Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Δείτε τις τιμές για το γιορτινό τραπέζι



Βελτιωμένες σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα παρουσιάζονται μέχρι στιγμής οι τιμές των προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι, αφού στα πλείστα προϊόντα διαμορφώνονται προς τα κάτω, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.


Με δεδομένες τις ποιοτικές διαφορές που υπάρχουν στα προϊόντα των διαφόρων σημείων πώλησης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν σε έρευνα αγοράς, προκειμένου να εντοπίσουν τα ποιοτικότερα για τους ίδιους προϊόντα, στις πιο συμφέρουσες τιμές.

Οι τιμές του νωπού κρέατος, και ειδικότερα των αμνοεριφίων, σε μεγάλες και μικρές υπεραγορές και σε συνοικιακά κρεοπωλεία, κυμαίνονται από €5,95 μέχρι €9,45 το κιλό, με μέσο όρο τα €7,91 το κιλό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου, οι τιμές για τα αμνοερίφια σε κομμάτια, παρουσιάζονται μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι, σε μεγάλες και μικρές υπεραγορές, ενώ είναι οριακά αυξημένες σε συνοικιακά κρεοπωλεία. Κυμαίνονται από €5,95 μέχρι €10,00, με μέση τιμή τα €8,31 το κιλό.

Η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας αρχίζει από €4,25 το κιλό και φθάνει τα €6,75, με μέση τιμή τα €5,20.

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, οι τιμές ποικίλουν και παρουσιάζονται χαμηλότερες στις μεγάλες υπεραγορές, παρά στα αρτοποιεία, σύμφωνα με τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου.

Στα μελομακάρονα οι τιμές κυμαίνονται από €5,99 μέχρι €12,50 με μέση τιμή τα €10,23 το κιλό.

Οι τιμές για τους κουραμπιέδες αρχίζουν από τα €5,95 και φθάνουν τα €12,50 με μέση τιμή τα €10,06 το κιλό.

Τα φοινικωτά πωλούνται από €8,80 το κιλό μέχρι €14 με μέση τιμή τα €11,43 το κιλό.

Τέλος, οι τιμές για ένα μέτριο Christmas Cake (17 – 22 εκατοστά) κυμαίνονται από €12 μέχρι €30 με μέση τιμή τα €19,98.

Οι τιμές των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων παρουσιάζονται οριακά μειωμένες σε μεγάλες υπεραγορές και αρτοποιεία, σε σύγκριση με πέρσι, με εξαίρεση τα φοινικωτά, των οποίων οι τιμές παρουσιάζουν μικρή αύξηση έναντι των περσινών.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) Λουκάς Αριστοδήμου, κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι τιμές είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, «σε μερικά είδη μπορεί και χαμηλότερες».

Υπέδειξε ωστόσο ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν ακριβύνει, τόσο τα οπωροκηπευτικά, των οποίων οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, όσο και τα κρεατικά, κυρίως τα ερίφια, παρόλα ταύτα, είπε, συγκριτικά με πέρσι δεν είναι τόσο ακριβά.

Παρατήρησε ακόμα ότι είναι περιορισμένες οι προσφορές στην αγορά που αφορούν το κρασί.

Ο κ. Αριστοδήμου εξέφρασε την ίδια ώρα τη διαφωνία του με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι τιμές των προϊόντων μέσα από το Παρατηρητήριο, εξηγώντας ότι δεν εξυπηρετείται με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής. Όπως ανέφερε, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις τιμές των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων και των υπολογιστών τους, ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να επιλέξουν το σημείο πώλησης με τις πιο συμφέρουσες τιμές, την ώρα που θα πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους.

Επεσήμανε ακόμα ότι τίθεται και το θέμα της ποιότητας και γι` αυτό θα πρέπει να παρατίθενται στον καταναλωτή όσο το δυνατό περισσότερες επιλογές, προκειμένου και ο ίδιος να μπορεί να επισκεφθεί τα διάφορα σημεία πώλησης και να επιλέξει εκείνο που θεωρεί ότι προσφέρει τα ποιοτικότερα προϊόντα.

Καταλήγοντας, ο κ. Αριστοδήμου σημείωσε πως «ο καταναλωτής πρέπει να φροντίσει και ο ίδιος μέσα στα δεδομένα που παρέχει η αγορά να επιλέξει και τις τιμές και την ποιότητα» των προϊόντων που θα αγοράσει.



κυπε