Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ανήλικη κέρδισε το δικαίωμα να καταψύξει τη σορό της



Ένα 14χρονο κορίτσι από τη Βρετανία που τελικά υπέκυψε μετά από μάχη με σπάνια μορφή καρκίνου κατάφερε να εξασφαλίσει με δικαστική απόφαση το δικαίωμα να καταψύξει τη σορό της με την ελπίδα να επανέλθει στη ζωή στο μέλλον.

 
Η επιθυμία της 14χρονης υλοποιήθηκε λίγο πριν πεθάνει με απόφαση του δικαστή Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση μετά από προσφυγή της μικρής στη δικαιοσύνη καθώς ο πατέρας της διαφωνούσε με την απόφασή της.
 
Οι διαζευγμένοι γονείς της είχαν διαφορετική άποψη μεταξύ του για το κατά πόσο η νεαρή κοπέλα θα έπρεπε να μεταφερθεί μετά θάνατον για κατάψυξη σε ειδικές εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπως και τελικά έγινε.
 
Ο δικαστής έκρινε ότι η μητέρα της μικρής, η οποία στήριζε την απόφασή της, ήταν εκείνη που θα έπρεπε να έχει την απόφαση για το πώς θα διαχειριζόταν τη σορό της κόρης της.
 
Όπως είπε ο δικαστής Τζάκσον αποκαλύπτοντας την πρωτοφανή για τα βρετανικά και πιθανώς παγκόσμια δικαστικά χρονικά υπόθεση, αλλά όχι την ταυτότητα της οικογένειας, συγκινήθηκε από τον «γενναίο» τρόπο με τον οποίο η 14χρονη αντιμετώπισε τα προβλήματά της. Όπως πρόσθεσε, δεν του άφησε καμία αμφιβολία για τη νοητική ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις.
 
Ο δικαστής συμπλήρωσε ότι η 14χρονη είχε περάσει μήνες μελετώντας στο διαδίκτυο τα περί κατάψυξης και σε επιστολή της προς τον ίδιο είχε σημειώσει πως ήθελε να ζήσει περισσότερο.
 
«Νομίζω ότι η συντήρησή μου με τη μέθοδο της κρυογονικής μου δίνει μία πιθανότητα να θεραπευθώ και να με ξυπνήσουν – έστω και σε εκατοντάδες χρόνια από τώρα. Δε θέλω να θαφτώ κάτω από το έδαφος. Θέλω να ζήσω και να ζήσω περισσότερο και νομίζω ότι στο μέλλον ίσως βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνο μου και με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την πιθανότητα. Αυτή είναι η επιθυμία μου», ανέφερε στην επιστολή της η 14χρονη.
 
Η σορός της έχει μεταφερθεί στο Ινστιτούτο Κρυογονικής στο Μίσιγκαν και έχει καταψυχθεί σε θερμοκρασία 193 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. Στο ινστιτούτο φιλοξενούνται οι σοροί περισσότερων από 100 ανθρώπων.
 
Υπάρχουν ακόμα δύο αντίστοιχες εγκαταστάσεις στον κόσμο, μία επίσης στις ΗΠΑ και μία στη Ρωσία.
 
Ο πατέρας της 14χρονης είχε αρχικά εκφράσει έντονες ενστάσεις για την επιλογή της κόρης του, την οποία δεν είχε δει από κοντά επί οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια της νομικής αντιπαράθεσης, ωστόσο, δήλωσε ότι σέβεται τις αποφάσεις της και ότι ήταν το τελευταίο και μοναδικό πράγμα που του ζήτησε.
 
Τα έξοδα για τη μεταφορά και κατάψυξη της 14χρονης, περίπου 37.000 λίρες, καλύφθηκαν από τους γονείς της μητέρας της.



κυπε