Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Πάφο

 

Το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός όταν θέλει και είναι ενωμένος μπορεί να κάνει θαύματα, έστειλε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας μιλώντας στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο όπου παρέστη εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και μετά το πέρας της παρέλασης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, σημειώνοντας πως «πρέπει να παραδειγματιστούμε από το 1821 και πως όταν ο ελληνισμός θέλει και είναι ενωμένος μπορεί να κάνει θαύματα».
Ας παραδειγματιστούμε, είπε, από τον αγώνα του 1821, και με ενότητα ας επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε.
Ο κ. Χατζηπαντέλας συνεχάρη ακολούθως τους διοργανωτές της παρέλασης, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους στρατιώτες, τους εφέδρους αλλά και όλον τον κόσμο που παρέλασε σήμερα. Ήταν, ανέφερε, «μια εξαιρετική παρέλαση και θέλω να δώσω ξανά συγχαρητήρια».
Οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου κορυφώθηκαν σήμερα με την καθιερωμένη παρέλαση. Προηγήθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου.
Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως η Ελληνική επανάσταση του ‘21 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Ανέτρεψε τον ιστορικό ρου, καταργώντας τη σκλαβιά που είχε διαρκέσει 400 ολόκληρα χρόνια. Η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού ήταν, όπως είπε, ένα εγχείρημα που αρχικά φαινόταν ακατόρθωτο.
Η αριθμητική υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων και η μακρόχρονη υποτέλεια, δεν ανέκοψαν το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων οι οποίοι επαναστάτησαν και αγωνίστηκαν πεισματικά και νικηφόρα.
Οφείλουμε, συνέχισε, αιώνια ευγνωμοσύνη στους ήρωες και αγωνιστές τους 1821, στους γνωστούς αλλά και σε όλους όσοι παρέμειναν αφανείς και έπεσαν στα πεδία των μαχών. Οφείλουμε, είπε, «αιώνια ευγνωμοσύνη στους ήρωες και αγωνιστές που πίστεψαν στο δίκαιο αίτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, παρά την εχθρότητα της περιόδου απέναντι στα επαναστατικά κινήματα».
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος χαρακτήρισε την σημερινή επέτειο ως την μεγαλύτερη επέτειο της ιστορίας μας, προσθέτοντας πως από την 25η Μαρτίου μπορούμε να κοιτάξουμε όλους τους προγόνους μας χωρίς να φαίνεται ότι μειονεκτούμε. Είμαστε είπε το ίδιο η γενιά του 1821 με εκείνη των Μαραθωνομάχων των Σαλαμινομάχων, εκείνων που αγωνίστηκαν ανέκαθεν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ο Μητροπολίτης ει ότι δεν πρέπει να λογαριάσουμε τίποτα μπροστά στην ελευθερία της πατρίδας μας. Είναι η ελευθερία μας , η αξιοπρέπεια μας και πρέπει να την προτιμήσουμε παρά την καλοπέραση και την καλοζωία. Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως ίσως παραβλέψαμε την ετοιμότητα μας για αγώνα για αυτό πρέπει να ξυπνήσουμε γιατί, όπως είπε, οι καιροί δεν είναι εύκολοι.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, ξεκίνησαν από χτες με στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς καθώς και τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕ.ΠΑ.Κ Παντελή Κελίρη, με θέμα: « Η 25Η Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955 εξ Επόψεως Ρωμιοσύνης» χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Σωτήρη Καραγιώργη, Στέλιο Κακογιάννη, Θεοφανώ Χαραλαμπίδου και από τη Χορωδία και Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πάφου.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως στις δύσκολες στιγμές, που διέρχεται ο τόπος μας και ολόκληρο το έθνος, η στροφή όλων σ’ ένα ταξίδι μνήμης είναι υπό τις περιστάσεις, υπέρτατο χρέος και καθήκον.
Εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς με εωθινό στους δρόμους της πόλης από την μπάντα του Γυμνασίου και Λυκείου – Τεχνικής Σχολής Πόλεως. Η μπάντα διήλθε σήμερα το πρωί από τους κυριότερους δρόμους της πόλης και ακολούθησε η έπαρση σημαιών στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Πόλεως με την συμμετοχή αντιπροσωπειών μαθητών των εκπαιδευτηρίων Πόλεως.
Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου συμπαραστούμενου από τον Ιερό Κλήρο της Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς.
Την Κυβέρνηση στη δοξολογία εκπροσώπησε η Α. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Ηλιάνα Χαραλάμπους. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Β.Δ. Φιλολογικών Μαθημάτων του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς Δημήτρης Παμπόρης. Η παρέλαση ξεκίνησε από την εκκλησία του Απόστολου Ανδρέα, πέρασε από την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ και κατέληξε στην Δημοτική Αγορά. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκαν η Αν. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Π. Χρυσοχούς και οι επίσημοι από εξέδρα στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ.
Το πρωί χτες στον Δ. Πόλης Χρυσοχούς, έγινε στέψη των προτομών των ηρώων Γεωργίου Στυλιανού – Αντώνη Ρωσσίδη και της στήλης του εθνοφρουρού Μιχαήλ Μιχαλάκη από μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Πόλης Χρυσοχούς. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με ενδοσχολικούς εορτασμούς.





κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: