Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στα κρεοπωλεία



Με επιθεωρήσεις σε 48 εργαστήρια κοπής ερυθρού κρέατος και σε 596 κρεοπωλεία παγκύπρια, αρχίζουν από αύριο οι καθιερωμένοι εντατικοί έλεγχοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρις τις 9 Ιανουαρίου του 2017.


Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Νάτια Καλλή, είπε ότι θα επιθεωρηθούν παγκύπρια 48 εργαστήρια κοπής ερυθρού κρέατος, τα οποία είναι σημεία χονδρικής πώλησης του κρέατος, καθώς επίσης 596 κρεοπωλεία.

“Εμείς γενικότερα διεξάγουμε ελέγχους καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου, απλά αυτή την περίοδο οι έλεγχοι γίνονται πιο εντατικοί, λόγω των εορτών. Επίσης, θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στην συμμόρφωση των επιχειρήσεων και σε θέματα υγιεινής και σημάνσεων ”, είπε η κ. Καλλή.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα γίνεται αυστηρός έλεγχος των σφάγιων ζώων, που αφικνούνται μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα σφαγεία ερυθρού κρέατος θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου με έκτακτο προσωπικό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, για να σημειώσει ότι έχουν συναφθεί συμβόλαια με ιδιώτες κτηνιάτρους, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Ερωτηθείσα αν μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στην αγορά εισαγόμενα κατεψυγμένα κρέατα, που πωλούνται νωπά, η κ. Καλλή είπε: “Δεν έχουμε εντοπίσει αυτή την περίοδο οποιαδήποτε σχετική παράβαση. Τώρα είναι και περίοδος νηστειών και είναι μειωμένη η κατανάλωση και ζήτηση του κρέατος. Μετά τις 15 Δεκεμβρίου, που θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, πιθανόν να εντοπιστούν διάφορες παραβάσεις σε διάφορα υποστατικά”.

Συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο παρατηρούνται παραβάσεις σε σχέση με την απουσία σημάνσεων, εξηγώντας ότι όλα τα κρέατα που φεύγουν από εγκεκριμένο σφαγείο, επιβλέπονται από επίσημο κτηνίατρο και φέρουν κατάλληλες σημάνσεις.

Κληθείσα να αναφέρει πόσες σημάνσεις φέρουν τα κρέατα, ώστε ο καταναλωτής να καταλαβαίνει ότι το κρέας έχει σφαγεί σε εγκεκριμένο σφαγείο και έχει επιθεωρηθεί από επίσημο κτηνίατρο, ο οποίος έκρινε ότι είναι κατάλληλο για να διατεθεί στην αγορά, η κ. Καλλή είπε πως το σφάγιο ζώο πρέπει να φέρει έξι σφραγίδες.

Όπως εξήγησε πρέπει να φέρει τρεις σφραγίδες σε κάθε ημιμόριο, σύνολο έξι σφραγίδες σε κάθε σφάγιο ζώο. “Μία σε κάθε μηρό, μία σε κάθε πλευρά του θώρακα και μια σε κάθε ωμοπλάτη”, σημείωσε.



κυπε