Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Μα που είδαν αναφορά στο Κυπριακό από την Τερέζα Μέι;


Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κυκλοφόρησε μια ανταπόκρισή του  από την Νέα Υόρκη με τίτλο «Αναφορά στο Κυπριακό από τη Βρετανία – Δεν μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν, αλλά το ανέφερε η Τερέζα Μέι». 

Ο τίτλος παραπλανητικός. Καταρχήν, ποίος αλήθεια περίμενε να μιλήσει ο Ερντογάν για το Κυπριακό στα Ηνωμένα ΄Εθνη, και αν μιλούσε θα ήταν υπέρ μας; Δεύτερον που υπάρχει η αναφορά στο κυπριακό από την Βρετανία όταν εκείνο ουσιαστικά που είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη  επιγραμματικά είναι τούτο:
«Και θα συνεχίσουμε, να ενδυναμώνουμε τους υφιστάμενους συνεταιρισμούς, από αυτά τα Ηνωμένα ΄Εθνη, στην Κοινοπολιτεία και το  ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας την επίλυση συγκρούσεων (conflict) σε όλο τον κόσμο – από την Κολομβία και Κύπρο μέχρι τη Σομαλία και Υεμένη».]

(And we will continue to strengthen our existing partnerships, from this United Nations, to the Commonwealth and NATO, seeking to resolve conflict in countries across the world – from Colombia and Cyprus to Somalia and Yemen).

Τουναντίον,  η μονολεκτική αναφορά στο Κύπρος της κυρίας Μέι, (που θυμίζει δραστηριότητες του ΠΡΙΟ Νορβηγίας),  το μόνο που έκανε είναι να εξισώσει την Κυπριακή Δημοκρατία με την Κολομβία, τη Σομαλία και την Υεμένη δίχως να αναφέρει καν ότι η εν λόγω χώρα Κύπρος που είναι μια χώρα της Κοινοπολιτείας,  βρίσκεται υπό ξένη τουρκική κατοχή για 42 χρόνια.

Η εν λόγω ανταπόκριση του ΚΥΠΕ επίσης έγραψε «Αναφορά στο κυπριακό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στη Γενική Συνέλευση, από τη Βρετανία». Έχουμε ολόκληρη την ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο και πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ, εκτός της λέξης Κύπρος στο πλαίσιο της προαναφερθείσα πρότασή της, την οποία περιέλαβε και το ΚΥΠΕ στην ανταπόκρισή του!
Ο σύνδεσμος για την πλήρη ομιλία της Τερέζας Μέι εδώ:

Η Κολομβία μαστίζεται από διαφθορά, φτώχεια, ανισότητα, ναρκωτικά,  κοινωνική σύγκρουση και μέχρι χθές εμφύλιο, εμφύλιος και στη Σομαλία μέχρι το 2012 όταν ανέλαβε νέα κυβέρνηση με διεθνή υποστήριξη αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις από αντάρτες σε σχέση με την Al Qaeda, χειρότερα δε στην Υεμένη με εμφύλιο, κανένας δεν ξέρει ποιος κυβερνά τη χώρα. Ποίο κοινό λοιπόν  στοιχείο έχουν οι τρεις αυτές χώρες με την Κύπρο, είναι εμφύλιος το πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία;   Και όμως η βρετανίδα πρωθυπουργός πέταξε και την Κύπρο στην αναφορά της στον ίδιο κάλαθο με τις χώρες αυτές δίχως περιεχόμενο,   αποφεύγοντας σκόπιμα να αναφέρει την πραγματικότητα στην Κύπρο, δηλαδή την τουρκική συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή για να μην θιγεί η κατοχική Τουρκία. Και αυτό από μια χώρα που ακόμα διατηρεί την υπογραφή της ως … εγγυήτρια χώρα της Ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας!   (Σύμφωνα με την Ντέιλι Μέιλ 22.9.2016 η Τερέζα Μέι δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα στείλει εκατοντάδες στρατεύματα στη Σομαλία!).

Κατά το ΚΥΠΕ η Βρετανία  έκανε αναφορά στο Κυπριακό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ!
Κατά τα άλλα γνωρίζουμε που αποσκοπεί η… προσπάθεια της Βρετανίας από το 1974. Να επιβάλει την τουρκο-βρετανική απαρτχάιντ Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ΚΑΙ από το 2004 μέσω του απορριφθέντος Σχεδίου (της) Ανάν. ΄Όπως μας υποσχέθηκε ο σερ Ντέιβιντ Χάνει. Θα μας το παραφέρνουν μέχρι να το δεχθούμε και ξεχάστε ανθρώπινα δικαιώματα, μην μιλάτε για τουρκικά εγκλήματα ούτε ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου… Αθώα η Τουρκία!

Και βέβαια δεν  θα προέβαινε η βρετανίδα πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε νύξη εναντίον της Τουρκίας από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών όταν έχουν ξελιγωθεί από όλες τις πλευρές, Βρετανοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ‘εταίροι’,  να κλείσουν το Κυπριακό όπως γουστάρει ο εισβολέας και ήδη φιλοξενούν στην Νέα Υόρκη τον εγκάθετό του στα κατεχόμενα (και προοριζόμενο ως συνέταιρο του Κύπριου Προέδρου στη ‘νέα ομόσπονδη Κύπρο’) Μουσταφά Ακκιντζί εφέντη
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/332328/den-milise-gia-to-kypriako-o-erntogan-alla-to-anefere-i-tereza-mei   (Το κείμενο της ανταπόκρισης του ΚΥΠΕ εδώ ).
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 22 Σεπτεμβρίου 2016.