Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Giving Pledge


Δεσμεύεται να διαθέσει τη μισή του περιουσία στο Φιλανθρωπικό
του Ίδρυμα για να συνεχιστεί το έργο του στο διηνεκές.
 


Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, είναι από σήμερα μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Giving Pledge και δεσμεύεται μέσω της διαθήκης του, να διαθέσει τη μισή του περιουσία στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματός του.

Το γεγονός ότι ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου είναι ένα από τα μέλη της διεθνούς εκστρατείας Giving Pledge έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ο πρώτος Ελληνοκύπριος που εντάσσεται στην ομάδα, η οποία αναλαμβάνει φιλανθρωπικές δράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πρωτοβουλία Giving Pledge ξεκίνησε στην Αμερική το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και τον Warren Buffett και αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα, μέσω της ευαισθητοποίησης εύπορων ατόμων και οικογενειών που δεσμεύονται δημόσια ότι θα διαθέσουν, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε μέσω της διαθήκης τους, πάνω από το μισό της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Με αφορμή την ένταξη του στην ομάδα της Giving Pledge, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε: «Έχω αποφασίσει να γνωστοποιήσω τα σχέδια μου, με τη βοήθεια του Giving Pledge, για δύο σκοπούς: αφενός αυτή η γνωστοποίηση θα διατηρήσει το Φιλανθρωπικό μου Ίδρυμα και τα μελλοντικά του μέλη, σε μια πειθαρχημένη στάση, συνεχίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος για πολλές γενιές στο μέλλον. Και αφετέρου, ελπίζω μέσω της δημοσιοποίησης της δικής μου πρωτοβουλίας, να εμπνεύσω και άλλους στην Κύπρο και την Ελλάδα, ώστε να αφιερωθούν στη φιλανθρωπική δράση. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ο Bill Gates αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης όταν με κάλεσε προσωπικά, πριν από την ανακοίνωση της συμμετοχής μου στο Giving Pledge και ελπίζω να μπορέσω να συνεργαστώ τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλα μέλη αυτής της ομάδας, για να προσφέρουμε στο θεσμό ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή στο μέλλον».

Μέσα από τη δημόσια δέσμευσή του προς το Giving Pledge, ο Στέλιος Χατζηιωάννου θέλει να διασφαλίσει ότι το Φιλανθρωπικό του Ίδρυμα θα έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη δράση του στο διηνεκές.




Αξίζει να σημειωθεί ότι το Stelios Philanthropic Foundation www.stelios.org, διοργανώνει τα τελευταία εννέα χρόνια στην Κύπρο τα βραβεία Δικοινοτικής Συνεργασίας που στοχεύουν στην ενίσχυση των κοινωνικο - οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί, καθώς και στην ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Από το 2009, η συνολική αξία των βραβείων που προσφέρονται με απώτερο στόχο την προώθηση της διαρκούς ειρήνης στο νησί, ανέρχεται στα €2.750.000.

Το Ίδρυμα υλοποιεί επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες για την στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων στην Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω της πρωτοβουλίας «Φαγητό από Καρδιάς». Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, προσφέρει χωρίς καμία διάκριση, σνακ σε ανθρώπους που εγγράφονται στα 21 Σημεία Διανομής που λειτουργούν συνολικά στις δύο χώρες. Περισσότερα από 50.000 άτομα λαμβάνουν «Φαγητό από Καρδιάς» και περίπου 25.000 σνακ διανέμονται καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνει βοήθεια μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, καλύπτοντας τις βασικές του ημερήσιες διατροφικές ανάγκες.

Η φιλανθρωπική δράση του Στέλιου Χατζηιωάννου άρχισε πριν από 10 χρόνια και εστιάζεται στη Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Κύπρο και Μονακό. Συνολικά, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος, παρέχει βοήθεια μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες: υποτροφίες, στήριξη επιχειρηματικότητας με χρηματικά βραβεία, δωρεές σε περιβαλλοντολογικές και άλλες οργανώσεις με φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Μαζί με το Στέλιο Χατζηιωάννου, 14 συνολικά επιχειρηματίες προστέθηκαν στα μέλη του Giving Pledge που σήμερα αριθμεί 168 μέλη, ηλικίας από 31 έως 93 ετών τα οποία εκπροσωπούν 21 χώρες από όλο τον πλανήτη: Αμερική, Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Κύπρος, Μαλαισία, Μ. Βρετανία, Μονακό, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τανζανία και Τουρκία. Μακροπρόθεσμα, το Giving Pledge έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αλλαγή των κοινωνικών προτύπων και του τρόπου που λειτουργεί η φιλανθρωπία, προσφέροντας πιο πολλά, πιο άμεσα και πιο έξυπνα.

Επισυνάπτεται, το πλήρες κείμενο της επιστολής του Στέλιου Χατζηιωάννου προς το Giving Pledge, καθώς και η επίσημη αναγγελία από το Giving Pledge.


Για την πλήρη λίστα των μελών του, καθώς και για προσωπικές επιστολές στις οποίες αναφέρονται στη δέσμευσή τους για κοινωνική προσφορά, επισκεφθείτε το www.givingpledge.org.