Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ποινική υπόθεση εναντίον του τέως υπαρχηγού της αστυνομίας



Καταχωρήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το κατηγορητήριο για την ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου.

 
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
 
Η πρώτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας.
 
Η δεύτερη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της διάδοσης και διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση, και πάλι, με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας.
 
Η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.
 
Στο κατηγορητήριο, σύμφωνες με τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται 27 μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 
Η υπόθεση ορίστηκε για τις 3 Ιουλίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.
 
Σε σχέση με τις πληροφορίες εμπιστευτικής φύσεως που διαβιβάστηκαν από τις Σερβικές στις Κυπριακές αρχές που αφορούσαν την κάθοδο στην Κύπρο εκτελεστών με σκοπό δολοφονικές πράξεις, έγιναν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 04/05/2017, δύο διοικητικές έρευνες στην Αστυνομία, οι οποίες αφορούσαν τη διαρροή και δημοσίευση στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο, αυτών των πληροφοριών.
 
«Καμιά όμως δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα ως προς την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που ευθύνονται για τις διαρροές. Οι διαρροές αφορούσαν, αν όχι ολόκληρο το περιεχόμενο του τηρουμένου φακέλου της Interpol Κύπρου, το συντριπτικό μέρος του, περιλαμβανομένων και φωτογραφιών κάποιων εγγράφων», όπως αναφερόταν.
 
Σε ό,τι αφορά τη διαρροή της μελέτης με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου» ημερ. 20.1.2015, η ανακοίνωση σημείωνε πως “η μελέτη αυτή ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον Βοηθό Αρχηγό Στ. Παπαθεοδώρου και παραδόθηκε στον ίδιο τον Αρχηγό στις 20.1.15. Αν και δεν είχε ειδικά διαβαθμιστεί η μελέτη, εν τούτοις θεωρείται ως υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο τυγχάνει χειρισμού ενδοϋπηρεσιακά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς”.

“Παρά ταύτα, στις 5.7.2016, βουλευτής επεδείκνυε αντίγραφο της μελέτης κατά τη συζήτηση θεμάτων Αστυνομίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Επίσης, την επόμενη δημοσιεύτηκαν σε καθημερινή εφημερίδα αποσπάσματα από τη μελέτη την οποία κατείχε η βουλευτής”, όπως αναφερόταν.

Προστίθετο πως “από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε στις 16/05/2017 τον κ. Κυριάκου και διόρισε ως νέο  Υπαρχηγό της Αστυνομίας τον Κύπρο Μιχαηλίδη.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επικαλούμενος τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα και «ύστερα από τα πορίσματα της διενεργειθήσας  έρευνας των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, καθώς και της στοιχειοθέτησης εναντίον του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου, ποινικών αδικημάτων, που εντίμως βεβαίως οφείλω να δηλώσω δεν συνδέονται με αδικήματα διαφθοράς», όπως είχε πει, «ευρέθηκα προ της δυσαρέστου υποχρεώσεως να οδηγηθώ στην απόφαση παύσης του για λόγους δημοσίου συμφέροντος».



κυπε