Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Πέθανε ο επιχειρηματίας Αριστείδης Αλαφούζος



Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών ο επιχειρηματίας Αριστείδης Αλαφούζος, που  δραστηριοποιήθηκε στους τομείς των κατασκευών, της ναυτιλίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Υπήρξε από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της μεταπολεμικής Ελλάδας με αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο.

Γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις  9 Μαρτίου 1924 και καταγόταν από ναυτική και πολιτική οικογένεια του νησιού. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1943-1949) και δραστηριοποιήθηκε αρχικά ως εργολήπτης δημοσίων έργων.
Με την τεχνική του εταιρεία  ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Τα κύρια έργα τα οποία ανέλαβε ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, το ξενοδοχείο «Μον Παρνές» στην Πάρνηθα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και βασικά υδραυλικά και οδικά έργα υποδομής στις κοιλάδες του Νέστου και του Αξιού.
Από τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα, ξανασυνδέθηκε με την οικογενειακή παράδοση και άρχισε να ασχολείται με την ναυτιλία. Αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο το 1965 και σταδιακά έγινε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες πλοιοκτήτες με ένα μεγάλο στόλο πετρελαιοφόρων, μέσα από τις εταιρείες «Glafki Maritime Company» και «Kyklades Maritime Corporation». Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα σταμάτησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ναυτιλία, με έδρα των επιχειρήσεων του το Λονδίνο.
Το 1988, εισήλθε στον κόσμο των ΜΜΕ, αγοράζοντας από τον τραπεζίτη  Γιώργο Κοσκωτά-λίγο πριν από την κατάρρευσή του- την εταιρεία Γραμμή ΑΕ, η οποία έλεγχε την εφημερίδα «Καθημερινή», την ναυαρχίδα του συντηρητικού Τύπου, και το ραδιοσταθμό SKY 100.4 (μετέπειτα  ΣΚΑΙ). 
Ο Αριστείδης Αλαφούζος ανέπτυξε αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο κυρίως στον γενέθλιο τόπο του, με δωρεές για την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης, για αρχαιολογικές ανασκαφές και την κατασκευή του νοσοκομείου του νησιού. Στην Αθήνα, συνεισέφερε τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εξωτερικής ογκολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Σωτηρία».  
Το έργο του συνεχίζουν τα δύο παιδιά του, ο Ιωάννης και ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος.



κυπε