Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πετυχημένη η συγκέντρωση του ΣΙΚΑΠ με θέμα την εργοδότηση Ουκρανών προσφύγων στα κέντρα αναψυχής

Με μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής Πάφου ΣΙΚΑΠ, με σκοπό την ενημέρωση των μελών γύρω από το θέμα εργοδότησης Ουκρανών προσφύγων. Συμπληρώθηκαν αιτήσεις για να διαπιστωθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

Αρκετοί ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής έδωσαν το παρών τους με ορισμένους εξ αυτών να έχουν λάβει εξουσιοδότηση από συναδέλφους τους, ώστε να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις.

Επιχειρηματίες που δεν είχαν χρόνο να παραστούν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον ΣΙΚΑΠ και καταγράφηκαν οι ανάγκες που έχουν σε υπαλλήλους. Η καταγραφή των αναγκών θα συνεχιστεί.

Εκ μέρους της Ουκρανικής πρεσβείας και της κοινότητας της Ουκρανο Κυπριακής φιλίας παρευρέθησαν τρία άτομα. Οι κυρίες  Τατιάνα,  Οξάνα και  Ιρίνα οι οποίες ευχαρίστησαν το Σύνδεσμο για την προσφορά και τη βοήθειά του, ώστε οι Ουκρανοί πρόσφυγες να βρουν δουλειά στην Κύπρο αλλά και να εξασφαλιστεί βοήθεια σε τρόφιμα και γενικά είδη πρώτης ανάγκης. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι, επιβάλλεται το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει για την διαμονή των ανθρώπων αυτών.

 

Ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ Άγγελος Ονησιφόρου στο χαιρετισμό του ανάφερε… «Αγαπητοί συνάδελφοι,  σάς καλωσορίζω στη σημερινή συνάντηση που διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας ΣΙΚΑΠ, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από το θέμα εργοδότης Ουκρανών προσφύγων στα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο.

 

Σήμερα εδώ μαζί μας έχουμε τρεις εκπροσώπους της Ουκρανικής Πρεσβείας και της Ουκρανο Κυπριακής φιλίας. Τις κυρίες Τατιάνα,  Οξάνα και  Ιρίνα με τις οποίες βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, τόσο για την εξεύρεση προσωπικού, όσο και για την παροχή βοήθειας προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τις καλωσορίζουμε.

 

Ο ΣΙΚΑΠ έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το προσωπικό. Πετύχαμε την εύκολη, από άποψη διαδικασίας, εργοδότηση αιτητών ασύλου αλλά και αλλοδαπών φοιτητών.

 

Ήμασταν ο πρώτος σύνδεσμος που επισκέφτηκε την Ουκρανική Πρεσβεία και διαβεβαιώσαμε τον Πρέσβη αλλά και εκπροσώπους της Ουκρανο Κυπριακής φιλίας, πως είμαστε έτοιμοι να εργοδοτήσουμε Ουκρανούς πρόσφυγες, που θα έρθουν στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, πιέσαμε τα αρμόδια Υπουργεία, ούτως ώστε, οι διαδικασίες εργοδότησης να είναι απλές κι όχι χρονοβόρες.

 

Αυτό το πετύχαμε σε συνεργασία φυσικά με την Παγκύπρια Ομοσπονδία ΟΣΙΚΑ.  Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως για ένα χρόνο οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα εργοδοτούνται στην Κύπρο όπως οι Κύπριοι και οι κοινοτικοί. Εγγράφονται σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών και στη συνέχεια εξασφαλίζουν ειδική κάρτα από το τμήμα αλλοδαπών με την οποία μπορούν να εργαστούν.

Είμαστε σε επαφή με την κοινότητα της Ουκρανο Κυπριακής φιλίας με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει όπως κατασκευαστεί ειδική πλατφόρμα στην οποία θα γράφονται μέσα όσοι Ουκρανοί πρόσφυγες φτάνουν στην Κύπρο αλλά και τη δουλειά που θέλουν και μπορούν να κάνουν.

Εμείς με τη σειρά μας σαν ΣΙΚΑΠ, που θα έχουμε πρόσβαση στην πλατφόρμα θα ενημερωνόμαστε από εσάς για τις ανάγκες, που έχετε σε προσωπικό και ανάλογα θα σας στέλνουμε τα άτομα που χρειάζεστε. Είσοδο και διαχείριση της πλατφόρμας θα έχουν, η κοινότητα της Ουκρανο Κυπριακής φιλίας και ο ΣΙΚΑΠ. 

Να πω τέλος, πως επειδή η κοινότητα Ουκρανο Κυπριακής φιλίας μας έχει εμπιστευτεί , κάτι που φάνηκε μέσα από επιστολή που λάβαμε, μας ζητεί να διαχειριστούμε εμείς σαν ΣΙΚΑΠ το θέμα του προσωπικού και μας ζητεί να βοηθήσουμε στην καλύτερη διαβίωση των Ουκρανών προσφύγων στην Κύπρο.

Έτσι, θα έρθουμε σε επαφή με μεγάλες εταιρείες, όπως υπεραγορές κλπ ζητώντας να προσφέρουν τρόφιμα και ότι άλλο χρειαστεί. Επίσης, κοιτάζουμε να επιλύσουμε και το θέμα διαμονής τους στην Κύπρο και καλούμε το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει για το σοβαρό αυτό θέμα.

Συνάδελφοι, σας θέλουμε δίπλα μας. Θέλουμε να γίνεται μέλη του ΣΙΚΑΠ ο οποίος λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια. Έλυσε και λύνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.

Μαζί ενωμένοι και με μεγάλο αριθμό μελών, θα μπορούμε να χτυπάμε πόρτες και να απαιτούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Απευθυνθείτε στον εκτελεστικό μας γραμματέα Πέτρο Κεχριώτη και στο τηλ 99422527.

 

Να ευχαριστήσω τη Μουσική Σκηνή Αυλαία για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου, καθώς και όσα μας έχουν προσφερθεί, καθώς και το COPY CENTER του συναδέλφου Μάριου για τις δωρεάν εκτυπώσεις αιτήσεων.»

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Σε δύο μέρες αναμένεται να είναι έτοιμη η πλατφόρμα μέσα στην οποία θα αναρτώνται οι Ουκρανοί πρόσφυγες που θέλουν εργασία στα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο. Στην πλατφόρμα θα έχει πρόσβαση μέλος της Κοινότητας Ουκρανο Κυπριακής  φιλίας και ο ΣΙΚΑΠ ο οποίος θα στέλνει προσωπικό στα κέντρα αναψυχής αλλά και σε άλλες εργασίες.

Να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της συγκέντρωσης, συγκεντρώθηκε χρηματικό ποσό για τους Ουκρανούς πρόσφυγες .

Τέλος, να αναφέρουμε πως όσα κέντρα αναψυχής Πάφου αλλά και ανά το Παγκύπριο θέλουν να εργοδοτήσουν υπαλλήλους, πρόσφυγες από την Ουκρανία, να επικοινωνούν με τον εκτελεστικό γραμματέα του ΣΙΚΑΠ Πέτρο Κεχρώτη στο τηλ. 99422527. Ο ΣΙΚΑΠ έχει αναλάβει επίσης, να διοχετεύει προσωπικό από την Ουκρανία και σε άλλες ειδικότητες.


ΣΙΚΑΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια: