Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Κάθε χρόνο 17 εκατομμύρια παγκόσμια και 2.000 συνάνθρωποι μας στην Κύπρο πεθαίνουν από καρδιά

Στην Κύπρο, 39.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας.
Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανα την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Γιώργος Γεωργίου.




Μιλώντας στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που φέτος στέλνει το μήνυμα «Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!», ο Δρ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.
Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, παραθέτοντας διεθνή στοιχεία ανέφερε ότι:
• Περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων. Σε απόλυτο αριθμό, οι θάνατοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 4.5 εκατομμύρια  ετησίως.
• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανα το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Στην Κύπρο, μόνο στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ετησίως περίπου 39.000 ασθενείς, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας.
• Τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο κατέδειξαν ότι το 27.8% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 36.1% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8.1% είναι παχύσαρκα και το 20.1% υπέρβαρα.

Ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις της Εκστρατείας Διαφώτισης, σημείωσε ότι το 40% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα νοσήματα της καρδιάς, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό έργο και αποστολή, την ενημέρωση των πολιτών για τις καρδιοπάθειες γενικότερα, αλλά και για την πρόληψή τους ειδικότερα.

 Ο Δρ. Παμπορίδης ανέφερε ότι η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου, καθώς και η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα είναι δεδομένα που έχει τεκμηριώσει η σύγχρονη καρδιολογία ως θεμέλια για μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τη στεφανιαία νόσο, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η συχνότερη νόσος της καρδιάς που αντιμετωπίζουμε. Ο Υπουργός Υγείας τόνισε, ότι η καρδιολογία έχει κάνει άλματα στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, σ’ ότι αφορά τόσο την πρωτογενή όσο και τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών. Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε, επικροτεί και στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαφώτισης, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αναγκών του πληθυσμού, στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου διαβίωσης και αναμφισβήτητα αποτελούν μια αναγκαιότητα, ενώ παράλληλα κάλεσε το κοινό να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις.

O πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εκπόνηση στρατηγικών στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία θα στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού όλων των ηλικιών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Δρ. Αγαθαγγέλου τόνισε ότι βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης των καρδιοπαθειών θεωρείται η μεταβολή του τρόπου ζωής στη σύγχρονη κοινωνία με σημαντικότερο παράγοντα το κάπνισμα, την υπέρταση, τη χοληστερόλη, την παχυσαρκία, το διαβήτη και την έλλειψη άσκησης. Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αν επιλέξουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου υπογράμμισε ότι η πρόληψη των καρδιοπαθειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων από όλους τους φορείς και με βασικούς άξονες την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας της υπέρτασης και του καθημερινού στρες. Έχει αποδειχθεί ανέφερε η κα Λουκαϊδου, ότι οι Εκστρατείες Διαφώτισης και η συστηματική ενημέρωση αφυπνίζουν το κοινό και γι’ αυτό ο Δήμος Λευκωσίας όπως κάθε χρόνο βρίσκεται στο πλευρό της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε και να προσφέρουμε στο υψηλό έργο που επιτελεί.

Ο κ Νίκος Χρηστίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, η οποία είναι χορηγός των εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης και φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυση της τόνισε ότι η εταιρεία δεν θεραπεύει μόνο 300 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο παγκόσμια, αλλά πρεσβεύει και αναδεικνύει τις Κυπριακές αξίες και τις ενώνουν με αυτές της οικουμένης. Όλες οι δράσεις της Medochemie πρόσθεσε ο κ. Χρηστίδης, που αφορούν στην Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη καθορίζονται από το διαρκές ενδιαφέρον μας για την Κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες, ιδιαιτέρως για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού. Υποστηρίζουμε σημείωσε, έμπρακτα το ενδιαφέρον και τις ακούραστες προσπάθειες των ιατρών της Κύπρου, οι οποίες στοχεύουν στην υγεία και στην ανακούφιση των πολιτών.
Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης και θα ενημερώνεται από καρδιολόγους για τα μέτρα πρόληψης των καρδιοπαθειών τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα:

• Περιορισμός τροφών με υψηλή  περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι
• Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών
• Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, ούτως ώστε να επέλθει μείωση της αρτηριακής πίεσης
• Άμεση διακοπή του ενεργητικού και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, καθώς και απαίτηση εφαρμογής της νομοθεσίας για την απαγόρευση του σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο
• Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, του οποίου η κατάχρηση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος
• Καθημερινή άσκηση
Οι εκδηλώσεις διαφώτισης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 19:00 και οι χώροι διεξαγωγής της Εκστρατείας είναι:

Λευκωσία: The Mall of Cyprus
Λεμεσός: My Mall
Πάφος: Kings Avenue Mall

Λάρνακα: Πλατεία Ερμού