Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Αναβλήθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου η δίκη των έξι ατόμων για το τετραπλό φονικό της Αγ. Νάπας



Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέβαλε σήμερα για τις 19 Σεπτεμβρίου τη δίκη 6 ατόμων, τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών, οι οποίοι κατηγορούνται για 20 συνολικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων ... το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για φόνο, της απόπειρας φόνου, της παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών, κατοχής, μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών υλών, κλοπής, εμπρησμού και συνέργειας μετά τη διάπραξη.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από τις 8 Μαΐου μέχρι τις 27 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα και τη Λευκωσία.

Οι έξι κατηγορούμενοι είναι οι Μάριος Χριστοδούλου άλλως Benny 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων, Loy Dejan 42 χρόνων, Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, Σωτήρα Νεοφύτου 30 χρόνων και Χαράλαμπος Ανδρέου 32 χρόνων.

Κατά τη σημερινή διαδικασία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων ενώ ο Loy Dejan ζήτησε νομική αρωγή και η Πρόεδρος του Σώματος έδωσε οδηγίες για να γίνει έκθεση του Γραφείου Ευημερίας αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του 42χρονου προκειμένου να του δοθεί νομική αρωγή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Σωτήρας Νεοφύτου ανέφερε ότι στην επόμενη δικάσιμο θα αγορεύσει κατά πόσον μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου η κατηγορία της συνέργειας που αντιμετωπίζει η κ. Νεοφύτου αφού, όπως εξήγησε, αυτή (η κατηγορία) δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα.

Επίσης θα εγείρει ένσταση ελλείψει δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου να εξετάσει τη συγκεκριμένη κατηγορία που αντιμετωπίζει η πελάτισσα του. Ταυτόχρονα ζήτησε χρόνο για διαβούλευση με την Κατηγορούσα Αρχή προκειμένου να συμφωνηθούν παραδεκτά γεγονότα.

Μετά την εξέλιξη αυτή το Κακουργιοδικείο όρισε την 19η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία για απαγγελία κατηγοριών και απάντηση από τους έξι υπόπτους.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης ζήτησε όπως όλοι οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την επόμενη δικάσιμο και οι συνήγοροι υπεράσπισης των έξι δεν έφεραν ένσταση.

Ωστόσο οι δικηγόροι της Σοφίας Γρηγορίου και της Σωτήρας Νεοφύτου ανέφεραν ότι στην επόμενη δικάσιμο θα αγορεύσουν ώστε οι πελάτισσες τους αφεθούν ελεύθερες.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί η Κατηγορούσα Αρχή καταχώρησε νέο κατηγορητήριο για τους έξι υπόπτους στο οποίο οι κατηγορίες από 26 που ήταν μέχρι πρότινος, έγιναν 20.

Οι Μάριος Χριστοδούλου άλλως Benny, Παναγιώτης Πένταυκας, Loy Dejan, Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, και Χαράλαμπος Ανδρέου αντιμετωπίζουν από κοινού τις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, του φόνου εκ προμελέτης, της απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

Σημειώνεται ότι στο χώρο του Δικαστηρίου υπήρχε από νωρίς το πρωί ισχυρή πάνοπλη αστυνομική δύναμη έξω και μέσα από το κτίριο καθώς και στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου.

Οι έξι κατηγορούμενοι σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές δεν έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Στο διάδρομο που οδηγούσε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου στήθηκαν από νωρίς πάνοπλοι αστυνομικοί οι οποίοι δεν επέτρεπαν σε κανένα την είσοδο.

Σε κάποια στιγμή υπήρξαν διαπληκτισμοί και έντονες λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ των αστυνομικών και των συγγενών των θυμάτων, αφού η Αστυνομία ζητούσε, λόγω του περιορισμένου χώρου της αίθουσας να εισέλθουν μόνο δύο άτομα από κάθε οικογένεια, ενώ όλοι οι συγγενείς ήθελαν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Εκ μέρους της Αστυνομίας έγινε λόγος για μη είσοδο των δημοσιογράφων στην αίθουσα, λόγω ακριβώς του περιορισμένου χώρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των εκπροσώπων των ΜΜΕ ωστόσο τελικά επετράπη η είσοδος σε όλους τους δημοσιογράφους.

Όσοι εισήλθαν τελικά στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά δεν υποβλήθηκαν σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Με την έναρξη της διαδικασίας η Πρόεδρος του Σώματος ζήτησε από όσους στέκονταν στην αίθουσα να αποχωρήσουν και να παραμείνουν μόνο όσοι ήταν καθήμενοι, στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.


κυπε