Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Σκάφος με μετανάστες στο ΛατσίΣε εξέλιξη βρίσκεται η συντονισμένη επιχείρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την ρυμούλκηση του σκάφους με τους 110 μετανάστες σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ .


Στο μέρος έχουν σπεύσει πλωτά μέσα αλλά και ελικόπτερο της Αστυνομίας για την ρυμούλκηση του πλοιαρίου που αναμένεται να γίνει κατορθωτή μετά από τέσσερις με πέντε ώρες περίπου.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχέραιναν το έργο της διάσωσης λόγω της θαλασσοταραχής αλλά και των σφοδρών ανέμων. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας σήμερα στις  12:44, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε πληροφορία που αφορούσε μικρό αλιευτικό σκάφος με 120 - 150 άτομα και που πιθανόν να βρισκόταν σε κίνδυνο βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς. 

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, της χαμηλής ορατότητας και της θαλασσοταραχής η θέση του σκάφους εντοπίστηκε μετά από συνεχείς έρευνες του Ε/Π της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς και τη χρήση των θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας του ΚΣΕΔ,στις 17:35, 10 ΝΜ βορειοδυτικά του χωριού Πωμού. 

Ως εκ τούτου, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας στην περιοχή,πέραν του ελικοπτέρου και σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας για διάσωση των παιδιών και ρυμούλκηση του σκάφους με τους λοιπούς επιβαίνοντες στο αλιευτικό καταφύγιο Λατσιού.  

Παράλληλα ενημερώθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Πολιτική Άμυνα – Ιατρικές Υπηρεσίες – Υπηρεσία Ασύλου – Υπουργείο Εξωτερικών) για δική τους προετοιμασία, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο«ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ». 

Εξάλλου ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως ανέφερε  στο ΚΥΠΕ πως επί ποδός βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες που έχουν συντονιστεί για μεταφορά των μεταναστών μετά την άφιξη τους στο λιμανάκι του Λατσιού στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για ταυτοποίηση και καταγραφή τους και ακολούθως για την μεταφορά τους στον Χώρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.kype