Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Όπως ο Νέβιλ Τσάμπερλεν…


Η επίσκεψη του Ά. Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη και τα «εύσημα» της ιστορίας.



Description: Description: Description: Chamberlain and Hitler leave the Bad Godesberg meeting, 1938Description: Description: Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20160124_.1295361_.CNA_Fa2bf63fc60744d7f90c8c4be84adc486_.jpg Φωτογραφία χειραψίας Α. Νταβούτογλου και Α. Κυπριανού με φόντο τη φωτογραφία του σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Τσιάμπερλαιν αριστερά με τον Χίτλερ δεξιά αποχωρώντας από την συνάντηση 23.9.1938

H επιστροφή του ΓΓ του ΑΚΕΛ από την κατοχική Τουρκία δεν διαφέρει ποσώς από την επιστροφή του Βρετανού Πρωθυπουργού Neville Chamberlain από το Μόναχο τον Σεπτέμβριο του 1938, όπου συνέπηξε τη «συμφωνία κατευνασμού» με τον Χίτλερ

Επιεικώς η «Σημερινή» τιτλοφόρησε το κύριο άρθρο της, ημ. 25 Ιανουαρίου 2016, «Συγχαρητήρια» για τις ενέργειες κατευνασμού προς τους εισβολείς και την κατοχική Τουρκία τόσο από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη με το στήσιμο του Νταβός και την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και του ηγέτη του εγκάθετου του Αττίλα Μ. Ακιντζί όσο και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ με την επίσκεψη στην Τουρκία.

Σαν και αυτό να μας έλειπε για 42 χρόνια εισβολής και κατοχής, να μάθουμε τι θέλει η Τουρκία! Και μας το είπε ο κ. Κυπριανού, «η Τουρκία θέλει λύση»!!! H επιστροφή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Ά. Κυπριανού από την κατοχική Τουρκία και τις συναντήσεις του με Τσαβούσογλου και Νταβούτογλου δεν διαφέρει ποσώς από την επιστροφή του Βρετανού Πρωθυπουργού Neville Chamberlain από το Μόναχο τον Σεπτέμβριο του 1938, ανεμίζοντας ανά χείρας χαζοχαρούμενος τη συμφωνία κατευνασμού που έκανε με τον Χίτλερ.

Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20160126_.1295800_.FANOYLA_3_(Copy)_.jpgΕπιστρέφοντας στο αεροδρόμιο Χέστον του δυτικού Λονδίνου από το Μόναχο στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 ο κ. Τσιάμπερλεν δήλωσε: «Όχι άλλο πόλεμο» και διάβασε τη διαβόητη Συμφωνία του με τον Χίτλερ ως συμβολική της  επιθυμίας των δύο λαών να μην κάνουν ποτέ ξανά πόλεμο ο ένας του άλλου!


«Δίαυλος επικοινωνίας»

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επίσκεψη έχει πετύχει τους στόχους που είχαν καθορίσει εξ υπαρχής, ότι θετικά αποτιμά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, ότι εγκαινίασαν δίαυλο επικοινωνίας με Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου και ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις που είχαν. Η Άγκυρα στηρίζει Ακιντζί και θέλει λόγο στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Ούτε λέξη για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, όλων των εποίκων, ούτε επιστροφή όλων των ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ μας, ούτε λέξη για τους βιασμούς των γυναικοπαίδων μας το 1974, ούτε για αναστήλωση των 500 τόσων εκκλησιών και θρησκευτικών μας μνημείων που λεηλάτησαν και μετέτρεψαν σε μπαρ, τζαμιά και στάβλους…

Ιστορικό τεκμήριο το… εισιτήριο

Όσο, όμως, άξιζε η Συμφωνία κατευνασμού του Τσάμπερλεν με τον Χίτλερ στο Μόναχο, τόσο αξίζει και η επιστροφή του κ. Κυπριανού από την Κωνσταντινούπολη και τα όσα του… αέρα τουρκικές υποσχέσεις και μηνύματα κουβάλησε στις αποσκευές του.

Ίσως το μόνο που μπορεί να αποτελέσει ιστορικό τεκμήριο στο μέλλον να είναι το… αεροπορικό εισιτήριο του κ. Κυπριανού, όπως έγινε και με εκείνο του Τσάμπερλεν. Τον Ιανουάριο του 2010 ανακαλύφθηκε το αεροπορικό εισιτήριο του Βρετανού πρωθυπουργού προς το Μόναχο με τις Βρετανικές Αερογραμμές. Βρέθηκε μετά το θάνατο του George William Denny MBE, ενός εκ των ιδρυτών των Βρετανικών Αερογραμμών, ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενά του. Ήταν μέσα σε ένα φάκελο με τη σημείωση: «Το εισιτήριο του Πρωθυπουργού κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Μόναχο, όπου έφθασαν σε συμφωνία με τον Χίτλερ».

Τον Ιανουάριο του 2010, λοιπόν, το ανευρεθέν εισιτήριο του κατευναστή του Χίτλερ βγήκε σε δημοπρασία στην Αγγλία και αποκόμισε το ποσό των £7.000 (χιλιάδων) λιρών. Γιατί δεν ξεχάστηκε ούτε διαγράφηκε από την ιστορία η κατευναστική εκείνη ενέργεια του Τσάμπερλεν. Αλλά βρίσκεται ως τεκμήριο και μάθημα προς όσους πολιτικούς μελετούν και χειρίζονται τα εθνικά τους θέματα με προνοητικότητα, πατριωτισμό και αποφασιστικότητα.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: