Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες



Τουλάχιστον 19 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στον κλειστό συναυλιακό χώρο του Manchester Arena στην πόλη του Μάντσεστερ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.




Ακόμα περίπου 50 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες.
Η αστυνομία αναφέρει ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.
Η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε με το τέλος συναυλίας της γνωστής ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε.
Η αστυνομία καλεί τον κόσμο να αποφεύγει την περιοχή, ενώ βίντεο και μαρτυρίες στο διαδίκτυο αποτυπώνουν εικόνα πανικού μεταξύ των θεατών.
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο μεγαλύτερος αμιγώς συναυλιακός στη Βρετανία με χωρητικότητα 21.000 θέσεων.



Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ μετά τη τρομοκρατική επίθεση.


Οπως γίνεται γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσφέρουν τη βοήθεια τους, για τη μεταφορά τραυματιών. Ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 21.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι ήταν στη συναυλία. Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς (#roomformanchester) μέσω twitter. Παράλληλα, οδηγοί ταξί μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.



Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο που έγινε η έκρηξη. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για 59 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αρκετοί τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της έκρηξης. Από την πλευρά της, η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν 19 νεκροί, και περίπου 50 τραυματίες



Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: "Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια."



Σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ. Το Υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι "δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ." "Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων," ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.



Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ ( Manchester Royal Ιnfirmary -MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες της αιματηρής έκρηξης που έγινε στο στάδιο του Μάντσεστερ.


Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε "σκηνή εγκλήματος" σχολιάζοντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία των ειδικών ιατροδικαστικών υπηρεσιών που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.



Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο. Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.


Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο, προκειμένου να μάθουν για τους αγαπημένους τους, καθώς τους έψαχναν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση.



kype