Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα

 

Υστερα από τρεις αλλεπάλληλες διακοπές, η διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις του ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς και του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος που εξιχνίασε το έγκλημα.

 

Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας δεν παρέστησαν, όπως είχαν ενημερώσει την έδρα, στη σημερινή συνεδρίαση, και θα προσέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση, στις 28 Μαρτίου, προκειμένου να καταθέσουν.

Ο ιατροδικαστής Παν. Κοτρέτσος κατέθεσε στο δικαστήριο για τα ευρήματα στο άψυχο σώμα της 21 ετών φοιτήτριας, τα οποία «φώναζαν» -όπως είπε χαρακτηριστικά- ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.

«Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό, ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στον τράχηλο, που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δύο χέρια» κατέθεσε στο δικαστήριο, ενώ στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις της έδρας.

Πρόεδρος: Πείτε μας, τι βρήκατε πόντο-πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Μάρτυρας: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί, υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από τέμνον όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού, όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στην κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από την πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά. Χαρακτηριστικότερο ήταν το σκισμένο αριστερό αφτί. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα. Τα τελευταία έγιναν εν ζωή, δεν μπορούν να γίνουν μετά θάνατον τα αιματώματα. Θα μπορούσαν πάντως να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Ακόμη και η απόπειρα στραγγαλισμού, αν συνεχιζόταν η πίεση, θα μπορούσε να έχει επιφέρει το θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στο σώμα προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στην ταυτοποίηση. Το τατουάζ ήταν ένα χαρακτηριστικό για να ταυτοποιήσουμε. Σημάδια στο υπόλοιπο σώμα υπήρχαν στον κορμό και ήταν μεταθανάτια».

Ιατροδικαστής: Η Τοπαλούδη ζούσε όταν την έριξαν στη θάλασσα

Ο ιατροδικαστής κατέθεσε πως αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός και αυτό δείχνει πως η Ελένη Τοπαλούδη ρίχτηκε εν ζωή στη θάλασσα, πιθανότατα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση: «Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως, μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης, αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».

 

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι, θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος, αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα έμεναν σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια, και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Ιατροδικαστής: Η Τοπαλούδη βιάστηκε, βασανίστηκε με ακραία απάνθρωπο τρόπο

Ο ιατροδικαστής ρωτήθηκε εάν εντόπισε ευρήματα τα οποία να δείχνουν ότι η φοιτήτρια βιάστηκε, και απάντησε ότι σίγουρα βασανίστηκε και πως έπεσε θύμα μια ακραίας, απάνθρωπης συμπεριφοράς: «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλον έτσι, ακόμη και αν δεν θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγιναν από δύο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν, αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή την πολλαπλότητα που αυξάνει την πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

 

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο, τι μας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνει ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Η κατάθεση του αξιωματικού του Λιμενικού

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αξιωματικός του Λιμενικού, Θωμάς Ζώβας, ο οποίος προΐστατο των ερευνών. Αναφέρθηκε στις κάμερες ασφαλείας που «πρόδωσαν» τους κατηγορούμενους.

 

«Πήγαμε στον τόπο του εγκλήματος. Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δύο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση» είπε ο μάρτυρας, για να προσθέσει:

 

«Αρχικά εντοπίσαμε τον 24χρονο (πρόκειται για τον κατηγορούμενο αλβανικής καταγωγής). Στην αρχή συνεργάστηκε πολύ λίγο. Πήγαμε μαζί με τον 24χρονο στο σπίτι του 26χρονου (πρόκειται για τον Ροδίτη κατηγορούμενο). Εκείνος δεν ήταν εκεί, μας είπαν ότι είναι στο ξυλουργείο του πατέρα του. Πήγα στο ξυλουργείο, εκεί ήταν μόνον ο πατέρας, ο οποίος δεν συνεργαζόταν καθόλου και έτσι τον προσήγαγα. Η μητέρα στην αρχή μάς μιλούσε, αλλά μετά διέκοψε την επικοινωνία. Στην πορεία πιέστηκε ο πατέρας και έτσι φτάσαμε στο Μανώλη, πάντως δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμοι».

 

Ο λιμενικός κατέθεσε για τα όσα τελικά του είπε ο 24χρονος. «Πήγαμε στο σημείο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή, και μετά από κόπο βρήκαμε τον γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας, αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του 26χρονου έμενε η γιαγιά του».

 

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι;

Μάρτυρας: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία. Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα, δεν ήταν διπλωμένα σε μια άκρη. Είναι φως φανάρι το τι έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δύο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε».

Κατηγορούμενος: Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου

Στη σημερινή συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, έδωσε το «παρών» και ο 24χρονος κατηγορούμενος. «Ήρθα να σας πω την αλήθεια, όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, αλλά ο συνήγορος που είχα διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία», είπε.

 

Πρόεδρος: Ένα μήνα και δεν πρόλαβε;

Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.

Πρόεδρος: Πάντως, το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

Κατηγορούμενος: Ναι, θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριό σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Η πλευρά των κατηγορουμένων υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν στη δίκη οι συμφοιτητές της Ελένης Τοπαλούδη και να ανακτηθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του θύματος. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, ενώ απέρριψε το αίτημα του 26χρονου να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη


https://www.iefimerida.gr/ellada/diki-topaloydi-iatrodikastis-biastike-basanistike

Δεν υπάρχουν σχόλια: