαετίες οι διεθνείς ενδιαφερόμενοι προσπάθησαν έντονα να επανενώσουν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη ομπρέλα και όλες οι προσπάθειες απέτυχαν, περιλαμβανομένου και του πρόσφατου σχεδίου Ανάν το 2004.

Αυτές οι διπλωματικές αποτυχίες συνεχίζουν να χειροτερεύουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εμποδίζουν τις σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. και δυσκολεύουν τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ο Harry Tzimitras και ο Mete Hatay, επίσης του ΠΡΙΟ Κύπρου, θα επεκταθούν, τονίζεται, στο πώς μπορεί να βρεθεί λύση μέσω περιφερειακών και διακρατικών πολιτικών διασυνδέσεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΠΡΙΟ, ο Harry Tzimitras, προτού αναλάβει στο ΠΡΙΟ, ήταν στο πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, όπου διηύθυνε το τμήμα τουρκο-ελληνικών σπουδών, σπούδασε στο London School of Economics, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και διετέλεσε και στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο Mete Hatay είναι ανώτερος αξιωματούχος στο ΠΡΙΟ, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας από το 1985, είναι μεταξύ άλλων τακτικός ρεπόρτερ για το Ισλάμ στην Κύπρο, και αυτήν τη στιγμή συγγράφει με τη Rebecca Bryant βιβλίο για την περίοδο των θυλάκων των Tουρκοκυπρίων μεταξύ 1963-74 και για τη μετέπειτα μεταμόρφωση των θυλάκων στο μη αναγνωρισμένο κράτος.
Ο Andrew Novo είναι Βοηθός Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο National Defense στην Ουάσιγκτον, με ειδικότητα στην ιστορία και πολιτική της Μεσογείου.

Η «Γκάρντιαν»


Παράλληλα με την πρόσφατη τριμερή στη Νέα Υόρκη υπήρξε και το άρθρο τηςΈλενα Σμιθ στη βρετανική «Γκάρντιαν», στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, με τον επιτήδειο τίτλο «Υψηλά οι ελπίδες, μοναδική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου» - επιτήδειο, εφόσον η αναφορά στη λεγόμενη επανένωση δεν είναι τίποτε άλλο από κατάφωρη παραπλάνηση, στην πραγματικότητα σημαίνει αναγνώριση της διαίρεσης και έντεχνα αντικατέστησε, τόσο από ξένους όσο και δικούς μας διζωνικούς «επαναπροσεγγιστές», τη λέξη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από την τουρκική εισβολή και κατοχή για απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας.

Προπαγάνδα η «τελευταία ευκαιρία»


Επίσης να σημειωθεί ότι η επανειλημμένη χρήση της φράσης «τελευταία ευκαιρία» αποτελεί ένα όπλο προπαγάνδας, που χρησιμοποιούν μάλλον τα απολυταρχικά καθεστώτα και στοχεύει στο να εκφοβίσει τον λαό να δεχθεί απαράδεκτους όρους και σχέδια. Και, όμως, στην περίπτωση της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε αδιάκριτα και διαχρονικά από διάφορους δικούς και ξένους, αρχής γενομένης από Βρετανούς Υπουργούς (1958), μέχρι σήμερα…

Η πρωτοβουλία του νορβηγικού ΠΡΙΟ να πάει τώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα για να προωθήσει τις διαιρετικές και φιλοτουρκικές του θέσεις δεν μπορεί να μη συνδέεται με τις απαράδεκτες και φιλοτουρκικές δραστηριότητες του επίσης Νορβηγού Έιντε, με τις διάφορες συγκρούσεις συμφερόντων που έχει με τις διασυνδέσεις του με την Τουρκία, ειδικά μέσω του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο διατηρεί εξέχουσα θέση και για τις οποίες αποκαλύψαμε προ μηνών στη «Σημερινή».

Στο άρθρο της «Γκάρντιαν» προβάλλονται δηλώσεις από τους πιο κάτω, όπως:

Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Νορβηγός, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ: «Έχουμε ετοιμάσει τη συνάντηση πολύ καλά και δουλέψαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…».

Τούρκος Πρέσβης στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς: «Θέλουμε να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατό, και πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2016».

Χάρης Τσιμίτρας, ΠΡΙΟ Κύπρου: «Οι πιθανότητες για λύση, οι πιο καλές που είχαμε, αλλά το ερώτημα παραμένει για πόσον καιρό ακόμα».

Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ, London School of Economicsεκδότης βιβλίου για δύο κράτη στην Κύπρο: «Αν αυτές οι συνομιλίες αποτύχουν, υπάρχει η πραγματική πιθανότητα η Τουρκία απλώς να ενσωματώσει τον βορρά. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος στην Κύπρο άκουσε πολλές φορές περί τελευταίας ευκαιρίας, αλλά η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά είναι δυστυχώς η αλήθεια».
Hubert Faustmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι ένδειξη ότι έφθασαν στο τέλος του δρόμου, αμφότερες οι πλευρές δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν δίχως έξωθεν μεσολάβηση».
Να σημειωθεί ότι στο άρθρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ονομάζεται ως «ηγέτης των Ελληνοκυπρίων»…

Προηγούμενα κείμενα για το τι εστί ΠΡΙΟ Νορβηγίας :
«PRIO: Είναι ζήτημα (αν)αξιοπιστίας, (α)διαφάνειας και στατιστικών», του Δρος Μάριου Ευρυβιάδη, 9 Ιουνίου 2014 (www.mignatiou.com και «Φιλελεύθερος»)
«ΠΡΙΟ: Επιτακτική ανάγκη ο αγωγός μέσω Τουρκίας», της γράφουσας, «Σημερινή», 17 Ιουνίου 2014.

Η Τουρκία «κρύβει» τα βασανιστήρια


Εν τω μεταξύ, ανταπόκριση από τη Γενεύη στην τουρκική «Χουριέτ», ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου, ενημερώνει ότι η Τουρκία ανέβαλε ταξίδι του ειδικού των Ηνωμένων Εθνών για βασανιστήρια, που επρόκειτο να πάει στην Τουρκία.

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Juan Mendez, στις 21 Σεπτεμβρίου επέκρινε την τουρκική απόφαση να αναβάλουν την επίσκεψή του, λέγοντας ότι αυτή στέλνει λανθασμένα μηνύματα μετά τις συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Η επίσκεψη του Juan Mendez είχε προγραμματιστεί για τις 10 με 14 Οκτωβρίου, όμως η Άγκυρα την ανέβαλε για τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εμπειρογνώμονα. Η αποστολή του Mendez λήγει την 31η Οκτωβρίου και ο ίδιος τονίζει ότι, υπό το φως των χιλιάδων συλλήψεων, των ισχυρισμών για κακές συνθήκες στα κρατητήρια, η επίσκεψή του είναι τεράστιας σημασίας και κάλεσε την Τουρκία να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στον αντικαταστάτη του στους τόπους όπου κρατούνται άνθρωποι.
Η απάντηση της Τουρκίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ήταν πως «είναι πολύ απασχολημένη να αφιερώσει χρόνο για την επίσκεψη», και αυτό ενώ η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι έχει έγκυρες πληροφορίες για παραβιάσεις και βασανιστήρια, τα οποία αρνείται η Τουρκία.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
(Λονδίνο, 29.9.2016)