Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη



Στους 29 οι νεκροί και 166 οι τραυματίες από την επίθεση στο Μπεσινκτάς στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 10.30 χθες το βράδυ εναντίον αστυνομικών έξω από το στάδιο της Μπεσινκτάς αμέσως μετά τον αγώνα μεταξύ Μπεσινκτάς - Προύσασπορ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δέκα άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψή του στο Καζακιστάν. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών από τους 29 νεκρούς οι δύο είναι πολίτες. Πρόκειται για ένα εργαζόμενο και ένα στέλεχος στην ποδοσφαιρική ομάδα Μπεσινκτάς. Από τους 166 τραυματίες οι 3 είναι σοβαρά.  Οι εκρήξεις ήταν δύο και εκτιμάται ότι η μία πραγματοποιήθηκε με επίθεση αυτοκτονίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν περιορισμένες πληροφορίες λόγω της απαγόρευσης μετάδοσης που εφαρμόστηκε από την αρχή ραδιοτηλεόρασης. Μέχρι τις πρωινές ώρες δεν είχε γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών. 

Αμέσως μετά την έκρηξη ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη ωστόσο φτάνοντας στο αεροδρόμιο είπε πως για τον αριθμό των νεκρών θα έκανε δήλωση μετά από επίσκεψη στον χώρο της επίθεσης και θα είχε συνάντηση με τον νομάρχη. 

Κι ενώ αναμενόταν ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι ‘δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες” προσθέτοντας ότι ‘απόψε γίναμε μάρτυρες της πιο άσχημης τρομοκρατίας”. 

Στην ανακοίνωση το Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι όποτε η Τουρκία κάνει ένα βήμα μπροστά η απάντηση είναι αμέσως αίμα, ζωές, βία, χάος από τα χέρια της τρομοκρατίας”. Πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία το όνομα και η μέθοδος της τρομοκρατικής οργάνωσης και πως είτε είναι το ΡΚΚ, ή το Ισλαμικό Κράτος ή η οργάνωση Γκιουλέν επιτίθενται στη χώρα με τον ίδιο στόχο. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν πρέπει να έχει κανένας αμφιβολία ότι θα αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους. 

Αργότερα με δήλωσή του και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ καταδίκασε έντονα τους δολοφόνους, προσθέτοντας ότι η λύπη του είναι μεγάλη. Ανέφερε ότι οι τρομοκράτες δεν θα καταφέρουν να καταργήσουν την δημοκρατία στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα πάρουν την απάντηση που τους ταιριάζει.Την επίθεση καταδίκασε και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Με γραπτή της ανακοίνωση καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. “Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση”, ανέφερε. Με δήλωσή του καταδίκασε την επιθεση και το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι δίπλα στην Τουρκία εκφράζοντας της αλληλεγγύη τους. 

Οι οπαδοί της Προύσασπορ δήλωσαν ότι η έκρηξη έγινε πέντε λεπτά μετά την αποχώρησή τους από το σστάδιο. “Ευτυχώς η δική μας ομάδα δεν έπαθε τίποτα”, δήλωσαν. 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε δέκα λεπτά αφότου βγήκαν από το στάδιο και με το που άνοιξε ο δρόμος. Ιδιοκτήτης εστιατορίου της περιοχής είπε ότι με την έκρηξη είδαν να βγαίνει μια μεγάλη φωτιά, ενώ οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά ενός λεπτού η μία από την άλλη. Όπως είπε τα τζάμια του εστιατορίου έπεσαν αμέσως επάνω τους από την έκρηξη. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είχε έρθει από την Προύσα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα και εκεί που ετοιμάζονταν να πάνε για φαγητό στο ξενοδοχείο που διέμεναν έπειτα από τον αγώνα έγινε η έκρηξη και έπεσαν τα τζάμια του ξενοδοχείου. Μπήκαν στο ξενοδοχείο και χώθηκαν σε μια γωνιά. 



κυπε