Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Υπογραφή συμφωνιών σε διάφορους τομείς μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ



Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στους τομείς του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας, των μεταφορών, της ενέργειας και των υδάτων, και της διπλωματικής εκπαίδευσης, σφράγισαν το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, που έγινε χθες Τετάρτη, στο Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου και δέκα Υπουργών εκατέρωθεν.

 
Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν αμέσως μετά, οι δύο Πρωθυπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως στη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη συζήτηση για μεταφορά ηλεκτρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση,ς συζητήθηκε και το Κυπριακό, «όπου επισημάναμε την ανάγκη μιας δίκαιης βιώσιμης επίλυσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», όπως είπε ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και σημαντική και επεσήμανε ότι εκφράστηκε η κοινή βούλησή των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες συνεργασίες, με απτά αποτελέσματα, για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών τους και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Πρωταρχικής σημασίας για μας είναι ο τομέας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισα τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την προσπάθεια ισραηλινών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν την πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών που προωθούμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον καίριας σημασίας τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τουριστικό τομέα και υπογράμμισε τη σταθερή πεποίθησή τους ότι η προαγωγή της ενεργειακής συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα «στις χώρες μας και στην ευρύτερη περιοχή να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, το εμπόριο και την καινοτομία, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ. Όπως δήλωσε, «ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι αρκετά ασταθής και μεταβλητή. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ δυνατότεροι όταν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές μαζί».
 
Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων (χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα), τις προσπάθειες των Ελλήνων κατά την διάρκεια της κατοχής για την διάσωση των Εβραίων,  και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «αληθινό φίλο».
 
Οι εργασίες του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ ολοκληρώθηκαν με το δείπνο εργασίας των δύο αντιπροσωπειών.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: