Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Πολλές ζημιές στην Λάρνακα λόγω βροχής



Ζημιές και αρκετά προβλήματα σε δρόμους και σπίτια της Λάρνακας άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε την Κύπρο σήμερα τα ξημερώματα, ενώ οι κάτοικοι σε πλημμυρισμένους δρόμους έβλεπαν εξαγριωμένοι και με απόγνωση τις περιουσίες τους να καταστρέφονται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.


Ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο ίδιος περιόδευσε τις πλημμυρισμένες περιοχές της πόλης στις Οδούς Φιλονόης, Τερψιχόρης και Μυστρά, προσθέτοντας πως το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη με τους επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων για να εξετάσουν το πρόβλημα και να ληφθούν εάν είναι απαραίτητο και άλλα μέτρα.
 
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να «προχωρήσουμε με βάση το σχέδιο και τις υποχρεώσεις του Δήμου, τα συνεργεία και όλα τα μηχανήματα που πρέπει να διαθέτει ο Δήμος Λάρνακας είναι εντάξει και όλο το προσωπικό είναι διαθέσιμο”, σημειώνοντας ότι “σε περίπτωση νέας έντονης βροχόπτωσης θεωρούμε ότι ο Δήμος Λάρνακας μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν προκύψουν».

Ερωτηθείς για τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια, υπόγεια, αυτοκίνητα και άλλα υποστατικά κατοίκων στις περιοχές που πλημμύρισαν, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πως «ο κόσμος θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθεί”. Ωστόσο, συμπλήρωσε, “εμείς μιλούμε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάποια πράγματα κινούνται σε επίπεδο κυβέρνησης και Υπουργείων και ενόψει και της μεταρρύθμισης της Τ. Α, υπάρχει η αναγκαιότητα όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει μια οικονομική αυτοτέλεια και να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και να επιλύει προβλήματα, λόγω ακριβώς και της εγγύτητας της με τους δημότες».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δημαρχεύων απάντησε πως «συνεργεία του Δήμου και της Επαρχιακής Διοίκησης έχουν προχωρήσει από το πρωί στην καταγραφή των ζημιών”. Το θετικό στη σημερινή περίπτωση είναι ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων δεν έχουν πλημμυρίσει σπίτια, αλλά υπόγεια, είπε και σημείωσε πως από το πρωί υπάρχει συντονισμός συνεργείων του Δήμου Λάρνακας, της Επαρχιακής Διοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Ερωτηθείς για τους κατοίκους που είναι οργισμένη από τη σημερινή κατάσταση ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πως «με το δίκαιο τους να είναι εξαγριωμένοι και ο κάθε αρμόδιος φορέας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”. Ωστόσο, συμπλήρωσε, “τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σήμερα από τις έντονες βροχοπτώσεις «οφείλονται σε κάποιες περιπτώσεις σε εργολάβους του αποχετευτικού συστήματος, στον κακό σχεδιασμό του αποχετευτικού και άλλες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσων λύσεων και ολοκλήρωσης των μελετών το συντομότερο δυνατό».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου είπε πως από την προηγούμενη μεγάλη καταστροφή το Δεκέμβριο του 2014 «ο Δήμος Λάρνακας συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν από την Επαρχιακή Διοίκηση με στόχο να προληφθούν παρόμοια συμβάντα. Ο Δήμος Λάρνακας ανταποκρίθηκε στις δικές του ευθύνες και προχώρησε στην υλοποίηση όλων των άμεσων ενεργειών που αφορούσαν τη λήψη προληπτικών μέτρων, δηλαδή καθαρισμό σχαρών και οχετών, συντήρηση και καθαρισμό αντλιών και προσδιορισμό των ετοιμόρροπων υποστατικών».
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου ανέφερε ότι «τις πρωινές ώρες σήμερα είχαμε στη Λάρνακα πολύ έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να προκληθεί ροή μεγάλου όγκου χώματος, λάσπης, φύλων και κλαδιών μέσα στους οχετούς, οι οποίοι έχουν φραγεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ανέβηκε κάπως η στάθμη του νερού στους δρόμους, σε ορισμένες περιπτώσεις και στα πεζοδρόμια και προκάλεσε το φαινόμενο ορισμένες ποσότητες νερού να φεύγουν προς υπόγεια» υποστατικών.
 
Πρόσθεσε ότι μέχρι τις δέκα το πρωί ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Λιβαδιών για την ύπαρξη τριών περιστατικών για πλημμυρισμένα υποστατικά στα Λιβάδια και τρία άλλα περιστατικά υποστατικών στο Δήμο Αραδίππου.
 
Ο κ. Χατζηστεφάνου διευκρίνισε ακόμα ότι από την προηγούμενη φορά που σημειώθηκαν πλημμύρες στη περιοχή Καμάρων στη Λάρνακα, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2014, «έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάρα πολλά πράγματα. Εχουμε διανοίξει ολόκληρες περιοχές, (δηλαδή από το Στρατόπεδο απέναντι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας) για να μπορεί να ρέει ο ποταμός προς την Αλυκή και να μην μπλοκάρεται στις Καμάρες».
 
Σημείωσε επίσης πως «έχουν ακόμα γίνει τεράστια έργα και διανοίξεις στη περιοχή Καμάρων, ενώ φροντίζουμε συνεχώς, με συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης, να παραμένουν ανοικτά τα κανάλια, παρά το γεγονός ότι αυτά είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Ταυτόχρονα ελέγχουμε την όλη κατάσταση ούτως ώστε να μην δημιουργούνται οποιαδήποτε προβλήματα παρόμοια με αυτά που είχαμε το 2014».
 
Στις δηλώσεις του ο Επαρχος αναφέρθηκε και σε εκπόνηση μελέτης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο και «θα καλύψει ολόκληρη τη Λάρνακα, δηλαδή τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου και  Λιβαδιών ούτως ώστε με βάση τα πορίσματα της να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα. Εμείς από το 2014 έχουμε κάνει πάρα πολλά έργα με στόχο να προληφθούν οι όποιες δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με την υλοποίηση των όσων θα προβλέπονται στη μελέτη».

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Οδού Φιλονόης στις Καμάρες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια και παρά τις υποσχέσεις για δημιουργία έργων, εντούτοις έφτασε μια γερή νεροποντή για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι αλλά και τα υποστατικά τους.
Από τις πρωινές ώρες οι κάτοικοι με λάστιχα νερού άρχισαν να καθαρίζουν τη λάσπη, τις ακαθαρσίες και τα νερά που εισχώρησαν στα σπίτια και στα αυτοκίνητα τους, ενώ χρειάστηκε και η επέμβαση υδροφόρας και συνεργείου του Δήμου Λάρνακας για να καθαρίσει ο δρόμος.
 
Ο Σωτήρης Αρτέμης, κάτοικος στην Οδό Φιλονόης, ανέφερε ότι «οι σημερινές βροχές ήταν αρκετές για να πλημμυρίσουμε για ακόμα μια φορά και τα σπασμένα τα πληρώνουν οι κάτοικοι. Τις τελευταίες ημέρες δεν ήρθε στη περιοχή κανένα συνεργείο από το Δήμο Λάρνακας και την Επαρχιακή Διοίκηση για να καθαρίσουν τις σχάρες και τους οχετούς από τα φύλλα και άλλα άχρηστα αντικείμενα».
 
Εξάλλου, ο Χριστόδουλος Μιχαήλ δήλωσε πως «κάθε χρόνο το χειμώνα εμείς παρακαλούμε να μην βρέξει γιατί τα σπίτια μας πλημμυρίζουν. Από το 2014 μέχρι σήμερα το δικό μου σπίτι πλημμύρισε τέσσερις φορές και δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε οτιδήποτε για να αποφευχθούν τα ίδια γεγονότα.
 
Ο Γρηγόρης Γρηγορίου ανέφερε ότι εδώ και 15 χρόνια που κατοικεί  στην Οδό Φιλονόης «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Το 2014 η κατάσταση ήταν τραγικότατη, βρισκόμασταν στην ταράτσα του σπιτιού και βλέπαμε τη βροχή να κατακλύζει το εσωτερικό της οικίας και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Από τότε μας επισκέφθηκαν οι πάντες, μας υποσχέθηκαν τα πάντα αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν έδωσαν αυτά που έπρεπε αλλά δεν διόρθωσαν και αυτά που έπρεπε».
 
Πρόσθεσε ότι «αυτό που έπρεπε να γίνει στην περιοχή ήταν να δημιουργηθούν τρεις διαφορετικοί οχετοί αλλά αντί αυτών υπάρχει μόνο ένας οχετός με μια μικρή σωλήνα που δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες βροχής. Τα δέκα λεπτά που διήρκεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στο γκαράζ μου 50 πόντοι νερού» είπε και σημείωσε πως «λόγω των πλημμυρών ακινητοποιήθηκε στο δρόμο διπλοκάμπινο αυτοκίνητο  της Αστυνομίας με τέσσερις αστυνομικούς μέσα που ευτυχώς διασώθηκαν από την Πυροσβεστική
Υπηρεσία».

Σημειώνεται ότι την οδό Φιλονόης στη περιοχή Καμάρες επισκέφθηκαν από το πρωί οι βουλευτές Νίκος Κέττηρος, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Αννίτα Νικολάου, Ευανθία Σάββα και Γιώργος Κάρουλας.



κυπε