Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Δείτε τι έγινε με τον 77χρονο που καταζητείτο από την Ιnterpol Ισραήλ ως ύποπτος για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων



Υπό όρους αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας 77χρονος ο οποίος καταζητείτο από την Ιnterpol Ισραήλ ως ύποπτος για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

 
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε από τον Επαρχιακό Δικαστή Μιχάλη Λοϊζου να δώσει ημερομηνία για ακρόαση της υπόθεσης, εν αναμονή των επίσημων εγγράφων από το Ισραήλ για να εκδοθεί ο 77χρονος στη χώρα του, να  δοθεί χρόνος να μελετηθούν τα έγγραφα και να καταχωρηθεί υπόθεση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης  και Δημοσίας Τάξεως για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του.
 
Πρόσθεσε ότι η Σύμβαση περί έκδοσης φυγόδικων προσώπων προνοεί την προσωρινή κράτηση ατόμου μέχρι και 40 μέρες, σημείωσε ότι ο 77χρονος κρατείτο από χθες από την Αστυνομία βάση προσωρινού εντάλματος σύλληψης του και ανέφερε πως Κύπρος και Ισραήλ είναι συμβαλλόμενα κράτη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για έκδοση φυγόδικων.
 
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε από τον Επαρχιακό Δικαστή όπως ο 77χρονος αφεθεί ελεύθερος υπό όρους δηλαδή να καταβάλει στον Πρωτοκολλητή εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά, να υπογράψει εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και το όνομα του να τοποθετηθεί στον κατάλογο των ατόμων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος από την Κυπριακή Δημοκρατία και να παρουσιάζεται καθημερινά από τις 13.00 – 16.00 στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας.

Ο Επαρχιακός Δικαστής αποδέχθηκε το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας και όρισε την 19η Δεκεμβρίου 2016 ως ημερομηνία για ακρόαση της υπόθεσης.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 77χρονου δεν έφερε ένσταση στους όρους που έθεσε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο 77χρονος που διαμένει εδώ και 26 χρόνια στην Κύπρο και ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων συνελήφθηκε χθες το μεσημέρι στο σπίτι του στην Αραδίππου ύστερα από αλληλογραφία που έλαβε το ΤΑΕ Λάρνακας μέσω της Interpol Ιερουσαλήμ.
 
Σύμφωνα με την αλληλογραφία ο 77χρονος από το Ισραήλ καταζητείται από τις αρχές της χώρας με διεθνές ένταλμα σύλληψης για αδικήματα λήψης αμοιβής και δόσης αμοιβής για ανθρώπινα όργανα, διαπραγμάτευσης για μεταμόσχευση οργάνων, διεξαγωγής μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς εξουσιοδότηση, συνωμοσίας, παρακώλυσης δικαιοσύνης, απόσπασης με δόλο υπό καθεστώς απειλής, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και εκβιασμού. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στο Ισραήλ κατά τα έτη 2014 μέχρι το 2016.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με την Ιντερπολ Ισραήλ ομάδα ατόμων μεταξύ των οποίων και ο 77χρονος εμπλέκονται με υπόθεση εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Συγκεκριμένα η ομάδα εντόπιζε δότες και αγοραστές ανθρωπίνων οργάνων με τις χειρουργικές επεμβάσεις να διεξάγονται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες πλην του Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ οι δότες και οι αγοραστές ανθρωπίνων οργάνων παρουσίαζαν στις χώρες όπου θα γίνονταν οι χειρουργικές επεμβάσεις, πλαστά έγγραφα προκειμένου να εμφανίζεται ότι υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ τους.



kype