Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Εκατοντάδες πολίτες σε όλη την Κύπρο ενημερωθήκαν για τους κινδύνους της υπέρτασης


Με μήνυμα «Εσύ ξέρεις την πίεση σου;» διοργανώθηκε και φέτος η Εκστρατεία Διαφώτισης που ανέλαβε η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, με στόχο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης.
Η Εκστρατεία που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και στην Πλατεία Ερμού στη Λάρνακα. Εκατοντάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025, ενώ 7,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην Κύπρο, από υπέρταση πάσχει περίπου το 25% του πληθυσμού και ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζει την πίεση του.
Οι ιατροί μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι να εντοπισθούν τα άτομα που πάσχουν από υψηλή  αρτηριακή πίεση και δεν το γνωρίζουν και ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί είναι με την μέτρηση της πίεσης.
Το δεύτερο μεγάλο βήμα επισημαίνουν, αφού διαγνωστεί η υπέρταση, είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της,  η οποία επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:
- Υγιεινή ζωή, σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του στρες και διακοπή του καπνίσματος
 - Φαρμακευτική αγωγή

Χορηγός όλων των Εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης και της Εκστρατείας Διαφώτισης του κοινού, ήταν η εταιρεία Medochemie, η οποία στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης ανέλαβε και φέτος τη στήριξη της Εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προστασία της υγείας, την πρόληψη και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Τις εκδηλώσεις διαφώτισης στήριξαν ο Δήμος Λευκωσίας και o Δήμος Λάρνακας, καθώς και τα εμπορικά κέντρα The Mall of Cyprus Λευκωσίας, My Mall Λεμεσού, Kings Avenue Mall Πάφου.