Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αυτός είναι ο τρομοκράτης του Μάντσεστερ



Η αστυνομική διεύθυνση του Ευρύτερου Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Δευτέρας είναι ο γεννημένος το 1994 στην πόλη του Μάντσεστερ Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι.


Ο Αμπέντι καταγόταν από τη Λιβύη όπου γεννήθηκαν οι γονείς του πριν μετακινηθούν αρχικά στο Λονδίνο και εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στο Φάλοουφιλντ του νοτίου Μάντσεστερ, τη συνοικία όπου η αστυνομία προέβη το πρωί της Τρίτης στη σύλληψη ενός 23χρονου που συνδέεται με το τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Αμπέντι είχε δύο αδερφούς και μία 18χρονη αδερφή που με μηνύματά της στο Facebook υποστήριζε με θέρμη την ένδυση με χιτζάμπ.

Οι γείτονές του έχουν αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες συμπεριφερόταν παράξενα, ψέλνοντας δυνατά μουσουλμανικές προσευχές στο δρόμο.

Η υπηρεσία ασφαλείας MI5 ξεσκονίζει το παρελθόν του δράστη, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα στην τελευταία διετία. Η έρευνα επικεντρώνεται στο κατά πόσο πρόκειται για «μοναχικό λύκο» ή για μέλος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού πυρήνα.

Εξετάζονται οι επικοινωνίες του τόσο εντός όσο και ενδεχομένως εκτός Βρετανίας για να διαπιστωθούν οι διασυνδέσεις του, όπως αυτή με τον συλληφθέντα 23χρονο.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ισλαμιστές συνήθως δε «θυσιάζουν» τζιχαντιστές με την τεχνογνωσία κατασκευής βομβών, οπότε θεωρείται πιθανό να είχε κάποιον συνεργό ως προς αυτό το σκέλος της επίθεσης. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός δεν ήταν ιδιαίτερα περίπλοκος.



κυπε