Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Πάφο



Σημαντικά στοιχεία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κ.Ο.Τ. Άγγελος Λοϊζου, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ε.Τ.Α.Π., λέγοντας πως κύρια αγορά προέλευσης τουριστών για την Επαρχία Πάφου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 50% του τουριστικού ρεύματος προς την Πάφο, ακολουθούμενο από τη Ρωσία με 30% και 20% από όλες τις άλλες αγορές.


Ο κ. Λοϊζου ανέφερε πως κατά την περίοδο Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2016, οι διανυκτερεύσεις στην Πάφο έφτασαν τα 3,9 εκατομμύρια κυρίως από ΗΒ, τη Ρωσία αλλά και την Κύπρο, παρουσιάζοντας μια αύξηση 7,1% στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΟΤ, η Πάφος παρουσίασε καθαρή πληρότητα 63,7% για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016, ενώ ολόκληρο το 2015, οι διανυκτερεύσεις σε αδειούχα καταλύματα έφτασαν τα 4,5 εκ. με καθαρή πληρότητα 60,5%

Εκτίμησε πως η πορεία της τουριστικής ανάπτυξης της Πάφου είναι αρκετά πετυχημένη, γι` αυτό και ο ΚΟΤ προσφέρει συνεχή στήριξη.

Μεταξύ άλλων, είπε, χρηματοδοτεί πολιτιστικά φεστιβάλ στις κοινότητες που προβάλλουν την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη φύση και τις ομορφιές του νησιού, την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα, την ιστορία αλλά και το παρόν μας, όλα αυτά που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν μας και μας καθιστούν ανταγωνιστικό προορισμό πέραν του ηλίου και της θάλασσας, όπως είπε.

Στόχος μας, συνέχισε, είναι η αειφορία του τουρισμού, η ανάπτυξη μορφών τουρισμού που να προσφέρουν απασχόληση και θα κρατήσουν τον ντόπιο στον τόπο του και θα προωθήσουν τον τοπικό χαρακτήρα στην αυθεντική ταυτότητα της Κύπρου και του κόσμου της.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Λοϊζου ανέφερε πως ο ΚΟΤ από την ίδρυση των ΕΤΑΠ έρχεται αρωγός στις δράσεις και προγραμματισμό τους και χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις, προγράμματα και έργα για τη βελτίωση του προϊόντος, διαφημιστικές καμπάνιες, ενέργειες προώθησης και φιλοξενίας.

Οι συνεργασίες με τις ΕΤΑΠ, είπε, έχουν σαν ένα από τους κύριους στόχους τους την καλλιέργεια αμφίδρομης επικοινωνίας και τροφοδότησης αμφοτέρων των μερών με γνώσεις και πληροφορίες για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του τουρισμού, όχι μόνο στο σύνολο αλλά και ξεχωριστά για κάθε περιοχή.

Ο κ. Λοϊζου είπε ότι ο ΚΟΤ συμμετέχει ενεργά σε όλα τα ΔΣ των ΕΤΑΠ, τα οποία κάθε χρόνο διαμορφώνουν το Σχέδιο Δράσης τους για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της κάθε περιοχής.

Πρόσθεσε πως μετά την ανακήρυξη της Πάφου ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα με όλες τις συνεπαγόμενες ποικιλόμορφες δράσεις και το συνεχή και απαιτητικό προγραμματισμό, ο ΚΟΤ και οι Λειτουργοί του ανέπτυξαν διόδους απρόσκοπτης συνεργασίας με την ΕΤΑΠ και το Πάφος 2017, για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προορισμού, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής και του κόσμου της.

“Είμαστε πεπεισμένοι πως όλοι οι φορείς του τουρισμού, απ’ όπου και αν προερχόμαστε, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να διαφυλάξουμε την καλή λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας στον τόπο μας και θα υπάρχει εξαίρετη συνεργασία για την εφαρμογή της υπό διαμόρφωση Νέας Στρατηγικής Τουρισμού”, κατέληξε.

Εξάλλου στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε πως η Πάφος το 2015 προσέλκυσε συνολικά περίπου 1.010.000 αφίξεις και εισοδήματα σε τουριστικό συνάλλαγμα, περίπου 800 εκ.

Πρόσθεσε πως για τους πρώτους 9 μήνες του 2016, σε σχέση με το 2015 παρατηρήθηκε αύξηση 18,8% στις αφίξεις και 13,6% στα εισοδήματα ενώ ευχήθηκε όπως το 2017 θα επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως αυτή η θετική εξέλιξη για το 2015- 2016 οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως την παροχή από το κράτος μέσω του ΚΟΤ ουσιαστικών και ελκυστικών οικονομικών κινήτρων προς τους διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και διεθνείς κυρώσεις, στις προσπάθειες των ξενοδόχων και στις χαμηλές τιμές διαμονής και διατροφής, στην ενδυνάμωση κυρίως της ρωσικής και αγγλικής αγοράς και στη συνέχιση μεγάλου αριθμού πτήσεων από την Ryanair, Easyjet και άλλες αερογραμμές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΠ, το τουριστικό προϊόν της Πάφου έχει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα και αδυναμίες, όπως τη μονοδιάσταση ανάπτυξη και τυποποίηση του, την καταπόνηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής ταυτότητας, το ψηλό λειτουργικό κόστος, την εποχικότητα, την εξάρτηση από ορισμένους διοργανωτές ταξιδίων, την υπερεξάρτηση από την αγγλική αγορά που σήμερα παρουσιάζει αβεβαιότητα λόγω διακύμανσης του συναλλάγματος.

Επίσης την υπερεξάρτηση από την ρωσική αγορά και την ανεπάρκεια πτήσεων, την απουσία αναγκαίων έργων υποδομής και διευκολύνσεων.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως βασικές προτεραιότητες που θέτει η ΕΤΑΠ είναι, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω ανάπτυξη της προσβασιμότητας, η προσθήκη δηλαδή νέων δρομολογίων και απευθείας πτήσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η εντατικοποίηση των προσπαθειών προβολής, η αναβάθμιση της προσφερόμενης τουριστικής εμπειρίας, η υλοποίηση των εκκρεμούντων προγραμματισμένων ιδιωτικών και δημοσίων έργων υποδομής, η κατασκευή και λειτουργία της Μαρίνας στα Πότιμα, η ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου , η κατασκευή και λειτουργία προβλητών στην Πάφο και το Λατσί για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και άλλα.



κυπε