Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η τέχνη της Αγιογραφίας μέσα από το πινέλο του Αντώνη Μιχαηλίδη


Βήμα προς βήμα η τεχνική της Αγιογραφίας

Ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την Αγιογραφία αποτελεί το βιβλίο του Αντώνη Μιχαηλίδη.
Εκπαιδευτής ο ίδιος στα επιμορφωτικά Λεμεσού και Λάρνακας για 15 περίπου χρόνια παρατήρησε ότι στον συγκεκριμένο τομέα δεν υπάρχουν κάποια βιβλία ή βοηθήματα για νακαθοδηγούν τους μαθητές ,ειδικάόταν αυτοί είναι μόνοι τους και χωρίς την επιτήρηση του εκπαιδευτή τους.

Μιλώντας με τον κ.Μιχαηλίδη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Πάφο ανέφερε πως πολλές φορές προέτρεψε τους μαθητές του να αγοράσουν βιβλία σχετικά με την Αγιογραφία αλλά αυτοί του παραπονέθηκαν ότι στις λεπτομέρειες τα βιβλία αυτά δεν είναι και τόσο διαφωτιστικά.
Στο βιβλίο του , όπως ανέφερε, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την τοποθέτηση των χρωματισμών.
Η σωστή προσέγγιση της Αγιογραφίας είπε, είναι να αρχίσεις με σχέδιο ώστε να εξοικειωθείς με τα σωστά γραψίματα των χαρακτηριστικών να εμπεδώσεις τις φωτοσκιάσεις και να μάθεις τις σωστές αναλογίες του προσώπου και του κορμιού.
Ο κ.Μιχαηλίδης ανέφερε πως από την προσωπική του εμπειρία σαν εκπαιδευτής της Αγιογραφίας, οι περισσότεροι μαθητές δυσανασχετούν όταν δίνεις πολύ χρόνο στη διδασκαλία του σχεδίου,ειδικά στην αρχή των μαθημάτων. Επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν επαγγελματικές βλέψεις, και απλώς θέλουν να μάθουν πως φτιάχνεται η εικόνα, όλο τους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους χρω ματισμούς.
Έτσι ,όπως επεξήγησε για να αποθαρρύνει τους μαθητές του να παρατήσουν τα μαθήματα στη μέση, προσπαθεί να συνδυάσει το σχέδιο και τα χρώματα από τα πρώτα μαθήματα.
Ο κ.Μιχαηλίδης μίλησε με δέος για την βυζαντινή Αγιογραφία που άκμασε στο Βυζάντιο και είναι η ένωση της ελληνιστικής τέχνης που διαδόθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο στην Ανατολή, της χριστιανικής διδασκαλίας, και διαφόρων Ανατολικών ρευμάτων.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως η βυζαντινή Αγιογραφία εκφράζεται με φορητές εικόνες, με τοιχογραφίες και με ψηφιδωτά.   
 Σημειώνεται πως στο βιβλίο του ο κ.Μιχαηλίδης αναφέρεται μεταξύ  άλλων στα είδη της βυζαντινής Αγιογραφίας , στα υλικά της Αγιογραφίας, στην τεχνική,στο σχέδιο και στα γράμματα .

Το βιβλίο του κ.Αντώνη Μιχαηλίδη χαιρετίζει ο Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Τύχωνας Ανδρέου,διδάκτορας της Θεολογίας.
Ο Αρχιμανδρίτης  Τύχων Ανδρέου μεταξύ άλλων ανέφερε για τον κ.Μιχαηλίδη”Ευχόμαστε από καρδίας, η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια του κ.Μιχαηλίδη να βοηθήσει τους μαθητευόμενους αγιογράφους και όχι μόνον,αφού το βιβλίο πιστεύουμε ότι κάλλιστα μπορεί να μελετηθεί από όλους και έτσι εντρυφώντας σ’ αυτό να γνωρίσομε την ιεράν μας Παράδοσιν μέσα από τη βυζαντινή αγιογραφία”.
Ο Αντώνης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στις Τρεις Ελιές επαρχίας Λεμεσού το 1956. Το 1956 ήταν που  οι γονείς του μετακόμισαν στη Λεμεσό.
Το 1984 αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και τις σπουδές του στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Λάρισας όπου πήρε πτυχίο στα Δομικά έργα,μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη.Αυτή τη περίοδο ήταν που ασχολήθηκε περιστασιακά με την ζωγραφική, παρακολουθώντας μαθήματα σε Art School
Το 1995 επέστρεψε στην Κύπρο όπου ασχολήθηκε συστηματικά με την Αγιογραφία. Άρχισε στα επιμορφωτικά Λεμεσού το 1996 -1998  και ταυτόχρονα πήγαινε και στον π.Καλλίνικο στο Σταυροβούνι για ορισμένα μαθήματα. Το 1999 -2001 εντάχθηκε στα μαθήματα Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Το 2001 κατόπιν αίτησης του, διορίστηκε εκπαιδευτής Αγιογραφίας στα Επιμορφωτικά Κέντρα Λάρνακας. Το 2006 διορίστηκε και στα Επιμορφωτικά Κέντρα Λεμεσού ως εκπαιδευτής της Αγιογραφίας, όπου εξακολουθεί να διδάσκει μέχρι σήμερα.
Όλη αυτή η τριβή του μετην Αγιογραφία τον ώθησε να κάνει αυτό το βιβλίο με κύριο σκοπό τη βοήθεια των αρχαρίων που έρχονται να ενταχθούν στην Αγιογραφία και όχι μόνο.