Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Δείτε ποιοι και που καταδικάστηκαν σε 20ετή κάθειρξη



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαλαισίας ακύρωσε πρωτόδικη απόφασή του να επιβληθεί η θανατική ποινή στους Κύπριους υπηκόους Mehmet Ucaner Oktay και Muhammet Osman και αντί αυτής, καταδίκασε τα εν λόγω πρόσωπα σε ποινή φυλάκισης είκοσι ετών για υπόθεση κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση πάρθηκε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, κατά την εκδίκαση της έφεσης της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Η απόφαση για την ποινή φυλάκισης έχει ισχύ από τις 5 Νοεμβρίου 2011, όταν καταδικάσθηκαν αρχικά για τα πιο πάνω αδικήματα. Ο ένας εκ των δύο, καταδικάσθηκε επίσης με ποινή δέκα ραβδισμών.

Από τη στιγμή της σύλληψης τους μέχρι και την τελεσιδικία της απόφασης, στους δύο παρασχέθηκε πλήρης προξενική αρωγή από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία περιελάμβανε συχνές επισκέψεις στις φυλακές από προξενικούς λειτουργούς της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί, οικονομική και ψυχολογική στήριξη, και το πλέον σημαντικό, την ανάθεση σε κατάλληλο δικηγορικό γραφείο την υπεράσπισή τους, η οποία οδήγησε στο υπό αναφορά αποτέλεσμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα η Υπάτη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί είχε καθ’όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας άριστη συνεργασία τόσο με τους ίδιους τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους, όσο και με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Στον χειρισμό της όλης υπόθεσης λήφθηκε υπόψη η σοβαρότητα του αδικήματος για το οποίο κατηγορούνταν οι δύο Κύπριοι υπήκοοι, αλλά και η θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της επιβολής θανατικής ποινής, καταλήγει η ανακοίνωση.



κυπε